Schabowy w cieście - przez mgłę pamiętam taki z czasów PRL .
Ciasto trochę inne bo i mąki inne , schab również na szczęście z selera :-)
Fajna alternatywa dla sojowych gotowców.
1 seler
czubata łyżka mąki z ciecierzycy , mąki gryczanej i mąki kukurydzianej
sól , pieprz , szczypta kurkumy
Seler przekroić na pół , póżniej połówki pokroić w plastry , ugotować w lekko osolonej wodzie.
Z mąk zrobić ciasto i smażyć seler umoczony w cieście na złoto.
niedziela, 27 marca 2016
sobota, 26 marca 2016
Jaglany tofurnik na ciasteczkowym spodzie .
Rzadko jemy takie dania , ale świąteczny czas może być lekkim usprawiedliwieniem ... trochę cukru i sklepowych ciasteczek raz do roku jeszcze nikogo podobno nie zabiło ;)
Blacha 24x24 cm
Spód
1 paczka ciastek owsianych 200 gram
1 łyzka masła orzechowego
1 łyżka olejiu kokosowego
1 szklanka kaszy jaglanej suchej
4 kostki tofu po 180 gram
1 filiżanka cukru
3/4 filiżanki mleka sojowego
sok z 2 cytryn
1 budyń waniliowy
łyżeczka wanilii mielonej
szczypta soli
2 łyżki oleju kokosowego
100 gram rodzynek
Ciastka pokruszyć na drobno , wymieszać rękoma z masłem i olejem , wyłozyć na blachę i wstawić do lodówki. W tym czasie zmiksowac wszystie składniki na jednolitą masę i dodać rodzynki . Wylać masę na spód , wstawić do nagrzanego piekarnika.
czwartek, 24 marca 2016
Chleb żytni na zakwasie pyszny ciężki i wilgotny
650-700 gram mąki żytniej 2000
2,5 szklanki wody gazowanej
2 łyżeczki soli
zakwas z poprzedniego pieczenia
Wyrobić ciasto dodać zawas i odstawić w misce na 2 godziny.
Odłożyć 2 łyżki do słoika do lodówki na kolejny chleb . Ciasto włożyć do foremki i zostawić na 10-12 godzin do wyrośnięcia.
Piec 40 minut .
Po wyjęciu przykryć wilgotną ściereczką na 10 minut po czym wyjąć z foremki . Obrócić .
tak chlebek rósł
poniedziałek, 21 marca 2016
Wegański bezglutenowy żurek z wędzonką i zakwas
W zasadzie żurek to nic trudnego. Najtrudniejszy jest pierwszy raz .
Do dzieła !
Żeby zrobić dobry żurek potrzeba dobrego zakwasu . Samodzielnie zrobionego najlepiej. Trzeba go zrobić
5 dni wcześniej minimum .
- 5 łyżek mąki gryczanej ( zmieliłam niepaloną grykę )
- 4 obrane ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki wody z własnych kiszonych ogórków
Do czystego litrowego słoika wsypuję mąkę i zalewam lekko ciepłą wodą, mieszam , dodaję resztę składników i zawiązuję gazą słoik . Odstawiam w ciepłe miejsce ( no górne szafki kuchenne ) , codziennie mieszam czystym drewnianym mieszadełkiem ( żarcik u mnie to pałeczka ).
Po 5 dniach zakwas jest gotowy.
Żurek
Proporcje na garnek 3,5 litra
kilka sztuk suszonych grzybów
1 mały seler
2 marchewki
2 małe pietruszki
2 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
szzczypta kurkumy
majeranek
sól , pieprz
1 cebulka podsmażona
tofu wędzone jako dodatek
Grzybki namoczyć i gotować z zielem i liściem prawie do miękkości , dodać pokrojone drobno warzywa , gotować az zmiękna , dodać przyprawy i wlać zakwas , aby tylko zawrzało i wyłączyć gaz .
Podawać z wędzonym tofu lub ziemniakami .
Do dzieła !
Żeby zrobić dobry żurek potrzeba dobrego zakwasu . Samodzielnie zrobionego najlepiej. Trzeba go zrobić
5 dni wcześniej minimum .
- 5 łyżek mąki gryczanej ( zmieliłam niepaloną grykę )
- 4 obrane ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki wody z własnych kiszonych ogórków
Do czystego litrowego słoika wsypuję mąkę i zalewam lekko ciepłą wodą, mieszam , dodaję resztę składników i zawiązuję gazą słoik . Odstawiam w ciepłe miejsce ( no górne szafki kuchenne ) , codziennie mieszam czystym drewnianym mieszadełkiem ( żarcik u mnie to pałeczka ).
Po 5 dniach zakwas jest gotowy.
Żurek
Proporcje na garnek 3,5 litra
kilka sztuk suszonych grzybów
1 mały seler
2 marchewki
2 małe pietruszki
2 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
szzczypta kurkumy
majeranek
sól , pieprz
1 cebulka podsmażona
tofu wędzone jako dodatek
Grzybki namoczyć i gotować z zielem i liściem prawie do miękkości , dodać pokrojone drobno warzywa , gotować az zmiękna , dodać przyprawy i wlać zakwas , aby tylko zawrzało i wyłączyć gaz .
