Surówek z młodej kapusty są pewnie setki albo i więcej :) Tę lubię szczególnie , bo jest mięciutka i cudownie smakuje .
Sekret miękkości tkwi w przygotowaniu samej kapusty. Im młodsza , tym lepsza , wiadomo , ale i z takiej nie pierwszej młodości można osiągnąć co nieco ;).
1 główka niewielkiej młodej kapusty
2 średnie pomidory
2-3 ogórki albo małosolne albo kiszone
koperek , sól , pieprz , oliwa
Kapustę kroimy dość drobno , posypujemy solą w takiej ilości jaką lubimy i ugniatamy rękoma . Pod wpływem tych zabiegów po odstawieniu na jakieś 10-15 minut wspaniale zmięknie. Dodajemy resztę pokrojonych składników i przyprawy , mieszamy i zajadamy.
Dziękuję za :
- cudownie grzejące słońce
- ciekawą książkę , która już na mnie czeka
- dobry dzień
- cierpkość porzeczek
- istnienie
Przeeeeepysznaaa !! Zrobiłam ją dla siebie i męża na obiad ! :) Oboje byliśmy z niej zadowoleni :)
OdpowiedzUsuńTeraz sezon na młodą kapustkę , żal nie skorzystać :))
Usuń