Już krąży od dawna po internetach , spróbowałąm i wpisuję do swojej książki kucharskiej .
170g fasoli adzuki ( akurat taka była bio w promocji po 1,90 :-) , może być czerwona lub czarna )
250 g cebuli
4 łyżeczki oleju kokosowego
kasza gryczana niepalona 100 g
sól , pieprz , majeranek , papryka wędzona słodka
Fasolę ugotować i rozdusić widelcem , dodać ugotowaną kaszę gryczaną i podsmażoną cebulę ( cebuli można nawet więcej dać niż w przepisie ) , przyprawić wymieszać .
piątek, 23 września 2016
środa, 14 września 2016
Jesienne trio dynia papryka i cukinia
Pół niedużej dyni np hokkaido
2 cebule średnie
2 małe cukinie
6 pomidorów lima
1 papryka czerwona ( niekoniecznie , zbywała w lodówce )
ogonki z botwinki - resztka pozostałość , można pominąc :-)
kolendra w ziarnkach , pieprz , kurkuma , cayenne , sól himalajska
Cebulę pokrojoną podsmażyć w garnku z grubym dnem razem z pokrojoną drobno dynią i kolendrą , dodać pokrojone pomidory i resztę składników i dusić pod przykryciem. Przyprawić .
Zajadać z czymkolwiek lub samo :-)
2 cebule średnie
2 małe cukinie
6 pomidorów lima
1 papryka czerwona ( niekoniecznie , zbywała w lodówce )
ogonki z botwinki - resztka pozostałość , można pominąc :-)
kolendra w ziarnkach , pieprz , kurkuma , cayenne , sól himalajska
Cebulę pokrojoną podsmażyć w garnku z grubym dnem razem z pokrojoną drobno dynią i kolendrą , dodać pokrojone pomidory i resztę składników i dusić pod przykryciem. Przyprawić .
Zajadać z czymkolwiek lub samo :-)
niedziela, 11 września 2016
Szejk z dynią
Nieocenione właściwości dyni plus karoten i witaminki z marchewki , witaminki z pomarańczy i słodycz z banana .
Cóż więcej trzeba na poranne śniadanko ?
Kawałek dyni
1 pomarańcza
1 marchewka
1 banan
kilka kostek lodu ( w upały )
Zmiksować w blenderze .
( Vitamix )
Cóż więcej trzeba na poranne śniadanko ?
Kawałek dyni
1 pomarańcza
1 marchewka
1 banan
kilka kostek lodu ( w upały )
Zmiksować w blenderze .
( Vitamix )
wtorek, 6 września 2016
Surówka z kalafiora z papryką
Banalnie proste . A smaczne.
Dla witarian wegan wegetarian i reszty też .
1 nieduży kalafior
1 papryka czerwona
szczypta soli himalajskiej
Pół kalafiora zmiksować po woli na 1 w Vitamixie lub zetrzeć na tarce.
Drugą połówkę potraktować identycznie tylko z dodatkiem papryki . szczypta soli i gotowe.
Dla witarian wegan wegetarian i reszty też .
1 nieduży kalafior
1 papryka czerwona
szczypta soli himalajskiej
Pół kalafiora zmiksować po woli na 1 w Vitamixie lub zetrzeć na tarce.
Drugą połówkę potraktować identycznie tylko z dodatkiem papryki . szczypta soli i gotowe.
sobota, 3 września 2016
Ciasto ze śliwkami ( węgierkami ) wegańskie
Blacha 24cm x 40 cm
5 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 szklanka czegokolwiek słodzącego ( ksylitol np )
5 łyżeczek proszku do pieczenia
szczypta soli
powyższe składniki dobrze wymieszać
3 szklanki mleka sojowego
9 łyżek roztopionego oleju kokosowego rafinowanego
szczypta spora wanilii mielonej
1 kg śliwek
Zamiast cukru - mielony ksylitol
suche składniki wyieszać z mlekiem sojowym i wanilią , dodać rozpuszczony olej , wymieszać.
Wyłożyć ciasto , śliwki , ciasto , śliwki .
Piec około 50-55 minut w 180 stopniach.
a tu w fazie surowej
Ciasto jest na mące 1850 pszennej ,ciężkie i wilgotne - dużo śliwek , można pokusić się o dodanie większej ilości proszku do pieczenia .
Wegański gulasz warzywny
Pomysłów na jednogarnkowe danie nigdy dość .
Wygodnie odgrzać a podać można albo z chlebem albo ryżem , kaszą , ziemniakami , plackami ziemniaczanymi , kluskami , makaronem , z czymkolwiek lubicie .
1 duża cebula szalotka
1 marchewka
1 pietruszka
2 pomidory lima
6 średnich pieczarek
1 czerwona papryka
1 mała cukinia
1 łyżka oleju kokosowego
pół łyżeczki kolendry ( nasiona )
sól , pieprz
Wszystko podsmażamy oprócz cukinii i pomidorów , które dajemy po kilku minutach i dusimy warzywa do miękkości .
Wygodnie odgrzać a podać można albo z chlebem albo ryżem , kaszą , ziemniakami , plackami ziemniaczanymi , kluskami , makaronem , z czymkolwiek lubicie .
1 duża cebula szalotka
1 marchewka
1 pietruszka
2 pomidory lima
6 średnich pieczarek
1 czerwona papryka
1 mała cukinia
1 łyżka oleju kokosowego
pół łyżeczki kolendry ( nasiona )
sól , pieprz
Wszystko podsmażamy oprócz cukinii i pomidorów , które dajemy po kilku minutach i dusimy warzywa do miękkości .