Naleśniki elastyczne
Na podstawie przepisu Jadłonomii http://www.jadlonomia.com/przepisy/idealne-nalesniki-bez-jajek/
Przepis zodyfikowałam ilościowo i dałam mąkę pełnoziarnistą ( potrzebowałam dużej ilości naleśników ). Wyszło 27 sztuk
3 szklanki mąki razowej pszennej
1 szklanka zmielonych płatków owsianych
1 3/4 szklanki wody x 3 :-) ( zamiast mleka )
3 łyżki oleju
szczypta sody
sól
Płatki zmieliłam w Vitamixie , mąkę razowa 2000 też zmieliłam , bo była b gruboziarnista .
Suche składniki wymieszałam , dodałam wodę . Smazyłam naleśniki po 15 minutach , gdy ciasto ciut zgęstniało.
Były bardziej elastyczne niż bezglutenowe , niestety mniej niż bym chciała , bo przy zawijaniu krokietów trochę pękały.
Być może to wina mąki pełnoziarnistej ?
Farsz jak pasztetowa do krokietów
Tym razem skorzystałam z tego przepisu :
http://veganfotoku.blogspot.com/2014/03/roslinna-weganska-pasztetowa-weganski.html
Jak zwykle zmieniłam ilość składników
1 kg soczewicy zielonej
20 dkg pieczarek ( następnym razem dam ich więcej )
1 por
3 łyżeczki kolendry
garść majeranku , pieprz , sól , olej z pestek winogron
soczewicę ugotowałam i zblendowałam żyrafą , bo nie chciało mi się myć poźniej Vitamixa
Na oleju podsmażyłam kolendrę i majeranek ( zapach obłędny ) , dodałam pokrojone pieczarki i por i podsmażyłam . Wymieszałam z soczewicą i farsz do naleśników gotowy . Z tej ilości wysmarowałam 27 naleśników , odłożyłam słoiczek jako pasztetową na jutro do chleba . Z pozostałej reszty po dodaniu garści płatków owsianych , szczypty soli i 2 łyżek ciepłej wody ulepiłam 8 kotletów .
środa, 23 grudnia 2015
piątek, 18 grudnia 2015
Pasztet z resztek po soku
Gdy codziennie robisz sok i codziennie wyrzucasz pozostałą pulpę przychodzi taki dzień , gdy zamiast załadować te pozostałości do kosza na śmieci zastanawiasz się co z nimi zrobić .
Tak właśnie powstał ten pasztet.
pasztet z resztek po soku
4 cebule
2 ząbki czosnku
łyżeczka nie mielonej kolendry
łyżeczka kminku w całości
2-3 łyżki oleju
sól , pieprz
2 łyżki koncentratu pomidorowego
płaska łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
pół płaskiej łyżeczki kurkumy
400 gram czerwonej soczewicy suchej
duży kubek ( 330 ml ) płatków owsianych
3 szklanki pulpy po wyciskaniu soku z marchewki z dodatkiem selera
cebule podsmażyć na oleju z kminkiem i kolendrą , dodać pulpę i podlać to wszystko wodą , dusić około 15 minut aż woda odparuje . Ugotować soczewicę . W osobnym garnku podgotowac chwilkę płatki owsiane aż sie rozgotują w niewielkiej ilości wody. . Gdy wszystkie składniki podstygną , wymieszać , dodać przyprawy , wyciśnięty czosnek i koncentrat pomidorowy i piec około godziny.
Tak właśnie powstał ten pasztet.
pasztet z resztek po soku
4 cebule
2 ząbki czosnku
łyżeczka nie mielonej kolendry
łyżeczka kminku w całości
2-3 łyżki oleju
sól , pieprz
2 łyżki koncentratu pomidorowego
płaska łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
pół płaskiej łyżeczki kurkumy
400 gram czerwonej soczewicy suchej
duży kubek ( 330 ml ) płatków owsianych
3 szklanki pulpy po wyciskaniu soku z marchewki z dodatkiem selera
cebule podsmażyć na oleju z kminkiem i kolendrą , dodać pulpę i podlać to wszystko wodą , dusić około 15 minut aż woda odparuje . Ugotować soczewicę . W osobnym garnku podgotowac chwilkę płatki owsiane aż sie rozgotują w niewielkiej ilości wody. . Gdy wszystkie składniki podstygną , wymieszać , dodać przyprawy , wyciśnięty czosnek i koncentrat pomidorowy i piec około godziny.
