środa, 23 grudnia 2015

Elastyczne naleśniki wegańskie i krokiety z pasztetową

Naleśniki elastyczne

Na podstawie przepisu Jadłonomii http://www.jadlonomia.com/przepisy/idealne-nalesniki-bez-jajek/

Przepis zodyfikowałam ilościowo i dałam mąkę pełnoziarnistą ( potrzebowałam dużej ilości naleśników ). Wyszło 27 sztuk


3 szklanki  mąki razowej pszennej

1 szklanka zmielonych płatków owsianych

1 3/4 szklanki wody x 3 :-) ( zamiast mleka )

3 łyżki oleju

szczypta sody

sól

Płatki zmieliłam w Vitamixie , mąkę razowa 2000 też zmieliłam , bo była b gruboziarnista .
Suche składniki wymieszałam , dodałam wodę . Smazyłam naleśniki po 15 minutach , gdy ciasto ciut zgęstniało.

Były bardziej elastyczne niż bezglutenowe , niestety mniej niż bym chciała , bo przy zawijaniu krokietów trochę pękały.
Być może to wina mąki pełnoziarnistej ?




Farsz jak pasztetowa do krokietów

Tym razem skorzystałam z tego przepisu :

http://veganfotoku.blogspot.com/2014/03/roslinna-weganska-pasztetowa-weganski.html

Jak zwykle zmieniłam ilość składników



1 kg soczewicy zielonej

20 dkg pieczarek ( następnym razem dam ich więcej  )

1 por

3 łyżeczki kolendry

garść majeranku , pieprz , sól ,  olej z pestek winogron

soczewicę ugotowałam i zblendowałam żyrafą , bo nie chciało mi się myć poźniej Vitamixa

Na oleju podsmażyłam kolendrę i majeranek ( zapach obłędny ) , dodałam pokrojone pieczarki i por i podsmażyłam . Wymieszałam z soczewicą i farsz do naleśników gotowy . Z tej ilości wysmarowałam 27 naleśników , odłożyłam słoiczek jako pasztetową na jutro do chleba . Z pozostałej reszty po dodaniu garści płatków owsianych , szczypty soli i 2 łyżek ciepłej wody ulepiłam 8 kotletów .








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz