3 banany zamrożone
( wcześniej należy je obrać ze skórki i pokroić na grube plastry )
1 pomarańcza
Zmiksować w blenderze ( Vitamix jak zwykle u nas w domu ) .
niedziela, 28 kwietnia 2019
czwartek, 11 kwietnia 2019
Złota zupa z kurkumą UWAGA ! Pyszne !
Zupa inspirowana przepisem z bloga Pepsi Eliot , jednak jak zawsze tu dodałam tu odjęłam i powstał przepis najbardziej mi smakowo odpowiadający.
Pyszne !
1 cebula
3 bataty
1,5 łyżeczki wyciśniętego przez praskę imbiru
2 łyżeczki oleju kokosowego
250 g dobrych pomidorów
2 czubate łyżeczki kurkumy
1 płaska łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka mielonego kuminu
2 łyżeczki soli
2 litry wody
400 ml mleczka kokosowego dobrej jakości
sok z 2 limonek
szczypior do posypania
Na podgrzany olej wrzucić pokrojoną drobno cebulę i imbir , po chwili dodać pokrojone w kostkę bataty , dusić z 5 minut , dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory .
Dodać wodę , kurkumę , pieprz , kumin , sól . Gdy bataty zmiękną dodać mleczko kokosowe i sok z limonki. Podawać ze szczypiorkiem.
Pyszne !
1 cebula
3 bataty
1,5 łyżeczki wyciśniętego przez praskę imbiru
2 łyżeczki oleju kokosowego
250 g dobrych pomidorów
2 czubate łyżeczki kurkumy
1 płaska łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka mielonego kuminu
2 łyżeczki soli
2 litry wody
400 ml mleczka kokosowego dobrej jakości
sok z 2 limonek
szczypior do posypania
Na podgrzany olej wrzucić pokrojoną drobno cebulę i imbir , po chwili dodać pokrojone w kostkę bataty , dusić z 5 minut , dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory .
Dodać wodę , kurkumę , pieprz , kumin , sól . Gdy bataty zmiękną dodać mleczko kokosowe i sok z limonki. Podawać ze szczypiorkiem.
środa, 10 kwietnia 2019
Kimchi w nowej odsłonie
Odmian kimchi jest wiele , pewnie tyle ile osób je robiących.
To moja kolejna , inspirowana innymi przepisami na tę niesamowitą kiszonkę.
1 kapusta pekińska dość spora
1 marchewka
1/2 dużej białej rzodkwi
1 pęczek cebulki ze szczypiorkiem
1 gruszka
1 papryczka chili
kawałek imbiru
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
kapustę pokroić , marchew i rzodkiew zetrzeć na tarce , dodać sól i podusić rękoma by lekko zmiękło
dodać pokrojony szczypior z cebulą i papryczkę ostrą , wymieszać ,
pasta / sos : zmiksowana lub starta na drobnej tarce gruszka , czosnek i imbir wyciśnięty przez praskę, sos sojowy ,
Kapustę wymieszać z pastą , włożyć do słoika , zamknąć . Po 2-3 dniach już można próbować.
To moja kolejna , inspirowana innymi przepisami na tę niesamowitą kiszonkę.
1 kapusta pekińska dość spora
1 marchewka
1/2 dużej białej rzodkwi
1 pęczek cebulki ze szczypiorkiem
1 gruszka
1 papryczka chili
kawałek imbiru
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
kapustę pokroić , marchew i rzodkiew zetrzeć na tarce , dodać sól i podusić rękoma by lekko zmiękło
dodać pokrojony szczypior z cebulą i papryczkę ostrą , wymieszać ,
pasta / sos : zmiksowana lub starta na drobnej tarce gruszka , czosnek i imbir wyciśnięty przez praskę, sos sojowy ,
Kapustę wymieszać z pastą , włożyć do słoika , zamknąć . Po 2-3 dniach już można próbować.
sobota, 6 kwietnia 2019
Zielony sok - moc witamin
100 gram szpinaku ( baby )
5 pomarańcz
zielony ogórek
Sok robimy w wyciskarce wolnoobrotowej .
Smacznego :-)
5 pomarańcz
zielony ogórek
Sok robimy w wyciskarce wolnoobrotowej .
Smacznego :-)