Z podanych składników wychodzi średnia blaszka .
czwartek, 17 grudnia 2015
Przypadkowe wegańskie pierogi żytnie razowe i razowe pszenne
Pierogi żytnie zrobiliśmy całkowicie przypadkiem . Po prostu zamiast mąki pszennej zrobiliśmy ciasto z żytniej orientując się dopiero przed lepieniem pierogów . Oba rodzaje ciasta są z mąki bio , pełnoziarnistej razowej 2000 .
1 kg mąki
łyżeczka soli płaska
łyżka oleju
2 - 2,5 szklanki gorącej wody
Zagnieść ciasto i pozostawić nakryte lnianą ściereczką na 20-30 minut .
Pierogi z mąki pszennej lepi się łatwiej niż z żytniej . Z żytnią trzeba postępować ciut delikatniej , ciasto zrobiliśmy nieco grubsze , więc wyszło ich mniej . Z kg pszennej powstało około 70 pierogów , z żytniej
10 mniej . Pierogi z mąki żytniej są przepyszne . Ciasto lekko aldente , nie rozłazi się ciapowato pod zębami , czuć pełnoziarnostość , kolor nieco gorszy niż z pszennej , przypomina szary papier toaletowy ;) , z pszennej było lekko czerwonawe .
przed gotowaniem z lewej pszenne z prawej żytnie
Po ugotowaniu , żytnie nadal z prawej ;)
Farszu nie widać , był ruski z tofu . Pychota !
Lepcie pierogi :-)
1 kg mąki
łyżeczka soli płaska
łyżka oleju
2 - 2,5 szklanki gorącej wody
Zagnieść ciasto i pozostawić nakryte lnianą ściereczką na 20-30 minut .
Pierogi z mąki pszennej lepi się łatwiej niż z żytniej . Z żytnią trzeba postępować ciut delikatniej , ciasto zrobiliśmy nieco grubsze , więc wyszło ich mniej . Z kg pszennej powstało około 70 pierogów , z żytniej
10 mniej . Pierogi z mąki żytniej są przepyszne . Ciasto lekko aldente , nie rozłazi się ciapowato pod zębami , czuć pełnoziarnostość , kolor nieco gorszy niż z pszennej , przypomina szary papier toaletowy ;) , z pszennej było lekko czerwonawe .
przed gotowaniem z lewej pszenne z prawej żytnie
Po ugotowaniu , żytnie nadal z prawej ;)
Farszu nie widać , był ruski z tofu . Pychota !
Lepcie pierogi :-)
poniedziałek, 14 grudnia 2015
Moja seleryba
Musiałam spróbować . efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania . Pyszne !
Seleryba
z przepisu Jadłonomii http://www.jadlonomia.com/przepisy/seleryba/
Zmodyfikowałam trochę ilość a właściwie zredukowałam do połowy , gdyż ta porcja starcza nam dla dwóch dośc głodnych osób .
Pokochałam od pierwszego kęsa .
1/2 kg selera
1 litry bulionu warzywnego
2 arkusze nori + 3 arkusze do owijania kotletów
2 łyżki sosu sojowego
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
sól i czarny pieprz
mąka do panierowania
Seler obrać przekroić na pół i pokroić w 1 cm plastry , do garnka dodać wszystkie przyprawy i gotować około 15 minut by był aldente , nei rozpadający się .
Ostudzony seler posolić i posypać pieprzem . Glony porwać na paski i na chwilkę zamoczyć w wodzie na płaskim talerzyku , by zmiękły i dały się owijać wokół selera. Owinięty seler panierować w mące i smażyć .
