wtorek, 29 lipca 2014

RAW chleb surowy wegański bezglutenowy


Marzenie witarian , wegan.I całej reszty marzącej o chlebie zdrowym , nierozpychającym żołądka , bezglutenowym , pełnym nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3-6-9 .Chleb niepieczony żywy .To nie jest bajka , taki chleb jest już dostępny  .

Mam wielką przyjemność opowiedzieć Wam o tym chlebie .I nie ukrywam ,że przyjemność również mile połechtała podniebienie podczas testowania

Wizualnie wszystko na 5+ .Nawet zagorzałych ekologów zadowoli uśmiechnięte  opakowanie Habżyków - to karton z odzysku . Dobrym pomysłem jest również zapakowanie w dwie paczuszki zawartości kartonika - drugą część możemy zostawić nieotwartą na inny czas .




Habżyki Słonecznikowe - dobrze wyczuwalny smak słonecznika ,ale nie dominujący ; co ważne słonecznik nie jest gorzkawy .
Jedliśmy je z masłem orzechowym  własnej roboty , ogórkiem i pomidorem .

Habżyki cebula i czosnek . Otwierając paczuszkę zastanawiałam się , czy smak cebuli lub czosnku nie będzie dominował . Pierwszy kęs ... wrażenia smakowe dokładnie jak przy jedzeniu chleba , bardzo dobrego chleba , takiego z pieca .I miła niespodzianka , i czosnku i cebuli jest dokładnie tyle ile trzeba ,nie ma wrażenia ,że zajadacie coś z czosnkiem .


Habżyki Pomidor i Bazylia posmakowały nam najbardziej . Dobrze wyczuwalny smak pomidora na myśl przywodzi dojrzałą w słońcu malinówkę z babcinego ogródka .

Habżyki są :

- wolne od glutenu ( to dla mnie na diecie bezglutenowej decydujące )
- 100% surowe ( wszystko odbywa się w temperaturze poniżej 42 stopni )
- wegańskie
- z produktów niemodyfikowanych genetycznie

Cudownie , prawda ?

Habżyki możecie zakupić Tutaj    
lub Tutaj
Wysyłka następuje błyskawicznie.

Dziękuję za :

- habżyki
- jaskrawe pazurki
- sen
- cień w upał
- film oglądany na raty
- biblioteczne łupy :))

wtorek, 22 lipca 2014

kosmetyki naturalne - antyperspirant

Naturalny , bez parabenów , bez składników , których wolelibyście unikać , tani a co najważniejsze dający radę przy temperaturze powyżej 30 stopnia Celsjusza .

1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej

wymieszać i smarować pachy

Przechowuję w słoiczku w łazience

Post prawie w całości pisany na telefonie ;)



Dziękuję za :

- nowe technologie choć nie do końca doskonałe
- cierpliwość  cierpliwych ;)
- surowy chlebek ( niedługo o nim post :))
- kosmetyki z jadalnych rzeczy
- tu i teraz :)

poniedziałek, 21 lipca 2014

Kimchi koreańska kiszonka

Kimchi to kiszona kapusta pekińska z innymi warzywami odpowiednio przyprawiona ( ostra ;) . W Korei jadana prawie o każdego posiłku.
Koreańska wersja jest ostrzejsza ,liście kapusty są mniej rozdrobnione i mocno zasalane .
na pierwszy raz zrobiliśmy łagodną ( roboczo nazwaliśmy " europejską " ) wersję , bardzo nam posmakowała , następnym razem dodam więcej chili ;P lub ostrych papryczek.

1 kapusta pekińska - posiekana
2 marchewki starte na tarce
kilka rzodkiewek
1 posiekana cebula
ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
kawałek imbiru 1-2 cm  wyciśnięty przez praskę
2 łyżeczki soli kamiennej

wszystko wymieszać , ugnieść z solą aż puści sok, zamknąć w słoikach . Gotowe po 2-5 dniach , później przechowujemy w lodówce , tam kiśnie już wolniej. Kimchi jedliśmy już na 2 dzień ( w upały procesy fermentacji przebiegają szybciej ). Pachnie mocno , smak nam nieznany dotąd , na pewno zrobimy jeszcze  nie raz w różnych wersjach.


Dziękuję za :

- lody z bananów
- że chce się chcieć
- nowe smaki
- spokój
- mocny , dobry sen ( no żeby nie mówić , że zasypiam w locie ;) - każdy kto miał kiedyś problemy ze snem i o drugiej w nocy marzył by zmrużyć oko zrozumie
- inspirację od Agi ( będzie kosmetycznie ;)

czwartek, 17 lipca 2014

Sałatka z bobem wegańska w 2 odsłonach

Bób . Tak szybko mija sezon bobowy ;). Uwielbiam w każdej postaci . Sam ugotowany w  łupince . Ugotowany i obrany . Kotleciki z bobu . I sałatki .

Sałatka ziemniaczana z bobem

1 kg młodych oskrobanych ziemniaków ( obierane to już nie to samo ;) ugotować.
1/2 kg bobu ugotować i obrać z łupin
pęczek koperku spory drobno posiekać
Dodać sól i lyżkę lub dwie oliwy .
Wymieszać i podawać w temperaturze pokojowej

Obok na talerzu zamiast pieczywa naleśniki z mąki besan + tradycyjne indyjskie przyprawy
Masala, kurkuma , pieprz , chili , czarnuszka


Sałatka ryżowa z bobem

1/2  kg ugotowanego i obranego bobu
2 woreczki ryżu brązowego
posiekana drobno pietruszka ( nie za wiele )
sól , oliwa

Sałatka ryżowa jest troszkę suchawa , spróbowałam zrobić majonez z ryżu - na talerzu to żółtawe , ale nie
podszedł nam smakowo . Do tej sałatki następnym razem dodam majonez z fasoli.




Zdjęcia : Piotr .

Dziękuję za :

- maila od Agi
- telefon ;)
- ekspres - kawa zyskała inny wymiar , chociaż pijemy ją rzadziej niż kiedyś
- ciepłe dni
- bose brudne nogi
- bieganie w lesie ( ha pokontuzyjnie już daję radę 12 km :))
- wodę co gasi pragnienie
- codzienne chwile
- Miłość co wznosi
- niesamowite spodnie z 2 zł
- ciszę









sobota, 5 lipca 2014

Surówka z marchewki w sosie z masła orzechowego

Jeśli znudziła się Wam surówka z marchewki w dotychczasowej kombinacji z jabłkiem czy selerem to dobrze trafiliście . Danie proste , ilość składników niewielka a smak zaskakujący.

Marchewkę zetrzeć na tarce drobnych oczkach

Sos robimy z masła orzechowego , najlepiej własnego wyrobu . My robimy masło orzechowe miksując blenderem solone prażone orzeszki.
Na 1 łyżeczkę masła orzechowego dodaję 2 łyżeczki oliwy. Oczywiście sosu należy zrobić tyle , potrzebujecie do startej marchewki , troszkę jeszcze trzeba sos dosolić.

Zdjęcia surówki nie mam , bo była dobra i szybko się zjadła .

Foto : Piotr.

Dziękuję za :

- maila od Agi
-chwile nieliczne leżenia do góry brzuchem
- rozmiar xs (niezmiennie cieszy )
- bieganie choć forma po kontuzji spadła i trzeba się " natyrać "
- Tu i Teraz