piątek, 27 maja 2016

Wegański twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem

1  kostka tofu bio 250 gram
łyżeczka soku cytryny
sól himalajska , pieprz kolorowy
łyżka czubata koncentratu pomidorowego lub więcej
pęczek rzokdiweki , pęczek szczypiorku

Szczypiorek i rzodkiewkę posiekać . Tofu i resztę składników zmiksować , dodac rzodkiewkę i szczypiorek . Gotowe.



sobota, 21 maja 2016

Zupa Miso z pęczakiem

Przepisów na zupę miso jest wiele , ten z pewnością nie jest japoński , ale zupa na prawdę jest pyszna .
I zdrowa , bo miso jest pastą , która powstaje w wyniku długiej fermentacji ziarna soi z dodatkiem ryżu bądź ziarna jęczmienia i soli morskiej i enzymów ( kropidlaka ) .
tutaj możecie przeczytać więcej o dobroczynnych waściwościach pasty miso .

Przepis na  2,5 litra zupy

1 marchewka
1 pietruszka
pół małego selera
3 ziemniaki
kawałek pora
ziele angielskie , liśc laurowy , szczypta kurkumy , łyżeczka czubata lubczyku suszonego , sól , pieprz.
100-120 gram ugotowanej kaszy pęczak
1 czubata łyżka pasty Shiro miso sweet 

Ugotować pęczak w osolonej wodzie.
Warzywa oprócz ziemniaków pokroić drobno w wrzucic do garnka , obrać ziemniaki i pokroić na kawałki , dodać do gotujących się warzyw , dodać przyrawy ( oprócz pasty miso ) . Gdy warzywa są miękkie , dodać do zupy kaszę , wyłączyc gaz . Gdy zupa trochę przestygnie paste miso zopsuścić w kilku łyżkach zupy i dodać do garnka ( nie do wrzątku , bo utracimy dobroczynne właściwosci pasty miso ) .
Zupę można posypać czymś zielonym ( koperek , pietruszka , szczypiorek czy drobno pokrojona kapusta pekińska młoda ) .











niedziela, 8 maja 2016

kremowe lody kawowe wegańskie

600 gram pokrojonych i zamrożonych bananów
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + szczypta do posypania na wierzchu

Składniki zblendować dobrym mocnym blenderem .


środa, 4 maja 2016

Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną wegańskie bezglutenowe

6 dużych pieczarek
100 gram kaszy jaglanej
1 papryka czerwona
2 cebule
1 łyżka oleju kokosowego

Kaszę jaglaną ugotować . Pieczarki lekko wydrążyć . To co wydrążyliśmy wrzucić na patelnię z olejem kokosowym , dodać posiekaną paprykę i cebule , dusić na małym ogniu do miękkości. Posolic , dodać pieprzu i szczyptę kurkumy . Wymieszać z ciepłą jeszcze kaszą jaglaną . Nałożyć farsz do pieczarek i piec około 30-40 minut.






wtorek, 3 maja 2016

Owsianka na mleku sojowym wegańska

szklanka mleka sojowego bez cukru
szczypta soli himalajskiej
45 gram płatków owsianych
1 łyżeczka ksylitolu

gotować 5 minut , podawać z owocami

Szybkie i smaczne śniadanko