Podawać z wędzonym tofu lub ziemniakami .
sobota, 19 marca 2016
Szejk z pomarańczą
Bardzo prosty i bardzo pyszny . Najważniejsze , by mieć dobre aromatyczne soczyste pomarańcze. A właściwie wystarczy 1 sztuka :-)
1 pomarańcza , 1 marchewka 1 dojrzały banan z kropkami - zmiksować blenderem
I takie cudo :
1 pomarańcza , 1 marchewka 1 dojrzały banan z kropkami - zmiksować blenderem
I takie cudo :
czwartek, 17 marca 2016
Tanie danie z resztek kotlety z brokuła grochu i ziemniaków
- pół kubka ugotowanego grochu ( za dużo ugotowałam do barszczu ukraińskiego )
- kilka różyczek ugotowanego brokuła ( z wczorajszej kolacji )
Trochę mało by coś sensownego z tego zrobić na solidną kolację po bieganiu dla dwóch osób :-)
- dogotowałam 2 ziemniaki
Dodałam dużą szczyptę kurkumy , kolejną bazylii , kolejną ziół prowansalskich i łyżeczkę majeranku , sól i pieprz . Zmiksowałam. Masa wydała mi się ciut rzadka , więc dodałam 4 łyżki płatków owsianych . Ulepiłam kotlety i obtoczyłam w mące kukurydzianej .
Kotlety możecie ulepić praktycznie ze wszystkiego : strączki , kasze , warzywa , ziemniaki .
- kilka różyczek ugotowanego brokuła ( z wczorajszej kolacji )
Trochę mało by coś sensownego z tego zrobić na solidną kolację po bieganiu dla dwóch osób :-)
- dogotowałam 2 ziemniaki
Dodałam dużą szczyptę kurkumy , kolejną bazylii , kolejną ziół prowansalskich i łyżeczkę majeranku , sól i pieprz . Zmiksowałam. Masa wydała mi się ciut rzadka , więc dodałam 4 łyżki płatków owsianych . Ulepiłam kotlety i obtoczyłam w mące kukurydzianej .
Kotlety możecie ulepić praktycznie ze wszystkiego : strączki , kasze , warzywa , ziemniaki .
niedziela, 13 marca 2016
Najprostszy Wegański majonez z jogurtu sojowego w Vitamix-ie
2 małe jogurty sojowe Joya
łyżeczka octu winnego
łyżeczka płaska musztardy
sól
szczypta ksylitolu
5 łyżek oliwy
Wszystkie składniki oprócz zmiksować około 1 minuty w Vitamixie . Nie przerywając miksowania wlewać oliwę i miksować jeszcze około minuty.
Gotowe .
Gęsty majonez :-) . Tu dajemy troszkę mniej kwaśnego czyli octu i musztardy , niż w przypadku majonezów z mleka sojowego , bo sam jogurt jest nieco kwaśnawy.
łyżeczka octu winnego
łyżeczka płaska musztardy
sól
szczypta ksylitolu
5 łyżek oliwy
Wszystkie składniki oprócz zmiksować około 1 minuty w Vitamixie . Nie przerywając miksowania wlewać oliwę i miksować jeszcze około minuty.
Gotowe .
Gęsty majonez :-) . Tu dajemy troszkę mniej kwaśnego czyli octu i musztardy , niż w przypadku majonezów z mleka sojowego , bo sam jogurt jest nieco kwaśnawy.
piątek, 11 marca 2016
Placki z płatków owsianych wegańskie z pietruszką / tanie danie / danie z resztek / danie za złotówkę
Placki można śmiało usmażyć gdy pustki w portfelu . Koszt porcji około złotówki ?
Zamiast mąki z ciecierzycy , która nie zawsze jest pod ręką i jest zdecydowanie droższa od innych popularnych rodzajów mąki można użyć jakiejkolwiek ( oby nie ziemniaczanej ) .
Przepis na dwie porcje - około 8 placuszków , wcale niemałych .
1 kubek płatków owsianych ( około 140 gram )
2 ugotowane pietruszki
sól himalajska, pieprz kolorowy , szczypta kurkumy
3 łyżki mąki z ciecierzycy
Płatki owsiane zalać wrzącą wodą ( tylko by przykryła płatki ) , zostawić na 20 minut.
Dodać startą na tarce z grubymi oczkami pietruszkę , przyprawy i mąkę z ciecierzycy .
Smażyć na złoty kolor.
Zamiast mąki z ciecierzycy , która nie zawsze jest pod ręką i jest zdecydowanie droższa od innych popularnych rodzajów mąki można użyć jakiejkolwiek ( oby nie ziemniaczanej ) .
Przepis na dwie porcje - około 8 placuszków , wcale niemałych .
1 kubek płatków owsianych ( około 140 gram )
2 ugotowane pietruszki
sól himalajska, pieprz kolorowy , szczypta kurkumy
3 łyżki mąki z ciecierzycy
Płatki owsiane zalać wrzącą wodą ( tylko by przykryła płatki ) , zostawić na 20 minut.
Dodać startą na tarce z grubymi oczkami pietruszkę , przyprawy i mąkę z ciecierzycy .
Smażyć na złoty kolor.
wtorek, 8 marca 2016
Wegańska Zielona Góra - Wegarnik - wegańskie miejsca
Wybraliśmy się z mężem do Zielonej Góry . Odwiedziliśmy wegańskie miejsce , w którym można napić się dobrej kawy , dobrze i niedrogo zjeść .
Najpyszniejsze cisto wegańskie a nawet więcej jedno z lepszych jakie jadłam w ogóle .
Tarta z rozpływającym się w ustach kremem.
Na obiad postanowiliśmy zjeść tzw danie dnia .
Czyli spróbowaliśmy tego co poniżej :
Zupka - krem z kaszy jaglanej i buraków z suszonymi pomidorami
danie :
i sałatka :
Wszystko pyszne , świeżutkie , bardzo szkoda , że takiego Wegarnika nie ma w moim miasteczku .
Na pewno tam wrócimy.
Jesli nie wiecie gdzie zjeść w Zielonej Górze - to już wiecie :-)