Pół niedużej dyni prowansalskiej
Pół ananasa
1 marchewka
1 pomarańcza
1 cm kawałek świeżej kurkumy
2 cm kawałek swieżego imbiru
Wyciskane w wyciskarce .
niedziela, 31 grudnia 2017
sobota, 30 grudnia 2017
Sok z jarmużu kiwi i selera
Dwie szklanki zdrowia
200 gram jarmużu
pęczek pietruszki
1 cukinia
2 duże kiwi
3 łodygi selera naciowego
kawałek kapusty pekińskiej
Wyciskany w wyciskarce wolnoobrotowej.
200 gram jarmużu
pęczek pietruszki
1 cukinia
2 duże kiwi
3 łodygi selera naciowego
kawałek kapusty pekińskiej
Wyciskany w wyciskarce wolnoobrotowej.
piątek, 29 grudnia 2017
Raw chlebek surowy z marchewki i siemienia lnianego
2 średnie marchewki
4 czubate łyżki zmielonego siemienia lnianego
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
sól himalajska
1 łodyga selera naciowego
Powyższe składniki zmiksować . Rozłożyć na papierze lub folii , przykryć folią i wałkiem rozwałkować na pożądaną grubość . Suszyłam na kaloryferze .
4 czubate łyżki zmielonego siemienia lnianego
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
sól himalajska
1 łodyga selera naciowego
Powyższe składniki zmiksować . Rozłożyć na papierze lub folii , przykryć folią i wałkiem rozwałkować na pożądaną grubość . Suszyłam na kaloryferze .
czwartek, 28 grudnia 2017
Sałatka z buraków i oliwek
4 nieduże ugotowane podłużne buraki
50 gram oliwek
5 cm kawałek pora
Buraki zetrzeć na cienkie plastry , dodać pokrojone oliwki i pora , sól i pieprz .
Zajadać :-)
50 gram oliwek
5 cm kawałek pora
Buraki zetrzeć na cienkie plastry , dodać pokrojone oliwki i pora , sól i pieprz .
Zajadać :-)
czwartek, 21 grudnia 2017
Wigilijny groch z kapustą
Danie , które praktycznie robi się samo :-)
1 kg kapusty
2 cebule
400 gram grochu w połówkach
pieprz liść laurowy ziele angielskie
Kapustę dusić pod przykryciem z liściem i zielem angielskim , dodać pieprz i podsmażone cebule
, groch ugotować al dente , wymieszać z kapustą . Najlepiej przygotować 1-2 dni wcześniej.
1 kg kapusty
2 cebule
400 gram grochu w połówkach
pieprz liść laurowy ziele angielskie
Kapustę dusić pod przykryciem z liściem i zielem angielskim , dodać pieprz i podsmażone cebule
, groch ugotować al dente , wymieszać z kapustą . Najlepiej przygotować 1-2 dni wcześniej.
środa, 20 grudnia 2017
Kotlety rybne z kaszy jaglanej selera i nori
Kotlety rybne , które wcale nie są rybne ;-)
Pomysł powstał przypadkiem , jak to często bywa . Gdy jest potrzeba kotleta a w sumie nie wiadomo z czego go zrobić.
1 woreczek kaszy jaglanej ( ugotować )
1mały seler
1 pietruszka
1 marchewka
1 cebula
2-3 płaty nori
1 łyżka mąki ziemniaczanej
mąka z ciecierzycy do panierowania
Olej kokosowy do smażenia
sos sojowy
sól pieprz
Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju , dodać starte na grubej tarce warzywa i dusić pod przykryciem wraz z pokruszonym na kawałki nori. Zmiksować niezbyt dokładnie z kaszą jaglaną , dodać przyprawy. Lepić kotleciki i usmażyć .
Pomysł powstał przypadkiem , jak to często bywa . Gdy jest potrzeba kotleta a w sumie nie wiadomo z czego go zrobić.
1 woreczek kaszy jaglanej ( ugotować )
1mały seler
1 pietruszka
1 marchewka
1 cebula
2-3 płaty nori
1 łyżka mąki ziemniaczanej
mąka z ciecierzycy do panierowania
Olej kokosowy do smażenia
sos sojowy
sól pieprz
Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju , dodać starte na grubej tarce warzywa i dusić pod przykryciem wraz z pokruszonym na kawałki nori. Zmiksować niezbyt dokładnie z kaszą jaglaną , dodać przyprawy. Lepić kotleciki i usmażyć .
niedziela, 3 grudnia 2017
Jak z kuchni Włoszki - makaron z cukinią i pomidorami
Makaron można robić na tysiące sposobów . Z sosami serami na słodko i kwaśno pikantne i mdłe z owocami , z warzywami , trudne i łatwe.
Dzisiejszy makaron to danie łatwe , szybkie i pyszne . Na dodatek minimalistyczne , czyli tak jak lubię.
Sekretem jest przygotowanie warzyw al dente by się nie rozpaćkały . Makaron to oczywiste , że również w tej postaci , makaronu jak wiadomo nie rozgotowujemy nigdy :-)
Dwie porcje
200 gram makaronu ( raczej krótkie formy nie nitki )
2 małe cukinie
250 g dobrych pomidorków koktajlowych ( użyłam podłużnych )
olej kokosowy łyżeczka
sól himalajska , pieprz kolorowy
Wstawiamy wodę na makaron . Rozgrzewamy olej na patelni , wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy , gdy się zarumieni dodajemy przekrojone na pół pomidorki smażymy jeszcze ze dwie minuty, dodajemy sól i pieprz , po tym czasie makaron powinien być już gotowy , odcedzamy go i łączymy z cukinią na patelni . Gotowe :-)
Dzisiejszy makaron to danie łatwe , szybkie i pyszne . Na dodatek minimalistyczne , czyli tak jak lubię.
Sekretem jest przygotowanie warzyw al dente by się nie rozpaćkały . Makaron to oczywiste , że również w tej postaci , makaronu jak wiadomo nie rozgotowujemy nigdy :-)
Dwie porcje
200 gram makaronu ( raczej krótkie formy nie nitki )
2 małe cukinie
250 g dobrych pomidorków koktajlowych ( użyłam podłużnych )
olej kokosowy łyżeczka
sól himalajska , pieprz kolorowy
Wstawiamy wodę na makaron . Rozgrzewamy olej na patelni , wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy , gdy się zarumieni dodajemy przekrojone na pół pomidorki smażymy jeszcze ze dwie minuty, dodajemy sól i pieprz , po tym czasie makaron powinien być już gotowy , odcedzamy go i łączymy z cukinią na patelni . Gotowe :-)
Subskrybuj:
Posty (Atom)