poniedziałek, 28 stycznia 2013

Wegańskie ciasto cynamonowe / przepis dla Siostry ;)

Ciasto robi się błyskawicznie . Nie ma prawa się nie udać .

3 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanka cukru trzcinowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu

Powyższe składniki wymieszać

1,5 szklanki mleka sojowego
7 łyżek oliwy

mokre składniki wymieszać z suchymi

dodać 3 jabłka pokrojone w kostkę

Piec około 30 minut w 180 stopniach

na tzw oko aż się zarumieni ale nie wyschnie za bardzo
ciasto ma być wilgotne :)


Polewę zrobić z 2/4 tabliczki gorzkiej czekolady + 3 łyżeczki cukru + 3 łyżki mleka sojowego








Dziękuję za :

- miniony weekend :)
- słodkości
- że jest coraz cieplej
- ciszę
-spokój
-dobry film
- kawę przecudnie pachnącą
- za Tu i teraz :)




21 komentarzy:

  1. Ooo, tego potrzebowałam! Pewnie w tygodniu wypróbuję ten przepis, bo mam ochotę coś upiec, a nie wiedziałam co by to mogło być. Dziękuję Kochanie :*

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja Ci dziękuję za ten przepis, w środę przyrządzę. Nie mam siostry, ale mąż też się ucieszy :)
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. Aga :)
    Mnemonigue :)
    Dla nielubiących cynamonu dajcie 1 łyżeczkę mniej
    gdyby surowe ciasto było zbyt gęste ( zależy jakiej mąki się użyje ) to łyżka lub dwie więcej mleka sojowego załatwią sprawę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę spróbować, od dawna mam ochotę na jakieś ciasto:) Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. O, ja też szukałam czegoś do upieczenia. I powrót świątecznego zapachu cynamonu jest jak najbardziej wskazany :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miia :)
      Zachęcam do spróbowania , bo serio proste łatwe i smaczne :)

      Usuń
  6. Fajny przepis, bardzo lubię pełnoziarniste ciacha! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzydziestoletnia :))
      Ja od jakiegoś czasu tylko pełnoziarniste robię :) Pozbyłam się zwykłej mąki :)

      Usuń
  7. witaj kochanie, dawno nie pisalam z tego powodu postanowilam teraz to zrobic:)mam nadzieje ze u Ciebie wszystko dobrze, ze zdrowko i humorek mimo roznej pogody dopisuje:) przepis na powyzsze ciasto wyglada rewelacynie:) zapisze zaraz w kalendarzu kiedy je zrobie:) ostatnio zrobilam przepyszna zupe z jarmuzu i z dyni, jesli bylabys zainteresowana to chetnie podam!tyle kopiuje od Ciebie:p wiec tez cos w zamian chcialabym Ci wreczyc:) zycze duzo milosci i zdrowka kochana!
    do uslyszenia
    Sylwia:)
    P.S nie wiem czy wiesz ale Ewcia z Ania i z paroma innymi osobami planuja na wiosne warsztaty:) buziaki sloneczko:)
    Sylwia<3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Witaj Sylwia :) Miło , że piszesz :)
      Wszystko mi dopisuje i zdrowie i cała reszta :) Zupę z jarmużu i z dyni bardzo chętnie bym jadła , tylko jak żyję nie widziałam w sklepie jarmużu ....
      Ale przepis poproszę , może kiedyś spotkam na swej drodze jarmuż :)
      Ps. O a mogłabyś coś więcej szepnąć o tych warsztatach ?
      Buziaki Kochana <3

      Usuń
  8. Wczoraj upiekłam to ciacho! Jest pyszne - dziękuję :D Tak sobie myślę, że sprawdzi się też z rabarbarem albo ze śliwkami :P Już mi ślinka cieknie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga :) Skarbie :)
      No właśnie sobie myślę , że może być to taki podstawowy przepis na ciasto z owocami sezonowymi :)
      Oj ze śliwkami pożarłabym jak nic :) Albo z truskawkami......
      marzę , marzę , wiem , ale tak mi brakuje czegoś innego niż jabłko , banan , ziemniaki i buraki ;)
      <3

      Usuń
  9. Hej Justynko :)
    zapraszam Cię serdecznie na wegańską akcję Ciasto w Miasto
    https://www.facebook.com/events/203643436441406/
    http://cottien.blogspot.com/2013/02/akcja-sodkosciowa.html
    i serdecznie proszę o udostępnienie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O rety dawno mnie tu nie było , ups ...
      Buziaki Cottie !

      Usuń
  10. Zupa jarmużowa
    4 porcje

    5-6 ząbków czosnku
    1 cebula
    3 duże łyżki masła
    1 por
    2-3 marchewki
    1 pietruszka
    5 ziemniaków + 5 -6 ziemniaków
    10-15 liści jarmużu
    1,5 łyżki imbiru w proszku
    odrobina kurkumy, sól, pieprz do smaku

    do podania: kwaśna śmietana i prażone pestki słonecznika

    1. Pokrojoną cebule i połowę drobno pokrojonego czosnku podsmażyć na maśle w garnku do zupy. Za chwilę dodać pokrojony por. Kiedy to wszystko troszkę się zrumieni, dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę i umyty jarmuż. Dusić przez 10 - 15 min. Po tym czasie dodać pozostały czosnek, pokrojone ziemniaki. Wlać 1,5-2 litry wody i gotować 10-15 min.
    2. Pozostałe ziemniaki ugotować osobno w osolonej wodzie.
    2. Odstawić i dokładnie zmiksować zawartość garnka.
    3. Przetrzeć przez sito. Podawać z ziemniakami, albo z kwaśną śmietaną i prażonymi pestkami słonecznika. kochanie pychotka!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję ślicznie :) jak tylko napotkam na swej drodze jarmuż spróbuję :)
      <3

      Usuń
  11. jesli chodzi o warszaty to wiem ze maja sie odbyc w kwietniu i w maja z Ewcia na Mazurach albo w gorach i w Londynie planuja:) narazie tylko tyle wiem ale mozliwe ze w tym tygodniu bede z Ewcia rozmawiala to dam znam jak sie czegos dowiem:) nie wiedzialam ze jarmuzem tak ciezko w Polsce, kiedys jak bedzie nam dane sie spotkac a bedzie sezon jarmuza to Ci przywioze:) ekologiczny-demeter! ostatnio kupilam prawie kilo i zamrozilam zeby miec na zapas jak sie skonczy sezon, nie wiesz czy liscie mangoldu mozna zamrozic? i jak sie to robi? szukalam w inetnecie ale nie ma jednej wspolnej techniki:(
    dzis zrobilam Twoja zupke pieczarkowa, pychota a jutro planuje Twoje pierogi ruskie z Tofu, nie przepadam za tofu ale mam jedna kostke i szkoda mi wyrzucic...ale mimo to mam dystans do niego:) ciesze sie ze u Ciebie wszystko dobrze sloneczko:) zycze Ci wszystkiego dobrego i do uslyszenia niebawem:) buziaki
    Sylwia:)

    OdpowiedzUsuń
  12. P.S oczywiscie zupe jarmuzowa zrobilam bez smietany:p wyszlo cudnownie:)
    buziaki
    Sylwia:)

    OdpowiedzUsuń