-4 kostki tofu
- pół szklanki mleka sojowego
- 100 ml rozpuszczonego oleju kokosowego ( nie gorącego )
- 3/4 szklanki ksylitolu
- 2 budynie waniliowe
- ok. 180 ml soku z cytryny
- skórka bio z pomarańczy
korzystałam z gotowej bio firmy Alnatura drobno zmielonej
- 200 g ciastek ( tu w wersji świątecznej speculoos-y )
- 1 łyżka wegańskiej margaryny ( Alsan )
piec 1-1,5 godziny w 190 stopniach do zarumienienia , mi zajęło to 1,2 h .
Przepis z bloga https://jak-wykarmic-meza.blogspot.com/ z modyfikacjami , na małą kwadratową blaszkę .
wtorek, 25 grudnia 2018
niedziela, 15 kwietnia 2018
Zapiekana kasza jaglana z jabłkami - zdrowa słodycz
Dobry pomysł na zachcianki , gdy bardzo potrzebujemy zjeść coś słodkiego , kiedy nie ma co zrobić na obiad . Kasza zrobiona w ten sposób smakuje nawet tym , którzy za kaszą jaglaną nie przepadają.
2 woreczki kaszy - ugotować
dodać :
1 łyżkę oleju kokosowego nierafinowanego
sok z 1 niedużej cytryny
6 łyżeczek ksylitolu
odrobinę prawdziwej wanilii
wymieszać i wyłożyć do formy do zapiekania wysmarowanej olejem kokosowym
Na wierzch pokroić 2 jabłka i posypać cynamonem
Zapiekana była około 35 minut .
Podana z musem jabłkowym ( całe jabłka z gniazdami nasiennymi zmiksowane w Vitamixie )
i z jogurtem sojowym z Kauflandu naturalnym zmieszanym z ksylitolem i cynamonem do smaku.
Kaszę po wyjęciu z piekarnika należy trochę przestudzić , gdy będzie lekko ciepła kroi się bardzo dobrze i nie rozpada .
2 woreczki kaszy - ugotować
dodać :
1 łyżkę oleju kokosowego nierafinowanego
sok z 1 niedużej cytryny
6 łyżeczek ksylitolu
odrobinę prawdziwej wanilii
wymieszać i wyłożyć do formy do zapiekania wysmarowanej olejem kokosowym
Na wierzch pokroić 2 jabłka i posypać cynamonem
Zapiekana była około 35 minut .
Podana z musem jabłkowym ( całe jabłka z gniazdami nasiennymi zmiksowane w Vitamixie )
i z jogurtem sojowym z Kauflandu naturalnym zmieszanym z ksylitolem i cynamonem do smaku.
Kaszę po wyjęciu z piekarnika należy trochę przestudzić , gdy będzie lekko ciepła kroi się bardzo dobrze i nie rozpada .
sobota, 14 kwietnia 2018
Zupa dal z czarną soczewicą
Przepis na 3 litry zupy
50 gram soczewicy czarnej
200-250 gram soczewicy czerwonej
2 średnie ziemniaki
1 pietruszka korzeń
2 nieduże marchewki
1 mała cebula
olej kokosowy do smażenia
mały słoiczek koncentratu pudliszki
sól , pieprz , pieprz cayenne , kurkuma , pól łyżeczki ziaren kolendry
Pietruszkę i marchewkę pokroić i podsmażyć w garnku z grubym dnem wraz z kolendrą , dodać cebulę pokrojoną , smażyć jeszcze chwilkę mieszając , wlać wodę , dodać czarną soczewicę i gotować , w tym czasie obrać ziemniaki , pokroić wrzucić do zupy , gdy ziemniaki są półtwarde jeszcze dodać czerwoną soczewicę , po kilku minutach zaprawić zupę koncentratem , dodać przyprawy i gotowe. Kolejność dodawania składników nie jest przypadkowa - zaczynamy od tych , które wymagają najdłuższej obróbki cieplnej . Smacznego !
50 gram soczewicy czarnej
200-250 gram soczewicy czerwonej
2 średnie ziemniaki
1 pietruszka korzeń
2 nieduże marchewki
1 mała cebula
olej kokosowy do smażenia
mały słoiczek koncentratu pudliszki
sól , pieprz , pieprz cayenne , kurkuma , pól łyżeczki ziaren kolendry
Pietruszkę i marchewkę pokroić i podsmażyć w garnku z grubym dnem wraz z kolendrą , dodać cebulę pokrojoną , smażyć jeszcze chwilkę mieszając , wlać wodę , dodać czarną soczewicę i gotować , w tym czasie obrać ziemniaki , pokroić wrzucić do zupy , gdy ziemniaki są półtwarde jeszcze dodać czerwoną soczewicę , po kilku minutach zaprawić zupę koncentratem , dodać przyprawy i gotowe. Kolejność dodawania składników nie jest przypadkowa - zaczynamy od tych , które wymagają najdłuższej obróbki cieplnej . Smacznego !
sobota, 7 kwietnia 2018
Pasztet z batatów i czarnej soczewicy
Przepis podpatrzyłam u Jadłonomii , jednak nie trzymałam się zupełnie ilości składników, bo co miałam to miałam a czego nie miałam , to nie dałam. Składniki podane poniżej to składniki mojego pasztetu z tego zdjęcia .
