Dobry pomysł na zachcianki , gdy bardzo potrzebujemy zjeść coś słodkiego , kiedy nie ma co zrobić na obiad . Kasza zrobiona w ten sposób smakuje nawet tym , którzy za kaszą jaglaną nie przepadają.
2 woreczki kaszy - ugotować
dodać :
1 łyżkę oleju kokosowego nierafinowanego
sok z 1 niedużej cytryny
6 łyżeczek ksylitolu
odrobinę prawdziwej wanilii
wymieszać i wyłożyć do formy do zapiekania wysmarowanej olejem kokosowym
Na wierzch pokroić 2 jabłka i posypać cynamonem
Zapiekana była około 35 minut .
Podana z musem jabłkowym ( całe jabłka z gniazdami nasiennymi zmiksowane w Vitamixie )
i z jogurtem sojowym z Kauflandu naturalnym zmieszanym z ksylitolem i cynamonem do smaku.
Kaszę po wyjęciu z piekarnika należy trochę przestudzić , gdy będzie lekko ciepła kroi się bardzo dobrze i nie rozpada .
niedziela, 15 kwietnia 2018
sobota, 14 kwietnia 2018
Zupa dal z czarną soczewicą
Przepis na 3 litry zupy
50 gram soczewicy czarnej
200-250 gram soczewicy czerwonej
2 średnie ziemniaki
1 pietruszka korzeń
2 nieduże marchewki
1 mała cebula
olej kokosowy do smażenia
mały słoiczek koncentratu pudliszki
sól , pieprz , pieprz cayenne , kurkuma , pól łyżeczki ziaren kolendry
Pietruszkę i marchewkę pokroić i podsmażyć w garnku z grubym dnem wraz z kolendrą , dodać cebulę pokrojoną , smażyć jeszcze chwilkę mieszając , wlać wodę , dodać czarną soczewicę i gotować , w tym czasie obrać ziemniaki , pokroić wrzucić do zupy , gdy ziemniaki są półtwarde jeszcze dodać czerwoną soczewicę , po kilku minutach zaprawić zupę koncentratem , dodać przyprawy i gotowe. Kolejność dodawania składników nie jest przypadkowa - zaczynamy od tych , które wymagają najdłuższej obróbki cieplnej . Smacznego !
50 gram soczewicy czarnej
200-250 gram soczewicy czerwonej
2 średnie ziemniaki
1 pietruszka korzeń
2 nieduże marchewki
1 mała cebula
olej kokosowy do smażenia
mały słoiczek koncentratu pudliszki
sól , pieprz , pieprz cayenne , kurkuma , pól łyżeczki ziaren kolendry
Pietruszkę i marchewkę pokroić i podsmażyć w garnku z grubym dnem wraz z kolendrą , dodać cebulę pokrojoną , smażyć jeszcze chwilkę mieszając , wlać wodę , dodać czarną soczewicę i gotować , w tym czasie obrać ziemniaki , pokroić wrzucić do zupy , gdy ziemniaki są półtwarde jeszcze dodać czerwoną soczewicę , po kilku minutach zaprawić zupę koncentratem , dodać przyprawy i gotowe. Kolejność dodawania składników nie jest przypadkowa - zaczynamy od tych , które wymagają najdłuższej obróbki cieplnej . Smacznego !
sobota, 7 kwietnia 2018
Pasztet z batatów i czarnej soczewicy
Przepis podpatrzyłam u Jadłonomii , jednak nie trzymałam się zupełnie ilości składników, bo co miałam to miałam a czego nie miałam , to nie dałam. Składniki podane poniżej to składniki mojego pasztetu z tego zdjęcia .
2 bataty ( ugotowane , najlepiej na parze bądź upieczone )
150 g suchej czarnej soczewicy ( ugotować )
5 łyżek płatków owsianych zmielić
wymieszać poduszone widelcem bataty z resztą i doprawić :
2 łyżki sosu sojowego
6 łyżek płatków drożdżowych
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
pieprz kolorowy , papryka chili , sól himalajska - do smaku
Piec około 45 minut . Kroić dopiero po wystygnięciu .
Wspaniale smakuje z ćwikłą lub musztardą sarepską.
2 bataty ( ugotowane , najlepiej na parze bądź upieczone )
150 g suchej czarnej soczewicy ( ugotować )
5 łyżek płatków owsianych zmielić
wymieszać poduszone widelcem bataty z resztą i doprawić :
2 łyżki sosu sojowego
6 łyżek płatków drożdżowych
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
pieprz kolorowy , papryka chili , sól himalajska - do smaku
Piec około 45 minut . Kroić dopiero po wystygnięciu .
Wspaniale smakuje z ćwikłą lub musztardą sarepską.