środa, 29 czerwca 2011

Rewelacyjna surówka z młodej kapusty

Surówek z młodej kapusty są pewnie setki albo i więcej :) Tę lubię szczególnie , bo jest mięciutka i cudownie smakuje .
 Sekret miękkości tkwi w przygotowaniu samej kapusty. Im młodsza , tym lepsza , wiadomo , ale i z takiej nie pierwszej młodości można osiągnąć co nieco ;).

1 główka niewielkiej młodej kapusty
2 średnie pomidory
2-3 ogórki albo małosolne albo kiszone
koperek , sól , pieprz , oliwa

Kapustę kroimy dość drobno , posypujemy solą w takiej ilości jaką lubimy i ugniatamy rękoma . Pod wpływem tych zabiegów po odstawieniu na jakieś 10-15 minut wspaniale zmięknie. Dodajemy resztę pokrojonych składników i przyprawy , mieszamy i zajadamy.



Dziękuję za :

- cudownie grzejące słońce
- ciekawą książkę , która już na mnie czeka
- dobry dzień
- cierpkość porzeczek
- istnienie

2 komentarze:

  1. Przeeeeepysznaaa !! Zrobiłam ją dla siebie i męża na obiad ! :) Oboje byliśmy z niej zadowoleni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz sezon na młodą kapustkę , żal nie skorzystać :))

      Usuń