poniedziałek, 31 października 2016

Wegańskie masło śmietankowe z Vitamixa

O ile brak kaszanki czy wątróbki w diecie wegańskiej mnie nie wzruszał to z sentymentem wzdychałam za smakiem prawdziwego razowego chleba z masłem . Takiego smaku , jaki pamiętam z dziecinstwa , sprzed ponad 30-stu kilku lat . Gdy Ojciec z kuchni pytał " Chcesz razowca z masłem ? " Ja zawsze chciałam :-)

I dokładnie ten smak osiągnęłam. Chleb razowy upieczony wspólnie z mężem  z mąki żytniej razowej ciężki i wilgotny plus wegańskie masło.


 100 ml mleka sojowego niesłodzonego zmiksować z łyżeczką  soku z cytryny

dodać :
100 -120 gram oleju kokosowego
kilka łyżek oliwy z oliwek
 szczypta kurkumy
płaska mała łyżeczka soli lub pół nmalnej łyżeczki

i ponownie dobrze zmiksować

W Vitamixie trwa to chwiklę , nie wiem ile w innych blenderach.

Ostudzić szybko ( zmrażalnik np )




niedziela, 30 października 2016

Szejk z pestką z avocado i pomarańczą

1 pomarańcza
1 duża marchewka
2 dojrzałe banany
2 łyżeczki startej na tarce pestki z avokado

zmiksować i  gotowe :-)

Na wierzchu posypałam również startą pestką .
Od razu po starciu jest jasna , po chwili robi się ciemniejsza , pomarańczowa.
Ma lekką goryczkę , więc na pierwszy  raz wystarczy łyżeczka.


czwartek, 27 października 2016

Makaron ze smażonym tempehem

1 kostka tempehu naturalnego
200 gram makaronu kukurydzianego
łyżka oleju kokosowego

Danie błyskawiczne , pyszne , sycące . Tempeh nadaje orzechowego smaku i sprawia , że zwykły makaron nabiera całkiem innego wyrazu :-)

Tempeh pokrojony podsmażyć na patelni , dodać ugotowany makaron , podawać z dużą ilością soczystych surówek.



Trochę kiepskie miałam światło i tempeh przybrał tu kolor mało apetyczny , ale w rzeczywistości wygląda o wiele lepiej :-)

niedziela, 23 października 2016

Pudding ryżowy z mango z brązowego ryżu

2 porcie - dwie miseczki

100 gram ugotowanego brązowego ryżu
1 duże mango
1 banan
szczypta soli
2-3 łyżeczki ksylitolu
duża szczypta mielonej wanilii
szczypta cynamonu
pół szklanki mleka sojowgo


Ugotowany ryż gotować z mlekiem sojowym, ksylitolem , wanilią i połową mango pokrojonego w kawałki  aż większość płynu odparuje . Udekorować resztą mango i bananem. Posypać cynamonem.




niedziela, 16 października 2016

Szejk z mango i marchewką

Własciwie jest tak gęsty i słodki , że może spokojnie zastąpić deser .

1 duże mango ( 450 gram bez pestki i skórki )
1 duży mocno  dojrzały banan
3 średnie marchewki

Zmiksować i już :-)



piątek, 14 października 2016

Sałata rzymska z winogronem - sałatka

Prosta , szybka , zdrowa , surowa , soczysta .

1 sałata rzymska mini
2 pomidory malinowe
mała kiść słodkiego winogrona

szczypta soli himalajskiej , można tez dodad sok z cytryny.


niedziela, 9 października 2016

Knedle ze śliwkami i tofu bez ziemniaków bez cukru

Zwykłe knedle z czasów dawnych czyli mojego dzieciństwa przypadającego na czasy PRL niekoniecznie dobrze smakowo wspominam ( awersja do klusek śląskich i knedli , po prostu nie cierpię tego ciągnącego się gumowatego ciasta ) . Ale lubię pierogi i tym podobne . A że pierogów lepić się nie chciało a wpadł mi w oko przepis na knedle bez ziemniaków http://ziolamimalowane.pl/knedle-tofu-sliwkami/  to lekko modyfikując przystąpiłam do dzieła .

Efekt był bardziej niż zadowalający a biorąc pod uwagę to , że knedle robiłam pierwszy raz wyszło nie dość , że pysznie to łatwo i szybko .

Składniki na ciasto : 2 porcje po 4 sztuki

250 gram tofu
2 łyżeczki soku z cytryny
szczypta soli
2 łyżki wody
4 łyżki mąki owsianej
2 łyżki maki z amarantusa
2 łyżki mąki pszennej
mały budyń waniliowy bez cukru

Z powyższych składników zrobiłam ciasto rozgniatając tofu troszkę widelcem a troszkę wspomagałam się blenderem - żyrafą .

Ciasto podzieliłam na 8 części , rozpłaszczałam w wilgotnej dłoni do środka śliweczka bez pestki i lepiłam kulkę . Proste .

Gotowałam wrzucając na wrząca wodę około 4 minut od wypłyniecia .

Podane z cynamonem śliwką i ksylitolem






sobota, 8 października 2016

Krupnik z brukselką kaszą jęczmienną i miso

Kombinacja nieco karkołomna ale nad wyraz smaczna.
Połączenie zaskakujące . Doskonała rozgrzewająca gęsta i sycąca.

3 marchewki
2 korzenie pietruszki
2 duże ziemniaki
10 średnich brukselek
15 malutkich pieczarek brązowych
zielona pietruszka

1 woreczek kaszy jęczmiennej

liść laurowy , zele angielskie, łyżeczka płaska kurkumy  , pieprz kolorowy , pieprz cayenne , sól himalajska


1 czubata łyżka jasnej pasty  miso

Warzywa pokroić i ugotować z liściem laurowym , zielem i resztą przypraw .
Kaszę ugotować osobno , dodać do zupy. Gdy troszkę ostygnie dodać pastę miso i pokrojoną zieloną pietruszkę .


sobota, 1 października 2016

Kasza jęczmienna z wędzonym tofu i dynią

Fasolka szparagowa
dynia hokkaido ,
brokuł
 -   ugotować na parze bądź udusić w mikroskopijnej ilości wody pod pokrywką .

woreczek kaszy jęczmiennej ugotować

kostkę wędzonego tofu pokroić w plastry , obtoczyć w mące kukurydzianej i podsmażyć .


Zaskakująco miłe dla podniebienia połączenie smaków .
Dynie Hokkkaido jemy ze skórką :-)