czwartek, 14 listopada 2013

Pyszne wegańskie smarowidło z grochu - pasta do chleba - Taniocha !

Była potrzeba . A ona jak wiadomo matką wynalazków ;) . Potrzeba by na ponad pół dnia poza domem wziąć ze sobą coś wegańskiego , smacznego , sycącego i wygodnego do zajadania w podróży.
Więc... kanapki ! Z chleba pełnoziarnistego z sezamem i z razowca. Z zielonym ogórkiem , którego udało się jeszcze kupić na targu ( te foliowane w sklepie są be ) .A więc.. pasta ! Kupowane paprykarze i  pasty owszem smaczne , ale nie ma jak domowe , poza tym cenowo domowa pasta wymiata . Paczkę grochu żółtego kupiliśmy za około 1,50 zł plus 3 cebule . Za niewiele ponad 2 złote wyszła duża miska pysznego smarowidła. fantastycznie smakuje też z ogórkiem kiszonym i keczupem.

Paczkę grochu żółtego w połówkach ugotować i niezbyt dokładnie zmiksować
dodać 3 mocno podsmażone cebule i 2-3 łyżki oliwy
wszystko wymieszać






Dziękuję za :

- bieganie
- towarzystwo do biegania
- notoryczny brak czasu - bo to oznacza , że coś się dzieje :)
- szejka ze spiruliną
- nadchodzący weekend :)


4 komentarze:

  1. Dobre i tanie :) U mnie tylko te foliowane ogóry są :/ Nawet organiczne są foliowane, tyle że nalepkę mają, że są organiczne :/ Ale tam, ważne że są jakieś, bo z czego soki bym robiła ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny i tani przepis ;) dziękuje

    OdpowiedzUsuń