W poszukiwaniu nowych smaków. Dobrych przypraw bez glutaminianu , wszelkich E- coś tam , konserwantów . Pikantnie , ze smakiem .
Znalazłam na targu przyprawę " Czubrica czerwona " ; bardzo fajny skład : sól, papryka słodka, papryka chilli, cząber, tymianek, czosnek, cebula, imbir, kurkuma .
Użyłam jej do przyprawienia kotletów z płatków owsianych . Zdjęcia kotletów niestety nie zdążyłam zrobić ;).
Kotlety z płatków owsianych
Opakowanie płatków owsianych
3 cebule , 3 ząbki czosnku
bułka tarta , olej do smażenia
czubrica czerwona
Płatki owsiane wsypać do miski i zaparzyć wrzątkiem ( wody tyle by przykryła płatki) , zosatwić pod przykryciem do wystygnięcia . W tym czasie pokrojoną cebulę i czosnek podsmażyć na oleju. Płatki zmiksować blenderem , dodać cebule z czosnkiem, przyprawić czubricą . Mokra ręką formować kotlety i obtaczać w bułce tartej . Smażyć na złoto. Robi się je łatwo i szybko i nawet jeśli nie lubicie płatków owsianych , to w tej formie będą do przełknięcia ;).
Dziękuję za :
- miły weekend
- tańce :)
- rozmowy
- nieśmiałe promyki słonka
- całą resztę ;) ! :)
dziekuje za
OdpowiedzUsuń-słońce
-niebo błękitne
-za książki
-za radio na fali
-za soczek jabłkowy
kawe o poranku
za ciebie kochanie - DZIĘKUJĘ<3
Ewcia :)))
OdpowiedzUsuńKocham Cię i dziekuję za Ciebie Promyczku ! :))
<3
nie zdarzylam...bo...zjadłam?? hihi
OdpowiedzUsuńbardzo podoba mi sie Twoj blog:0
pozdrawiam
E
E :)) Witaj Słonko :)
OdpowiedzUsuńMiło mi , że zaglądasz . Pozdrawiam cieplutko :)
<3
Czubrica (czubryca) – przyprawa uzyskiwana z cząbru górskiego.
OdpowiedzUsuń