Przepis bardzo prosty . Pekińska najlepiej smakuje teraz , jak jest młoda , ale i zimą można zrobić tę sałatkę .
1 średnia kapusta pekińska - pokroić drobno , posolić i podusić lekko rękami by zmiękła
3 pomidory pokroić w kostkę
dresing
1 łyżeczka dobrej oliwy
1 łyżeczka ksylitolu
pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny ( najlepiej bio - patrz Lidl )
1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
1 cm imbiru wyciśnięty przez praskę
Dresing przygotowuję z 15 minut wczśniej by składniki się połączyły smakowo a przede wszystkim , by czosnek zdążył uwolnić swe cudowne właściwości.
Przed podaniem dresing łączę z pokrojonymi pomidorami a później z kapustą.
Dziękuję za :
- wciąż nowe pomysły
- możliwość korzystania z technologii , które nie były dostępne wcześniej
- ciągłe chęci , że chce się chcieć :)
- cele i wyzwania
- owoce , owoce , owoce !
Wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńi jest pyszna :))
UsuńJa mam słabość do pekińskiej. Potrafię liść po liściu zjeść całą główkę. No i do tego tania.
OdpowiedzUsuńTeż lubię pekińską , w różnych postaciach :) Polecam Kimchi :)
OdpowiedzUsuń