O ile brak kaszanki czy wątróbki w diecie wegańskiej mnie nie wzruszał to z sentymentem wzdychałam za smakiem prawdziwego razowego chleba z masłem . Takiego smaku , jaki pamiętam z dziecinstwa , sprzed ponad 30-stu kilku lat . Gdy Ojciec z kuchni pytał " Chcesz razowca z masłem ? " Ja zawsze chciałam :-)
I dokładnie ten smak osiągnęłam. Chleb razowy upieczony wspólnie z mężem z mąki żytniej razowej ciężki i wilgotny plus wegańskie masło.
100 ml mleka sojowego niesłodzonego zmiksować z łyżeczką soku z cytryny
dodać :
100 -120 gram oleju kokosowego
kilka łyżek oliwy z oliwek
szczypta kurkumy
płaska mała łyżeczka soli lub pół nmalnej łyżeczki
i ponownie dobrze zmiksować
W Vitamixie trwa to chwiklę , nie wiem ile w innych blenderach.
Ostudzić szybko ( zmrażalnik np )
poniedziałek, 31 października 2016
niedziela, 30 października 2016
Szejk z pestką z avocado i pomarańczą
1 pomarańcza
1 duża marchewka
2 dojrzałe banany
2 łyżeczki startej na tarce pestki z avokado
zmiksować i gotowe :-)
Na wierzchu posypałam również startą pestką .
Od razu po starciu jest jasna , po chwili robi się ciemniejsza , pomarańczowa.
Ma lekką goryczkę , więc na pierwszy raz wystarczy łyżeczka.
1 duża marchewka
2 dojrzałe banany
2 łyżeczki startej na tarce pestki z avokado
zmiksować i gotowe :-)
Na wierzchu posypałam również startą pestką .
Od razu po starciu jest jasna , po chwili robi się ciemniejsza , pomarańczowa.
Ma lekką goryczkę , więc na pierwszy raz wystarczy łyżeczka.
czwartek, 27 października 2016
Makaron ze smażonym tempehem
1 kostka tempehu naturalnego
200 gram makaronu kukurydzianego
łyżka oleju kokosowego
Danie błyskawiczne , pyszne , sycące . Tempeh nadaje orzechowego smaku i sprawia , że zwykły makaron nabiera całkiem innego wyrazu :-)
Tempeh pokrojony podsmażyć na patelni , dodać ugotowany makaron , podawać z dużą ilością soczystych surówek.
Trochę kiepskie miałam światło i tempeh przybrał tu kolor mało apetyczny , ale w rzeczywistości wygląda o wiele lepiej :-)
200 gram makaronu kukurydzianego
łyżka oleju kokosowego
Danie błyskawiczne , pyszne , sycące . Tempeh nadaje orzechowego smaku i sprawia , że zwykły makaron nabiera całkiem innego wyrazu :-)
Tempeh pokrojony podsmażyć na patelni , dodać ugotowany makaron , podawać z dużą ilością soczystych surówek.
Trochę kiepskie miałam światło i tempeh przybrał tu kolor mało apetyczny , ale w rzeczywistości wygląda o wiele lepiej :-)
niedziela, 23 października 2016
Pudding ryżowy z mango z brązowego ryżu
2 porcie - dwie miseczki
100 gram ugotowanego brązowego ryżu
1 duże mango
1 banan
szczypta soli
2-3 łyżeczki ksylitolu
duża szczypta mielonej wanilii
szczypta cynamonu
pół szklanki mleka sojowgo
Ugotowany ryż gotować z mlekiem sojowym, ksylitolem , wanilią i połową mango pokrojonego w kawałki aż większość płynu odparuje . Udekorować resztą mango i bananem. Posypać cynamonem.
100 gram ugotowanego brązowego ryżu
1 duże mango
1 banan
szczypta soli
2-3 łyżeczki ksylitolu
duża szczypta mielonej wanilii
szczypta cynamonu
pół szklanki mleka sojowgo
Ugotowany ryż gotować z mlekiem sojowym, ksylitolem , wanilią i połową mango pokrojonego w kawałki aż większość płynu odparuje . Udekorować resztą mango i bananem. Posypać cynamonem.
niedziela, 16 października 2016
Szejk z mango i marchewką
Własciwie jest tak gęsty i słodki , że może spokojnie zastąpić deser .
1 duże mango ( 450 gram bez pestki i skórki )
1 duży mocno dojrzały banan
3 średnie marchewki
Zmiksować i już :-)
1 duże mango ( 450 gram bez pestki i skórki )
1 duży mocno dojrzały banan
3 średnie marchewki
Zmiksować i już :-)
piątek, 14 października 2016
Sałata rzymska z winogronem - sałatka
Prosta , szybka , zdrowa , surowa , soczysta .
1 sałata rzymska mini
2 pomidory malinowe
mała kiść słodkiego winogrona
szczypta soli himalajskiej , można tez dodad sok z cytryny.
