niedziela, 9 sierpnia 2020

Vegan Crumble ze śliwkami

 2 kwaśne jabłka

1/2 kg śliwek

2 dojrzałe nektarynki

1 żółta gruszka

cynamon


Kruszonka

120 g Alsan

250 g mąki

3 łyżeczki cukru trzcinowego

szczypta soli

2 łyżki wody


Owoce pokroić, wymieszać z cynamonem i wyłożyć do natłuszczonej formy.

Z podanych skladników wyrobić kruszonkę i posypać na owoce.

Włożyć do zimnego piekarnika i piec do zarumienienia.





Kalafior pieczony z papryką

 Kalafior pieczony z papryką


1 średnia marchewka

2 podłużne papryki / czerwona i żółta

1 niewielki kalafior


Paprykę i marchewkę pokroić, kalafior podzielić

 Na różyczki. 


Marynata


6 łyżeczek oliwy, łyżeczka papryki słodkiej wędzonej,

sól, pieprz, pieprz cayenne, imbir, kurkuma


Wymieszać warzywa w marynacie i piec około 30 minut