Przepis podpatrzyłam u Jadłonomii , jednak nie trzymałam się zupełnie ilości składników, bo co miałam to miałam a czego nie miałam , to nie dałam. Składniki podane poniżej to składniki mojego pasztetu z tego zdjęcia .
2 bataty ( ugotowane , najlepiej na parze bądź upieczone )
150 g suchej czarnej soczewicy ( ugotować )
5 łyżek płatków owsianych zmielić
wymieszać poduszone widelcem bataty z resztą i doprawić :
2 łyżki sosu sojowego
6 łyżek płatków drożdżowych
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
pieprz kolorowy , papryka chili , sól himalajska - do smaku
Piec około 45 minut . Kroić dopiero po wystygnięciu .
Wspaniale smakuje z ćwikłą lub musztardą sarepską.
Receptura na pewno smakowita, pasztet z batatów będę musiała zrobić. Może następnym razem ;)
OdpowiedzUsuńUdanego wypieku Aniu ;-)
OdpowiedzUsuń