1 sałata rzymska mini
2 pomidory malinowe
mała kiść słodkiego winogrona
szczypta soli himalajskiej , można tez dodad sok z cytryny.
niedziela, 9 października 2016
Knedle ze śliwkami i tofu bez ziemniaków bez cukru
Zwykłe knedle z czasów dawnych czyli mojego dzieciństwa przypadającego na czasy PRL niekoniecznie dobrze smakowo wspominam ( awersja do klusek śląskich i knedli , po prostu nie cierpię tego ciągnącego się gumowatego ciasta ) . Ale lubię pierogi i tym podobne . A że pierogów lepić się nie chciało a wpadł mi w oko przepis na knedle bez ziemniaków http://ziolamimalowane.pl/knedle-tofu-sliwkami/ to lekko modyfikując przystąpiłam do dzieła .
Efekt był bardziej niż zadowalający a biorąc pod uwagę to , że knedle robiłam pierwszy raz wyszło nie dość , że pysznie to łatwo i szybko .
Składniki na ciasto : 2 porcje po 4 sztuki
250 gram tofu
2 łyżeczki soku z cytryny
szczypta soli
2 łyżki wody
4 łyżki mąki owsianej
2 łyżki maki z amarantusa
2 łyżki mąki pszennej
mały budyń waniliowy bez cukru
Z powyższych składników zrobiłam ciasto rozgniatając tofu troszkę widelcem a troszkę wspomagałam się blenderem - żyrafą .
Ciasto podzieliłam na 8 części , rozpłaszczałam w wilgotnej dłoni do środka śliweczka bez pestki i lepiłam kulkę . Proste .
Gotowałam wrzucając na wrząca wodę około 4 minut od wypłyniecia .
Podane z cynamonem śliwką i ksylitolem
Efekt był bardziej niż zadowalający a biorąc pod uwagę to , że knedle robiłam pierwszy raz wyszło nie dość , że pysznie to łatwo i szybko .
Składniki na ciasto : 2 porcje po 4 sztuki
250 gram tofu
2 łyżeczki soku z cytryny
szczypta soli
2 łyżki wody
4 łyżki mąki owsianej
2 łyżki maki z amarantusa
2 łyżki mąki pszennej
mały budyń waniliowy bez cukru
Z powyższych składników zrobiłam ciasto rozgniatając tofu troszkę widelcem a troszkę wspomagałam się blenderem - żyrafą .
Ciasto podzieliłam na 8 części , rozpłaszczałam w wilgotnej dłoni do środka śliweczka bez pestki i lepiłam kulkę . Proste .
Gotowałam wrzucając na wrząca wodę około 4 minut od wypłyniecia .
Podane z cynamonem śliwką i ksylitolem
sobota, 8 października 2016
Krupnik z brukselką kaszą jęczmienną i miso
Kombinacja nieco karkołomna ale nad wyraz smaczna.
Połączenie zaskakujące . Doskonała rozgrzewająca gęsta i sycąca.
3 marchewki
2 korzenie pietruszki
2 duże ziemniaki
10 średnich brukselek
15 malutkich pieczarek brązowych
zielona pietruszka
1 woreczek kaszy jęczmiennej
liść laurowy , zele angielskie, łyżeczka płaska kurkumy , pieprz kolorowy , pieprz cayenne , sól himalajska
1 czubata łyżka jasnej pasty miso
Warzywa pokroić i ugotować z liściem laurowym , zielem i resztą przypraw .
Kaszę ugotować osobno , dodać do zupy. Gdy troszkę ostygnie dodać pastę miso i pokrojoną zieloną pietruszkę .
Połączenie zaskakujące . Doskonała rozgrzewająca gęsta i sycąca.
3 marchewki
2 korzenie pietruszki
2 duże ziemniaki
10 średnich brukselek
15 malutkich pieczarek brązowych
zielona pietruszka
1 woreczek kaszy jęczmiennej
liść laurowy , zele angielskie, łyżeczka płaska kurkumy , pieprz kolorowy , pieprz cayenne , sól himalajska
1 czubata łyżka jasnej pasty miso
Warzywa pokroić i ugotować z liściem laurowym , zielem i resztą przypraw .
Kaszę ugotować osobno , dodać do zupy. Gdy troszkę ostygnie dodać pastę miso i pokrojoną zieloną pietruszkę .
sobota, 1 października 2016
Kasza jęczmienna z wędzonym tofu i dynią
Fasolka szparagowa
dynia hokkaido ,
brokuł
- ugotować na parze bądź udusić w mikroskopijnej ilości wody pod pokrywką .
woreczek kaszy jęczmiennej ugotować
kostkę wędzonego tofu pokroić w plastry , obtoczyć w mące kukurydzianej i podsmażyć .
Zaskakująco miłe dla podniebienia połączenie smaków .
Dynie Hokkkaido jemy ze skórką :-)
dynia hokkaido ,
brokuł
- ugotować na parze bądź udusić w mikroskopijnej ilości wody pod pokrywką .
woreczek kaszy jęczmiennej ugotować
kostkę wędzonego tofu pokroić w plastry , obtoczyć w mące kukurydzianej i podsmażyć .
Zaskakująco miłe dla podniebienia połączenie smaków .
Dynie Hokkkaido jemy ze skórką :-)
Subskrybuj:
Posty (Atom)