wtorek, 6 lutego 2018

Puszysty wegański omlet z mąki z ciecierzycy

1/2 kubka mąki z ciecierzycy
sól himalajska , kurkuma , pieprz kolorowy - wg uznania
1 łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka płaska sody oczyszczonej
olej kokosowy do smażenia
wody tyle by powstało ciasto lejące ale gęstsze niż naleśnikowe 
Dodatki dowolne - ja dałam pomidorki koktajlowe


Na rozgrzany na patelni olej wylać ciasto , przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu aż do zarumienienia . Omlet wychodzi puszysty i nie opada :-)








poniedziałek, 5 lutego 2018

Pancakes kokosowe z płatków owsianych

150 g płatków owsianych
30 g wiórków kokosowych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
350 ml wody lub mleka roślinnego
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli himalajskiej
ksylitol do posłodzenia wg uznania

Powyższe zmiksować i smażyć naleśniki .

Wierzch :

migdały siekane , borówka amerykańska , banan , jogurt sojowy wymieszany z ksylitolem i cynamonem cejlońskim