1 kubek mąki z ciecierzycy
2 kubki wody
pół łyżeczki kurkumy
sól
dodatki opcjonalne :
płatki drożdżowe
sos sojowy
papryka wędzona
szklankę wody z kurkumą i solą zagotować
w drugiej szklance wody rozmieszać trzepaczką dokładnie mąkę
wlewać do gotującego się wrzątku po woli cały czas mieszając
gotować chwilę
wyłożyć gorącą masę do natłuszczonego pojemnika
wystudzić , schować do lodówki
poniedziałek, 29 maja 2017
środa, 24 maja 2017
Wegańskie ciasteczka z mąki kokosowej bez cukru i glutenu
W zaprzyjaźnionym sklepie ze zdrową żywnością kupiłam mąkę kokosową w okazyjnej cenie 1,90 pln-a za 200 gram ( termin upływał ) . Przeczesałam internet w poszukiwaniu przepisów , ale że większości składników nie miałam , powstał przepis poniższy.
2 duże dojrzałe banany
dwie łyżeczki czubate syropu daktylowego
szczypta soli
na końcu noża sody oczyszczonej
100 gram mąki kokosowej
2 łyżki płaskie roztopionego oleju kokosowego
( dałam nierafinowany dla wzmocnienia zapachu )
sezam nieoczyszczony na posypkę .
Banany rozgnieść i wymieszać z olejem kokosowym i syropem daktylowym
suche składniki wymieszać
połączyć suche z mokrymi , ulepić ciasteczka
Piec 20-25 minut
Cudo !
2 duże dojrzałe banany
dwie łyżeczki czubate syropu daktylowego
szczypta soli
na końcu noża sody oczyszczonej
100 gram mąki kokosowej
2 łyżki płaskie roztopionego oleju kokosowego
( dałam nierafinowany dla wzmocnienia zapachu )
sezam nieoczyszczony na posypkę .
Banany rozgnieść i wymieszać z olejem kokosowym i syropem daktylowym
suche składniki wymieszać
połączyć suche z mokrymi , ulepić ciasteczka
Piec 20-25 minut
Cudo !
piątek, 19 maja 2017
Lody bez cukru
Dwie duże porcje
700 gram obranych i zamrożonych bananów
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej małopalonej ( jasnej )
zmiksować
na wierzchu orzechy ziemne , pistacje plus syrop daktylowy
700 gram obranych i zamrożonych bananów
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej małopalonej ( jasnej )
zmiksować
na wierzchu orzechy ziemne , pistacje plus syrop daktylowy
piątek, 12 maja 2017
Sałatka z pekińskiej szpinaku i winogron
kilka liści kapusty pekińskiej
garść szpinaku
kiść winogron
papryka
szczypta soli himalajskiej
minimum dodatków , maximum smaku
garść szpinaku
kiść winogron
papryka
szczypta soli himalajskiej
minimum dodatków , maximum smaku
niedziela, 7 maja 2017
Surówka z pekińskiej i szpinaku wegańska
Surowo i zdrowo
4 liście kapusty pekińskiej
dwie garście szpinaku
1 zielony ogórek
1 papryka
pestki dyni
sól himalajska sok z cytryny
4 liście kapusty pekińskiej
dwie garście szpinaku
1 zielony ogórek
1 papryka
pestki dyni
sól himalajska sok z cytryny
piątek, 5 maja 2017
Surówka z liści botwinki
Wiosna !
1 pęczek botwinki
1 pęczek koperku
pół papryki czerwonej
pół papryki żółtej
pół małej cukinii
garść słonecznika łuskanego
szczypta soli himalajskiej , sok z cytryny
Z botwinki do sałatki kroję liście ( ogonki odkładam do szejka ) , resztę składników również kroję
dodaje słonecznik , sól i sok z cytryny
1 pęczek botwinki
1 pęczek koperku
pół papryki czerwonej
pół papryki żółtej
pół małej cukinii
garść słonecznika łuskanego
szczypta soli himalajskiej , sok z cytryny
Z botwinki do sałatki kroję liście ( ogonki odkładam do szejka ) , resztę składników również kroję
dodaje słonecznik , sól i sok z cytryny
czwartek, 4 maja 2017
Jajecznica z kalafiora - danie z resztek
Proste szybkie smaczne i z resztek . Czy trzeba coś więcej , gdy po przebiegnięciu 25 km po lesie nie masz siły mieszać w garach ?
Kilka ugotowanych różyczek kalafiora porozrywać na drobne kawałki
resztka ziemniaków ugotowanych z obiadu ( ze dwie łyżki )
5-6 łyżek mąki z ciecierzycy
sól , pieprz , kurkuma
opcjonalnie ( sól kala namak , płatki drożdżowe , szczypiorek )
mąkę z ciecierzycy i przyprawy wymieszać z niewielką ilością wody , by powstało ciasto gęstsze ciut niż naleśnikowe , wymieszać z ziemniakami i smażyć na oleju kokosowym mieszając aż do zarumienienia.
Podawać z dużą ilością surówek i dobrym pomidorem :-)
Kilka ugotowanych różyczek kalafiora porozrywać na drobne kawałki
resztka ziemniaków ugotowanych z obiadu ( ze dwie łyżki )
5-6 łyżek mąki z ciecierzycy
sól , pieprz , kurkuma
opcjonalnie ( sól kala namak , płatki drożdżowe , szczypiorek )
mąkę z ciecierzycy i przyprawy wymieszać z niewielką ilością wody , by powstało ciasto gęstsze ciut niż naleśnikowe , wymieszać z ziemniakami i smażyć na oleju kokosowym mieszając aż do zarumienienia.
Podawać z dużą ilością surówek i dobrym pomidorem :-)