2 bataty ( ugotowane , najlepiej na parze bądź upieczone )
150 g suchej czarnej soczewicy ( ugotować )
5 łyżek płatków owsianych zmielić
wymieszać poduszone widelcem bataty z resztą i doprawić :
2 łyżki sosu sojowego
6 łyżek płatków drożdżowych
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
pieprz kolorowy , papryka chili , sól himalajska - do smaku
Piec około 45 minut . Kroić dopiero po wystygnięciu .
Wspaniale smakuje z ćwikłą lub musztardą sarepską.
2 bataty ( ugotowane , najlepiej na parze bądź upieczone )
150 g suchej czarnej soczewicy ( ugotować )
5 łyżek płatków owsianych zmielić
wymieszać poduszone widelcem bataty z resztą i doprawić :
2 łyżki sosu sojowego
6 łyżek płatków drożdżowych
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
pieprz kolorowy , papryka chili , sól himalajska - do smaku
Piec około 45 minut . Kroić dopiero po wystygnięciu .
Wspaniale smakuje z ćwikłą lub musztardą sarepską.
niedziela, 18 marca 2018
Kanapki bez chleba i glutenu :-) RAW
Jeśli czujesz , ze kuchnia w ostatnim czasie byłą zbyt ciężka i treściwa to te kanapki są dla Ciebie :-)
Nie powodują uczucia ciężkości , są bez glutenu , same witaminki !\
Pięć takich kanapek zaspokoi głód :-)
Liście sałaty rzymskiej umyte ułożyć na talerzu i nakładać na każdy :
-starta drobno marchewka
-starty burak obieraczką julienne
- ogórek zielony
- ogórek kiszony
- rzodkiewka
- kiełki brokuła
- pomidorki koktailowe
- awocado
- szczypiorek
Odrobina soli himalajskiej i pieprzu kolorowego i już :-)
Smacznego !
Nie powodują uczucia ciężkości , są bez glutenu , same witaminki !\
Pięć takich kanapek zaspokoi głód :-)
Liście sałaty rzymskiej umyte ułożyć na talerzu i nakładać na każdy :
-starta drobno marchewka
-starty burak obieraczką julienne
- ogórek zielony
- ogórek kiszony
- rzodkiewka
- kiełki brokuła
- pomidorki koktailowe
- awocado
- szczypiorek
Odrobina soli himalajskiej i pieprzu kolorowego i już :-)
Smacznego !
sobota, 17 marca 2018
Raw makaron z cukinii
1 mała cukinia
kilka pomidorków daktylowych
sól , pieprz , opcjonalnie czosnek
Cukinię traktujemy obieraczką julienne , układamy na talerzu i posypujemy pokrojonymi pomidorkami . Na wierzch sól , pieprz , czosnek wyciśnięty praską , można dodać też świeżej bazylii.
kilka pomidorków daktylowych
sól , pieprz , opcjonalnie czosnek
Cukinię traktujemy obieraczką julienne , układamy na talerzu i posypujemy pokrojonymi pomidorkami . Na wierzch sól , pieprz , czosnek wyciśnięty praską , można dodać też świeżej bazylii.
wtorek, 6 lutego 2018
Puszysty wegański omlet z mąki z ciecierzycy
1/2 kubka mąki z ciecierzycy
sól himalajska , kurkuma , pieprz kolorowy - wg uznania
1 łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka płaska sody oczyszczonej
olej kokosowy do smażenia
wody tyle by powstało ciasto lejące ale gęstsze niż naleśnikowe
Dodatki dowolne - ja dałam pomidorki koktajlowe
Na rozgrzany na patelni olej wylać ciasto , przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu aż do zarumienienia . Omlet wychodzi puszysty i nie opada :-)
sól himalajska , kurkuma , pieprz kolorowy - wg uznania
1 łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka płaska sody oczyszczonej
olej kokosowy do smażenia
wody tyle by powstało ciasto lejące ale gęstsze niż naleśnikowe
Dodatki dowolne - ja dałam pomidorki koktajlowe
poniedziałek, 5 lutego 2018
Pancakes kokosowe z płatków owsianych
150 g płatków owsianych
30 g wiórków kokosowych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
350 ml wody lub mleka roślinnego
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli himalajskiej
ksylitol do posłodzenia wg uznania
Powyższe zmiksować i smażyć naleśniki .
Wierzch :
migdały siekane , borówka amerykańska , banan , jogurt sojowy wymieszany z ksylitolem i cynamonem cejlońskim
30 g wiórków kokosowych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
350 ml wody lub mleka roślinnego
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli himalajskiej
ksylitol do posłodzenia wg uznania
Powyższe zmiksować i smażyć naleśniki .
