1 peczek mangolda
1 cebula
lyzka oleju
kostka tofu wedzonego
sol , pieprz
100 gram kaszy peczak
Cebule i biale czesci mangolda pokroic i podsmazyc na oliwie , dodac pokrojone zielone czesci mangolda i dusic pod przykryciem do miekkosci. Pod koniec dodac tofu i kasze.
wtorek, 31 marca 2020
niedziela, 29 marca 2020
Wegan placuszki z kukurydza i wedzonym tofu
1 mala puszka kukurydzy
1 kostka tofu wedzonego
3-4 lyzki maki
sol pieprz kurkuma
Make i przyprawy wymieszac z niewielka iloscia wody by powstalo ciasto , dodac tofu starte na grubej tarce i kukurydze , smazyc placuszki
1 kostka tofu wedzonego
3-4 lyzki maki
sol pieprz kurkuma
Make i przyprawy wymieszac z niewielka iloscia wody by powstalo ciasto , dodac tofu starte na grubej tarce i kukurydze , smazyc placuszki
sobota, 28 marca 2020
Ragoût warzywne z czosnkiem niedzwiedzim ( Der Bärlauch )
Czosnek niedzwiedzi to ciekawa alternatywa dla czosnku . Aromatyczny , nadaje smak i nie zostawia niechcianego posmaku w ustach .
Lyzka lub dwie oleju ( tu z pestek winogron )
3 cebule szalotki ( lub jakakolwiek )
2 marchewki
1 spora kalarepa
1 cukinia
400 gram papryki bialej ( wazne gdyz to ona jest taka aromatyczna )
1 papryka czerwona
1 kalafior sredni
peczek czosnku niedzwiedziego
lyzka koncentratu pomidorowego
1 lyzeczka kurkumy
sol , pieprz , imbir , pieprz cayenne
W garnku rozgrzewamy olej , wrzucamy pokrojona cebule , marchewke i podsmazamy , dodajemy papryke i kalarepe dalej smazac , na koncu cukinie i kalafior bo szybciej zmiekna , 2-3 minuty przed koncem wrzucamy posiekany czosnek niedzwiedzi , przyprawiamy i dodajemy koncentrat pomidorowy . Koncentratu tylko plaska lyzka by nie zdominowal smaku potrawy.
Lyzka lub dwie oleju ( tu z pestek winogron )
3 cebule szalotki ( lub jakakolwiek )
2 marchewki
1 spora kalarepa
1 cukinia
400 gram papryki bialej ( wazne gdyz to ona jest taka aromatyczna )
1 papryka czerwona
1 kalafior sredni
peczek czosnku niedzwiedziego
lyzka koncentratu pomidorowego
1 lyzeczka kurkumy
sol , pieprz , imbir , pieprz cayenne
W garnku rozgrzewamy olej , wrzucamy pokrojona cebule , marchewke i podsmazamy , dodajemy papryke i kalarepe dalej smazac , na koncu cukinie i kalafior bo szybciej zmiekna , 2-3 minuty przed koncem wrzucamy posiekany czosnek niedzwiedzi , przyprawiamy i dodajemy koncentrat pomidorowy . Koncentratu tylko plaska lyzka by nie zdominowal smaku potrawy.
niedziela, 22 marca 2020
Co jesc w czasach Koronovirusa - placuszki z kaszy jaglanej vegan
5 lyzek kaszy jaglanej ugotowanej
3 lyzki maki pelnoziarnistej
lyzeczka ksylitolu lub erytrolu
szczypta soli
jakikolwiek zastepnik jajka
( maka z ciecierzycy , maka owsiana - lyzka , lub gotowy , ja uzywam Ei Ersatz Alnatura - 1 paczuszka )
3-4 lyzki mleka roslinnego
powyzsze skladniki zmiksowac
dodac 1 starte na duzych otworach jablko
smazyc i jesc
polewa
250 ml jogurtu roslinnego naturalnego
cynamon plus ksylitol
3 lyzki maki pelnoziarnistej
lyzeczka ksylitolu lub erytrolu
szczypta soli
jakikolwiek zastepnik jajka
( maka z ciecierzycy , maka owsiana - lyzka , lub gotowy , ja uzywam Ei Ersatz Alnatura - 1 paczuszka )
3-4 lyzki mleka roslinnego
powyzsze skladniki zmiksowac
dodac 1 starte na duzych otworach jablko
smazyc i jesc
polewa
250 ml jogurtu roslinnego naturalnego
cynamon plus ksylitol
Subskrybuj:
Posty (Atom)