Minimalistyczna zupa pt " mniej znaczy więcej " , minimum składników z wykorzystaniem resztek chleba .
Składniki na dwie porcje .
1 średni kalafior
2 kromki chleba żytniego na zakwasie
( użyłam samodzielnie pieczonego w domu )
6 orzechów włoskich
szczypta kurkumy , sól himalajska , pieprz kolorowy
Kalafiora ugotować w szklance wody , część różyczek odłożyć w całości , resztę zmiksować.Przyprawić .
Chleb pokroić w kostkę i podprażyć na suchej patelni.
Zupę podawać gorącą z grzankami , kawałkami niezmiksowanego kalafiora i orzechami.
Zrobiłam kolejną wersję , zamiast orzechów prażone płatki owsiane i oliwa z oliwek tłoczona na zimno .
wygląda przepysznie, ale kapnęłabym tam odrobinę oleju ;)
OdpowiedzUsuńAguś :-) To dobry pomysł :-) Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńKalafior z orzechami to cudne połączenie ;) Takiej zupy nie robiłam, ale często dodaję orzechy do moich mieszanek warzywno - kaszowych :)
OdpowiedzUsuńAniu :-) Kalaforowa również dobrze smakuje z podprazonymi płatkami owsianymi . A orzechy o tej porze romu też staram się częściej jeśc . Pozdrawiam :-)
Usuń