Ależ mam zaległości :) Już połowa stycznia minęła a tu ani jednego przepisu... To nie znaczy , że nie jemy i nie gotujemy. A więc ............. pierogi !
Ciasto z mąki pół na pół owsianej i pełnoziarnistej , szczypty soli , łyżki oliwy i ciepłej wody.
Farsz robi się niesłychanie prosto. 3-4 cebule podsmażone na oliwie. Paczka czerwonej soczewicy ugotowana w małej ilości wody ( dolewam w trakcie gotowania bo odcedzić mocno ugotowanej chyba się nie da ;) . Wymieszać i już . Pyszności !
Dziękuję za :
- weekend , choć krótki
- pracę
- weganizm
- banany
- że widzę , słyszę , mówię , chodzę
- zdrowie
- ciepło
- dojrzałość
- świadomość siebie i swoich potrzeb
- za tę chwilę , która właśnie trwa !
<3
Muszę w końcu zaryzykować i spróbować ugnieść ciasto na pierogi. Ale się boję. Z farszem i sklejaniem sobie poradzę, ale ta podstawa... Pewnie będziesz musiała trzymać mnie za rękę. Choćby i wirtualnie ;)
OdpowiedzUsuńTrzymam za rękę i nie puszczam :)
OdpowiedzUsuńZobaczysz , że wyjdą i będziesz tak jak ja sobie zadawać pytanie : dlaczego wcześniej nie robiłam skoro to takie proste ? :))
<3
Uwielbiam pierogi z soczewicą, tylko strasznie mi się nie chce zebrać do ich robienia :)
OdpowiedzUsuńMój facet coś ostatnio deklarował, że jak przygotuję ciasto, on wykona czarną robotę, powycina i poskleja pierogi więc może wreszcie się zdecyduję zrobić :)
Trzydziestoletnia :)) Ja też mam pomocnika do lepienia , właściwie to Jemu wychodzą lepiej , te równiejsze na pewno nie wyszły spod mojej ręki ;)
UsuńŚwietny pomysł z tym nadzieniem. Ostatnio eksperymentuje z wegańskimi przepisami, a ten na pewno mi będzie smakował :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Hania :))
UsuńPierogi są wspaniałe , bo można je nadziewać praktycznie wszystkim :))
Pozdrawiam cieplo :)
Cheap Landscaping Ideas - Mulch Your Garden Deciding If
OdpowiedzUsuńYou Should Buy Topsoil Or Stick With What You Have Now
my weblog: X-Arena.Eu
Here is my site - tree nursery milwaukee