poniedziałek, 21 listopada 2016

Wegańska kalafiorowa krem z grzankami i orzechami

Minimalistyczna zupa pt " mniej znaczy więcej " , minimum składników z wykorzystaniem resztek chleba .


Składniki na dwie porcje .

1 średni kalafior
2 kromki chleba żytniego na zakwasie
( użyłam samodzielnie pieczonego w domu )
6 orzechów włoskich
szczypta kurkumy ,  sól himalajska , pieprz kolorowy

Kalafiora ugotować w szklance wody , część różyczek odłożyć w całości , resztę zmiksować.Przyprawić .
Chleb pokroić w kostkę i podprażyć na suchej patelni.

Zupę podawać gorącą z grzankami , kawałkami niezmiksowanego kalafiora  i orzechami.




Zrobiłam kolejną wersję , zamiast orzechów prażone płatki owsiane i oliwa  z oliwek tłoczona na zimno .


4 komentarze:

  1. wygląda przepysznie, ale kapnęłabym tam odrobinę oleju ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aguś :-) To dobry pomysł :-) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  3. Kalafior z orzechami to cudne połączenie ;) Takiej zupy nie robiłam, ale często dodaję orzechy do moich mieszanek warzywno - kaszowych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu :-) Kalaforowa również dobrze smakuje z podprazonymi płatkami owsianymi . A orzechy o tej porze romu też staram się częściej jeśc . Pozdrawiam :-)

      Usuń