Wierzch :
migdały siekane , borówka amerykańska , banan , jogurt sojowy wymieszany z ksylitolem i cynamonem cejlońskim
środa, 17 stycznia 2018
Pomysł na obiad z batatem
Czasem nie ma pomysłu co na obiad . Na szybkiego można kupić " gotowca "
albo ..... zrobić bataty :-)
2 duże bataty obrać i pokroić w kawałki
W wersji , gdy mamy dużo czasu około godziny - pieczemy je w piekarniku , gdy mamy mało czasu
gotujemy na parze ( 10-15 minut ) lub jak ja z braku garnka do gotowania na parze na dużej patelni podlewam bataty około 1 cm wody i duszę pod przykryciem. Gotowanych nie lubię , bo wg mnie tracą na smaku.
Podawać z dużą ilością surówek.
Szybko i zdrowo .
albo ..... zrobić bataty :-)
2 duże bataty obrać i pokroić w kawałki
W wersji , gdy mamy dużo czasu około godziny - pieczemy je w piekarniku , gdy mamy mało czasu
gotujemy na parze ( 10-15 minut ) lub jak ja z braku garnka do gotowania na parze na dużej patelni podlewam bataty około 1 cm wody i duszę pod przykryciem. Gotowanych nie lubię , bo wg mnie tracą na smaku.
Podawać z dużą ilością surówek.
Szybko i zdrowo .
piątek, 5 stycznia 2018
3 dniowy detox sokowy - jak było i czy warto - Jak zrzucić brzuszek
Po świątecznym jedzeniu a raczej objedzeniu postanowiliśmy z mężem zrobić reset jedzeniowy .
Jeszcze przed Sylwestrem przygotowaliśmy się do tego jedząc przez trzy dni tylko surowe owoce i warzywa .
Inspiracją do tego by reset był tylko piciem soków był film " Fat Sick & Nearly dead "i osoba Joe Cross, człowiek , który 60 dniową dietą sokową wyleczył wiele chorób i stracił wiele kg nadwagi.
Zakupiliśmy wyciskarkę wolnoobrotową , gdyż w porównaniu z sokowirówką to urządzenie wygrywa większą ilością soku z tej samej ilości surowca , poza tym jest to sok wyciskany na zimno i po woli i nie traci swoich wartości , dłużej można go przechowywać w lodówce . I jest o niebo bardziej cicha niż sokowirówka .
Podczas detoxu nie piliśmy kawy ani herbaty .
Po trzech dniach lekkiej diety zaczęliśmy trzy dni picia soków. Każdy z nich zaczynaliśmy szklanką letniej wody z cytryną , później szklanka wody z cytryną , cynamonem i imbirem.
Codziennie piliśmy 5 razy po pół litra soku z warzyw i owoców.
Zielone soki :
szpinak , ogórek zielony , jarmuż , kapusta , sałata , imbir , jabłko , gruszka seler naciowy , cukinia , winogron itp w dowolnych kombinacjach , w zależności od tego co było dostępne w sklepie w przyzwoitej cenie
Pomarańczowe i żółte :
dynia , pomarańcze , marchewka z jabłkiem , cytryna , mandarynka , kurkuma świeża , ananas
Purpura :
burak ( doskonale łączy się z pomarańczą ) , winogrona
Moim faworytem został sok z buraka i pomarańczy jak również marchewka z jabłkiem.
Nie byliśmy przez te trzy dni wcale głodni , chciało nam się pić i dodatkowo piliśmy jeszcze wodę .
Jedynie " głowa " wciąż domagała się jedzenia , umysł podsuwał wciąż wizję chlebka ....
Sokowanie zaczęliśmy po świętach , więc Sylwester i Nowy Rok był całkowicie bez jedzenia . Ani mnie to ziębiło ani grzało przyznam.
Oboje mieliśmy bóle głowy w drugim i trzecim dniu ( ja nawet migrenę ) ale nie wiem , czy obarczyć tym dietę sokową czy niż , który zwykle powoduje u nas takie objawy.
W czwartym dniu od rana piliśmy tylko soki , po południu zjedlismy po miseczce sałatki ze świeżych owoców a wieczorem słoik kiszonych ogórków z własnej piwnicy rozkoszując się procesem gryzienia , czego nam bardzo brakowało.
Kolejnego dnia do soków ( nadal piliśmy soki w pierwszej połowie dnia , by łagodnie wyjść z płynnej diety ) dołączyliśmy pomidory i upieczonego batata .
Po kilku dniach zachciało mi się kawy . Ulubioną , jasno paloną arabicę w ekspresie z młynkiem czas przyszło zaparzyć . I co ????????????????
Jezu ? Nie smakuje :( Nijak nie smakuje ........
Tak oto zupełnie niechcący pozbyliśmy się potrzeby picia kawy ........
Czas pozbyć się ekspresu ;-)
Co dal nam detox ?
- wypłaszczyły się brzuszki
- przestaliśmy lubić kawę
- codziennie chcemy pic soki
- jemy więcej zdrowych rzeczy
- czujemy się lżej po tych pierogowych świętach
- jemy mniejsze porcje
- mam mniej zachciewajek na niezdrowe jedzenie
Na pewno to powtórzę i mam w planie co jakiś czas robić 1 dzień tylko sokowy :-)
Subskrybuj:
Posty (Atom)