niedziela, 31 grudnia 2017

Sok z dyni i ananasa

Pół niedużej dyni prowansalskiej
Pół ananasa
1 marchewka
1 pomarańcza
1 cm kawałek świeżej kurkumy
2 cm kawałek swieżego imbiru

Wyciskane w wyciskarce .



sobota, 30 grudnia 2017

Sok z jarmużu kiwi i selera

Dwie szklanki zdrowia

200 gram jarmużu
pęczek pietruszki
1 cukinia
2 duże kiwi
3 łodygi selera naciowego
kawałek kapusty pekińskiej

Wyciskany w wyciskarce wolnoobrotowej.


piątek, 29 grudnia 2017

Raw chlebek surowy z marchewki i siemienia lnianego

2 średnie marchewki
4 czubate łyżki zmielonego siemienia lnianego
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
sól himalajska
1 łodyga selera naciowego

Powyższe składniki zmiksować . Rozłożyć na papierze lub folii , przykryć folią i wałkiem rozwałkować na pożądaną grubość . Suszyłam na kaloryferze .



czwartek, 28 grudnia 2017

Sałatka z buraków i oliwek

4 nieduże ugotowane podłużne buraki
50 gram oliwek
5 cm kawałek pora

Buraki zetrzeć na cienkie plastry , dodać pokrojone oliwki i pora , sól i pieprz .

Zajadać :-)


czwartek, 21 grudnia 2017

Wigilijny groch z kapustą

Danie , które praktycznie robi się samo :-)

1 kg kapusty
2 cebule
400 gram grochu w połówkach
pieprz liść laurowy ziele angielskie

Kapustę dusić pod przykryciem z liściem i zielem angielskim , dodać pieprz i podsmażone cebule
, groch ugotować al dente , wymieszać z kapustą . Najlepiej przygotować 1-2 dni wcześniej.


środa, 20 grudnia 2017

Kotlety rybne z kaszy jaglanej selera i nori

Kotlety rybne , które wcale nie są rybne ;-)
Pomysł powstał przypadkiem , jak to często bywa . Gdy jest potrzeba kotleta a w sumie nie wiadomo z czego go zrobić.

1 woreczek kaszy jaglanej  ( ugotować )

1mały  seler
1 pietruszka
1 marchewka
1 cebula
2-3 płaty nori
1 łyżka mąki ziemniaczanej
mąka z ciecierzycy do panierowania

Olej kokosowy do smażenia

sos sojowy
sól pieprz

Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju , dodać starte na grubej tarce warzywa i dusić pod przykryciem wraz z pokruszonym na kawałki nori. Zmiksować niezbyt dokładnie z kaszą jaglaną , dodać przyprawy. Lepić kotleciki i usmażyć .



niedziela, 3 grudnia 2017

Jak z kuchni Włoszki - makaron z cukinią i pomidorami

Makaron można robić na tysiące sposobów . Z sosami serami na słodko i kwaśno pikantne i mdłe z owocami ,  z warzywami , trudne i łatwe.

Dzisiejszy makaron to danie łatwe , szybkie i pyszne . Na dodatek minimalistyczne , czyli tak jak lubię.

Sekretem jest przygotowanie warzyw al dente by się nie rozpaćkały . Makaron to oczywiste , że również w tej postaci , makaronu jak wiadomo nie rozgotowujemy nigdy :-)

Dwie porcje

200 gram makaronu ( raczej krótkie formy nie nitki )

2 małe cukinie
250 g dobrych pomidorków koktajlowych ( użyłam podłużnych )
olej kokosowy łyżeczka
sól himalajska , pieprz kolorowy

Wstawiamy wodę na makaron . Rozgrzewamy olej na patelni , wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy , gdy się zarumieni dodajemy przekrojone na pół pomidorki smażymy jeszcze ze dwie minuty, dodajemy sól i pieprz  , po tym czasie makaron powinien być już gotowy , odcedzamy go i  łączymy z cukinią na patelni . Gotowe :-)