O ile brak kaszanki czy wątróbki w diecie wegańskiej mnie nie wzruszał to z sentymentem wzdychałam za smakiem prawdziwego razowego chleba z masłem . Takiego smaku , jaki pamiętam z dziecinstwa , sprzed ponad 30-stu kilku lat . Gdy Ojciec z kuchni pytał " Chcesz razowca z masłem ? " Ja zawsze chciałam :-)
I dokładnie ten smak osiągnęłam. Chleb razowy upieczony wspólnie z mężem z mąki żytniej razowej ciężki i wilgotny plus wegańskie masło.
100 ml mleka sojowego niesłodzonego zmiksować z łyżeczką soku z cytryny
dodać :
100 -120 gram oleju kokosowego
kilka łyżek oliwy z oliwek
szczypta kurkumy
płaska mała łyżeczka soli lub pół nmalnej łyżeczki
i ponownie dobrze zmiksować
W Vitamixie trwa to chwiklę , nie wiem ile w innych blenderach.
Ostudzić szybko ( zmrażalnik np )
Hej Justynko... masełko wygląda doskonale, muszę wypróbować, mam ciągoty do masełka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Ciebie i męża pomocnego. Szczęściara jesteś!
Krysiu :-) Miło Cię widzieć :-) Pozdrawiam cieplutko !
OdpowiedzUsuń