Mniej znaczy więcej . Ta zasada często rządzi w mojej kuchni . Nie zawsze , ale często . Im mniej składników tym smak potrawy lepszy . Danie może nie zachwyca wizualnie , ale smakowo już tak .
4 cebule
2 małe główki młodej kapusty
sól , pieprz , olej kokosowy do smażenia
400 gram makaronu ( bio pełnoziarnisty tu wystąpił )
Cebule pokroić podsmażyć w garnku , dodać posiekana kapustę i dusić do miękkości pod przykryciem. Przyprawić . Wymieszać z ugotowanym makaronem.
Szybko , smacznie .
niedziela, 27 listopada 2016
piątek, 25 listopada 2016
Zimowa rozgrzewająca owsianka z cynamonem i gałką muszkatołową
Cynamon i gałka muszkatołowa rogrzewają , pięknie pachną i nieodmiennie kojarzą się zimą , śniegiem za oknem , kubkiem gorącej herbaty , dobrą kiążką i pierniczkiem w ręku podgryzanym przy przewracaniu kartek .
Na owsiankę potrzeba
- 45 gram płatków owsianych górskich
- 1 łyżeczka ksylitolu
- szczypta soli himalajskiej
- 250 ml mleka sojowego bez cukru
powyższe gotować a mleko trochę odparuje a owsianka się zagęści
na wierzch :
- pół startego jabłka
- winogron
- cynamon , gałka muszkatołowa
Na owsiankę potrzeba
- 45 gram płatków owsianych górskich
- 1 łyżeczka ksylitolu
- szczypta soli himalajskiej
- 250 ml mleka sojowego bez cukru
powyższe gotować a mleko trochę odparuje a owsianka się zagęści
na wierzch :
- pół startego jabłka
- winogron
- cynamon , gałka muszkatołowa
poniedziałek, 21 listopada 2016
Wegańska kalafiorowa krem z grzankami i orzechami
Minimalistyczna zupa pt " mniej znaczy więcej " , minimum składników z wykorzystaniem resztek chleba .
Składniki na dwie porcje .
1 średni kalafior
2 kromki chleba żytniego na zakwasie
( użyłam samodzielnie pieczonego w domu )
6 orzechów włoskich
szczypta kurkumy , sól himalajska , pieprz kolorowy
Kalafiora ugotować w szklance wody , część różyczek odłożyć w całości , resztę zmiksować.Przyprawić .
Chleb pokroić w kostkę i podprażyć na suchej patelni.
Zupę podawać gorącą z grzankami , kawałkami niezmiksowanego kalafiora i orzechami.
Zrobiłam kolejną wersję , zamiast orzechów prażone płatki owsiane i oliwa z oliwek tłoczona na zimno .
Składniki na dwie porcje .
1 średni kalafior
2 kromki chleba żytniego na zakwasie
( użyłam samodzielnie pieczonego w domu )
6 orzechów włoskich
szczypta kurkumy , sól himalajska , pieprz kolorowy
Kalafiora ugotować w szklance wody , część różyczek odłożyć w całości , resztę zmiksować.Przyprawić .
Chleb pokroić w kostkę i podprażyć na suchej patelni.
Zupę podawać gorącą z grzankami , kawałkami niezmiksowanego kalafiora i orzechami.
Zrobiłam kolejną wersję , zamiast orzechów prażone płatki owsiane i oliwa z oliwek tłoczona na zimno .
czwartek, 17 listopada 2016
Wegańska zupa pieczarkowa zabielana
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
liść selera i pietruszki
ze dwie garście małych pieczarek brązowych
wszystko pokroić i ugotować do miękkości.
Jesli lubicie zupki z ziemniakami , można je dodać od razu , ja ugotowałam bez i dodałam przed podaniem na talerz makaron ( ugotowany oczywiście ) . Zabielone łyżką jogurtu z Kauflandu już na talerzu . Pięknie się rozpuszcza w gorącej zupie i nie warzy się .
1 pietruszka
kawałek selera
liść selera i pietruszki
ze dwie garście małych pieczarek brązowych
wszystko pokroić i ugotować do miękkości.
Jesli lubicie zupki z ziemniakami , można je dodać od razu , ja ugotowałam bez i dodałam przed podaniem na talerz makaron ( ugotowany oczywiście ) . Zabielone łyżką jogurtu z Kauflandu już na talerzu . Pięknie się rozpuszcza w gorącej zupie i nie warzy się .
wtorek, 15 listopada 2016
Wegański jogurt - pyszny !
Jogurt , który do złudzenia przypomina ten z krowy ( ekhem ;) o wypasionej konsystencji , dobrym składzie i fajnym kwaskowym smaku i w dodatku Organic - donoszę uprzejmie , że już jest . W Kauflandzie . 4,99 za duży kubek .
sobota, 12 listopada 2016
Mini tofurniki na spodzie z płatków owsianych
12 mini- tofurniczków
Spód
1,5 szklanki zmielonych płatków owsianych górskich
szczypta soli
2 łyżki oleju kokosowego
dwie łyżki masła orzechowego solonego
kilka łyżek wody , by wyrobić gęste ciasto
Masa serowa
2 woreczki kaszy jaglanej ugotowane
1 kostka tofu
ksylitol do smaku
sok z polowy cytryny
wanilia mielona
Składniki na spód wyrobić na ciasto i wykleić nim spód foremek na muffiny
Składniki na masę dokładnie zmiksować ( Vitamix u mnie zadziałał ) , słodząc ksylitolem do smaku , po zmiksowaniu dodać wanilię
Masę wyłożyć na spód i piec około 30 minut .
Spód
1,5 szklanki zmielonych płatków owsianych górskich
szczypta soli
2 łyżki oleju kokosowego
dwie łyżki masła orzechowego solonego
kilka łyżek wody , by wyrobić gęste ciasto
Masa serowa
2 woreczki kaszy jaglanej ugotowane
1 kostka tofu
ksylitol do smaku
sok z polowy cytryny
wanilia mielona
Składniki na spód wyrobić na ciasto i wykleić nim spód foremek na muffiny
Składniki na masę dokładnie zmiksować ( Vitamix u mnie zadziałał ) , słodząc ksylitolem do smaku , po zmiksowaniu dodać wanilię
Masę wyłożyć na spód i piec około 30 minut .
Subskrybuj:
Posty (Atom)