sobota, 30 kwietnia 2016
Wiosenny szejk z botwinką
1 szklanka wody
1 marchewka
pęczek botwinki
2 banany bardzo dojrzałe
łyżeczka zielonego owsa mielonego
wszystko zmiksować w Vitamixie
czwartek, 28 kwietnia 2016
Chlebowe placki na zakwasie
Placki na proszku do pieczenia - zje się . Placki na sodzie - mają swój urok. Placki na drożdżach - pyszne są . Placki na zakwasie - wymiatają . Smak obłędny , lekko chlebowo-zakwasowy . I zdrowsze o niebo od wcześniej wymienionych .
Jedliśmy i na pikantno i na słodko z musem truskawkowym .
2 łyżki zakwasu na chleb
150 gram mąki żytniej 750 ( akurat kupiłam niestety bielszą )
150 gram mąki pszennej razowej
szczypta soli
wody letniej około szklanki by powstało gęste ciasto
Składniki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin w misce przykrytej folią spożywczą .
Jedliśmy i na pikantno i na słodko z musem truskawkowym .
2 łyżki zakwasu na chleb
150 gram mąki żytniej 750 ( akurat kupiłam niestety bielszą )
150 gram mąki pszennej razowej
szczypta soli
wody letniej około szklanki by powstało gęste ciasto
Składniki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin w misce przykrytej folią spożywczą .
środa, 20 kwietnia 2016
Drożdżowe wegańskie racuchy z 3 rodzajów mąki z bananem
130 g mąki kukurydzianej
130 g mąki gryczanej
130 g mąki żytniej
1/2 kostki drożdży
szczypta soli
2 banany
1/2 kg truskawek
ksylitol do słodzenia
drożdże rozmieszać z cukrem
do mąki dodać ciepłej wody , sól , rozpuszczone drożdże i banany wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 10-15 minut )
smażyć na oleju kokosowym
truskawki zmiksować i polać nimi placki posypane ksylitolem
130 g mąki gryczanej
130 g mąki żytniej
1/2 kostki drożdży
szczypta soli
2 banany
1/2 kg truskawek
ksylitol do słodzenia
drożdże rozmieszać z cukrem
do mąki dodać ciepłej wody , sól , rozpuszczone drożdże i banany wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 10-15 minut )
smażyć na oleju kokosowym
truskawki zmiksować i polać nimi placki posypane ksylitolem
czwartek, 14 kwietnia 2016
Ciasto truskawkami na mące graham 1850
Ciast na białej mące już dawno nie piekę . Ciasto na grahamowej mące robiłam pierwszy raz i wyszło zaskakująco rewelacyjne :-)
Blacha 25cm x 30 cm
4 szklanki mąki Graham 1850
3/4 szklanki czegokolwiek słodzącego ( cukier , ksylitol itp )
4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
powyższe składniki dobrze wymieszać
2 i ciut więcej szklanki mleka sojowego
7 łyżek roztopionego oleju kokosowego rafinowanego
szczypta spora wanilii mielonej
1 kg truskawek ( potrzeba troszkę mniej , resztę zjecie na surowo ;)
suche składniki wyieszać z mlekiem sojowym i wanilią , dodać rozpuszczony olej , wymieszać.
Wyłożyć ciasto , truskawki , ciasto , truskawki.
Piec 30 minut w 180 stopniach.
Blacha 25cm x 30 cm
4 szklanki mąki Graham 1850
3/4 szklanki czegokolwiek słodzącego ( cukier , ksylitol itp )
4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
powyższe składniki dobrze wymieszać
2 i ciut więcej szklanki mleka sojowego
7 łyżek roztopionego oleju kokosowego rafinowanego
szczypta spora wanilii mielonej
1 kg truskawek ( potrzeba troszkę mniej , resztę zjecie na surowo ;)
suche składniki wyieszać z mlekiem sojowym i wanilią , dodać rozpuszczony olej , wymieszać.
Wyłożyć ciasto , truskawki , ciasto , truskawki.
Piec 30 minut w 180 stopniach.
wtorek, 12 kwietnia 2016
Wegańska bezglutenowa pasta z makreli z wędzonego tofu
1 kostka tofu wędzonego
1 mały koncentrat pomidorowy
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oliwy z oliwek
sól pieprz papryka wędzona - szczypta
1 mały koncentrat pomidorowy
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oliwy z oliwek
sól pieprz papryka wędzona - szczypta
poniedziałek, 11 kwietnia 2016
Razowiec na zakwasie - Chleb pszenny razowy na zakwasie
700 gram mąki pszennej razowej
porcja zakwasu
2 łyżeczki soli
2 i 1/4 szklanki wody
Składniki wymieszać i podstawić na 2 godziny .
Po tym czasie odłożyć dwie łyżki zakwasu na następny chlebek ( słoik do lodówki )
Odstawić chleb do wyrośnięcia na 10-12 godzin
Piec około 40 minut
porcja zakwasu
2 łyżeczki soli
2 i 1/4 szklanki wody
Składniki wymieszać i podstawić na 2 godziny .
Po tym czasie odłożyć dwie łyżki zakwasu na następny chlebek ( słoik do lodówki )
Odstawić chleb do wyrośnięcia na 10-12 godzin
Piec około 40 minut
poniżej zakwas
sobota, 2 kwietnia 2016
Smażona brukselka z czerwonym ryżem
Smażona brukselka to forma , w jakiej antybrukselkowcy są w stanie ją zjeść :-) .
Ja uwielbiam brukselkę w każdej postaci .
Ugotowaną brukselkę przekroić i podsmażyć ( ostatnio smażę na oleju kokosowym rafinowanym ) .
Podawać z czerwonym ryżem i surówkami .
Może nie jest to szczyt kulinarnych wygibasów , ale mimo prostoty danie jest wyjątkowo smaczne.
W przypadku braku ryżu czerwonego bez ujmy dla smaku można użyć pełnoziarnistego.