1 kostka tofu bio 250 gram
łyżeczka soku cytryny
sól himalajska , pieprz kolorowy
łyżka czubata koncentratu pomidorowego lub więcej
pęczek rzokdiweki , pęczek szczypiorku
Szczypiorek i rzodkiewkę posiekać . Tofu i resztę składników zmiksować , dodac rzodkiewkę i szczypiorek . Gotowe.
piątek, 27 maja 2016
sobota, 21 maja 2016
Zupa Miso z pęczakiem
Przepisów na zupę miso jest wiele , ten z pewnością nie jest japoński , ale zupa na prawdę jest pyszna .
I zdrowa , bo miso jest pastą , która powstaje w wyniku długiej fermentacji ziarna soi z dodatkiem ryżu bądź ziarna jęczmienia i soli morskiej i enzymów ( kropidlaka ) .
tutaj możecie przeczytać więcej o dobroczynnych waściwościach pasty miso .
Przepis na 2,5 litra zupy
1 marchewka
1 pietruszka
pół małego selera
3 ziemniaki
kawałek pora
ziele angielskie , liśc laurowy , szczypta kurkumy , łyżeczka czubata lubczyku suszonego , sól , pieprz.
100-120 gram ugotowanej kaszy pęczak
1 czubata łyżka pasty Shiro miso sweet
Ugotować pęczak w osolonej wodzie.
Warzywa oprócz ziemniaków pokroić drobno w wrzucic do garnka , obrać ziemniaki i pokroić na kawałki , dodać do gotujących się warzyw , dodać przyrawy ( oprócz pasty miso ) . Gdy warzywa są miękkie , dodać do zupy kaszę , wyłączyc gaz . Gdy zupa trochę przestygnie paste miso zopsuścić w kilku łyżkach zupy i dodać do garnka ( nie do wrzątku , bo utracimy dobroczynne właściwosci pasty miso ) .
Zupę można posypać czymś zielonym ( koperek , pietruszka , szczypiorek czy drobno pokrojona kapusta pekińska młoda ) .
I zdrowa , bo miso jest pastą , która powstaje w wyniku długiej fermentacji ziarna soi z dodatkiem ryżu bądź ziarna jęczmienia i soli morskiej i enzymów ( kropidlaka ) .
tutaj możecie przeczytać więcej o dobroczynnych waściwościach pasty miso .
Przepis na 2,5 litra zupy
1 marchewka
1 pietruszka
pół małego selera
3 ziemniaki
kawałek pora
ziele angielskie , liśc laurowy , szczypta kurkumy , łyżeczka czubata lubczyku suszonego , sól , pieprz.
100-120 gram ugotowanej kaszy pęczak
1 czubata łyżka pasty Shiro miso sweet
Ugotować pęczak w osolonej wodzie.
Warzywa oprócz ziemniaków pokroić drobno w wrzucic do garnka , obrać ziemniaki i pokroić na kawałki , dodać do gotujących się warzyw , dodać przyrawy ( oprócz pasty miso ) . Gdy warzywa są miękkie , dodać do zupy kaszę , wyłączyc gaz . Gdy zupa trochę przestygnie paste miso zopsuścić w kilku łyżkach zupy i dodać do garnka ( nie do wrzątku , bo utracimy dobroczynne właściwosci pasty miso ) .
Zupę można posypać czymś zielonym ( koperek , pietruszka , szczypiorek czy drobno pokrojona kapusta pekińska młoda ) .
niedziela, 8 maja 2016
kremowe lody kawowe wegańskie
600 gram pokrojonych i zamrożonych bananów
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + szczypta do posypania na wierzchu
Składniki zblendować dobrym mocnym blenderem .
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + szczypta do posypania na wierzchu
Składniki zblendować dobrym mocnym blenderem .
środa, 4 maja 2016
Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną wegańskie bezglutenowe
6 dużych pieczarek
100 gram kaszy jaglanej
1 papryka czerwona
2 cebule
1 łyżka oleju kokosowego
Kaszę jaglaną ugotować . Pieczarki lekko wydrążyć . To co wydrążyliśmy wrzucić na patelnię z olejem kokosowym , dodać posiekaną paprykę i cebule , dusić na małym ogniu do miękkości. Posolic , dodać pieprzu i szczyptę kurkumy . Wymieszać z ciepłą jeszcze kaszą jaglaną . Nałożyć farsz do pieczarek i piec około 30-40 minut.
100 gram kaszy jaglanej
1 papryka czerwona
2 cebule
1 łyżka oleju kokosowego
Kaszę jaglaną ugotować . Pieczarki lekko wydrążyć . To co wydrążyliśmy wrzucić na patelnię z olejem kokosowym , dodać posiekaną paprykę i cebule , dusić na małym ogniu do miękkości. Posolic , dodać pieprzu i szczyptę kurkumy . Wymieszać z ciepłą jeszcze kaszą jaglaną . Nałożyć farsz do pieczarek i piec około 30-40 minut.
wtorek, 3 maja 2016
Owsianka na mleku sojowym wegańska
szklanka mleka sojowego bez cukru
szczypta soli himalajskiej
45 gram płatków owsianych
1 łyżeczka ksylitolu
gotować 5 minut , podawać z owocami
Szybkie i smaczne śniadanko
szczypta soli himalajskiej
45 gram płatków owsianych
1 łyżeczka ksylitolu
gotować 5 minut , podawać z owocami
Szybkie i smaczne śniadanko