niedziela, 10 lipca 2016

Smażone czewone pomidory

Proste i pyszne .

Pomidory ( najlepiej ze zwartym nie wodnisytm miąższem ) pokrojone w plasterki ze skórką
Mąka z ciecierzycy + woda ( gęstość ciasta naleśnikowego )
szczypta kurkumy , pieprzu , soli himalajskiej
olej kokosowy rafinowany do smażenia

Mąki można użyć innej , zrobić normalne ciasto naleśnikowe

Plasterki zanurzyć w cieście i smażyć .




piątek, 8 lipca 2016

Lody kawowe

dwie duże porcje

700 gram zamrożonyh bananów
3 łyżczki kawy rozpuszczalnej

zmiksować , posypać cynamonem




niedziela, 3 lipca 2016

Budyń z kaszy jaglanej z owocami

80 dkg suchej kaszy jaglanej ugotować
zmiksować z :
- filiżanka mleka sojowego
- 3 łyżeczki ksylitolu
- duża szczypta wanilii mielonej
- szczypta soli himalajskiej
- 2 łyżki płatków owsianych

3/4 budyniu wyłożyć do słoiczków lub miseczek , do reszty dodać kilka wiśni ( świeże lub rozmrożone ) i zmiksować . Na biały budyń wyłożyc owoce , polać rzadszym budyniem wiśniowym , ozdobić wierzch owocami .





sobota, 2 lipca 2016

Ile może stać zakwas na chleb w lodówce

Jakiś czas temu dostałam wymarzony zakwas na chleb . Dbam o niego a jakże . Ale z ciekawości przy pieczeniu kolejnego chleba odebrałam dodatkowy mały słoiczek zakwasu w ramach eksperymentu. Słyszałam , że może stać około dwóch tygodni . To mnie trochę niepokoiło , bo w razie letnich wakacyjnych wyjazdów mógłby się zepsuć , gdyby jego przydatność była tak krótka . Mrozić i suszyć nie chciałam .Włożyłam do lodówki i czekałam .

Wytrzymał 7 tygodni i pewnie poleżałby jeszcze . Zakwas dokarmiłam dzień przed planowanym wypiekiem , włożyłam do lodówki i następnego dnia pięknie urosło na nim ciasto . Muszę jednak dodać , że z zakwasem obchodzę się wręcz sterylnie , czasem nawet paranoicznie :-)


a tak pięknie bąbelkuje w cieście