Obowiązkowo do Seleryby micha surówki z kapusty kiszonej
Seleryba
z przepisu Jadłonomii http://www.jadlonomia.com/przepisy/seleryba/
Zmodyfikowałam trochę ilość a właściwie zredukowałam do połowy , gdyż ta porcja starcza nam dla dwóch dośc głodnych osób .
Pokochałam od pierwszego kęsa .
1/2 kg selera
1 litry bulionu warzywnego
2 arkusze nori + 3 arkusze do owijania kotletów
2 łyżki sosu sojowego
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
sól i czarny pieprz
mąka do panierowania
Seler obrać przekroić na pół i pokroić w 1 cm plastry , do garnka dodać wszystkie przyprawy i gotować około 15 minut by był aldente , nei rozpadający się .
Ostudzony seler posolić i posypać pieprzem . Glony porwać na paski i na chwilkę zamoczyć w wodzie na płaskim talerzyku , by zmiękły i dały się owijać wokół selera. Owinięty seler panierować w mące i smażyć .
Obowiązkowo do Seleryby micha surówki z kapusty kiszonej
niedziela, 13 grudnia 2015
Fit Ciastka owsiane bez cukru i mąki
Rewelacja . W ciągu pół godziny od wejścia do kuchni siedzisz z kawą i talerzem pysznych zdrowych ciastek . Bez mąki , cukru i innych nielubianych przez nasze organizmy syfolągów.
Tak zdrowe jak odzienna owsianka. Bez obaw , kilogramów od tych ciastek nie przybędzie .
Nie wiem jak smakują na zimno , bo u nas zniknęły jeszcze ciepłe , a psica nie dawała się odpędzić od stołu . Ciastka mimo tego , że nie ma w nich cukru są słodkie .
ciastka owsiane fit
1 kubek (330 ml ) płatków owsianych
3 małe bardzo dojrzałe banany
szczypta soli himalajskiej
płaska łyżka oleju kokosowego
szczypta wanilii
opcjonalnie kakao
wymieszać płatki z rozgnieconymi bananami i przyprawami , zostawić na 15 minut.
lepić ciasteczka i piec 15-20 minut aż się zarumienią .
Tak zdrowe jak odzienna owsianka. Bez obaw , kilogramów od tych ciastek nie przybędzie .
Nie wiem jak smakują na zimno , bo u nas zniknęły jeszcze ciepłe , a psica nie dawała się odpędzić od stołu . Ciastka mimo tego , że nie ma w nich cukru są słodkie .
ciastka owsiane fit
1 kubek (330 ml ) płatków owsianych
3 małe bardzo dojrzałe banany
szczypta soli himalajskiej
płaska łyżka oleju kokosowego
szczypta wanilii
opcjonalnie kakao
wymieszać płatki z rozgnieconymi bananami i przyprawami , zostawić na 15 minut.
lepić ciasteczka i piec 15-20 minut aż się zarumienią .
piątek, 11 grudnia 2015
Makaronowa sałatka bezglutenowa z avokado
Bardzo proste i szybkie danie . Sycące i smaczne .
Sałatka
- kubek ugotowanego makaronu kukurydzianego
- 4 średnie pomidory
- 1 duże avokado
- 1 ogórek zielony
- posiekany szczypiorek
- kilka różyczek ugotowanego brokuła
Produkty układać warstwowo bezpośrednio na talerzach , nie mieszać , z wierzchu posolić solą himalajską . Starczy . Więcej przypraw nie trzeba .
Sałatka
- kubek ugotowanego makaronu kukurydzianego
- 4 średnie pomidory
- 1 duże avokado
- 1 ogórek zielony
- posiekany szczypiorek
- kilka różyczek ugotowanego brokuła
Produkty układać warstwowo bezpośrednio na talerzach , nie mieszać , z wierzchu posolić solą himalajską . Starczy . Więcej przypraw nie trzeba .