niedziela, 27 października 2013

Ciasto z węgierkami

Weekendy sprzyjają deserom . Jest więcej czasu ,by je zrobić i na tyle czasu ,by się nimi wspólnie bez pośpiechu delektować .
Najlepiej wtedy smakują .

Kończy się niestety sezon gruszkowo-śliwkowy.Gruszki i śliwki podjadamy  głównie na surowo , jednak na zakończenie sezonu czas na ciasto ze śliwkami , które uważam za najsmaczniejsze . Mnóstwo jest teraz gatunków śliwek , ale ja zdecydowanie wolę węgierki . Są małe i niepozorne ale nadrabiają smakiem.


Ciasto z węgierkami na mleku ryżowym Alpro

3 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia


 składniki wymieszać

1,5 szklanki mleka ryżowego Alpro
7 łyżek oliwy

mokre składniki wymieszać z suchymi

wylać połowę ciasta na blaszkę , wyłożyć połowę śliwek
wylać na to drugą połowę ciasta , na wierzch ułożyć śliwki

Piec około 30 minut w 180 stopniach

 aż ciasto się zarumieni ale nie wyschnie za bardzo
powinno  być wilgotne :)

Cukru w przepisie jest niewiele , jeśli wolicie bardziej słodkie ciasta , dajcie więcej , ja wolę posypać ciasto cukrem pudrem na wierzchu.


Dziękuję za :

- wolne chwile
- " nicnierobienie "
- małe chwile lenistwa
- opcję niedzielną ( kawa na stół i nogi na ławę ;)
- luuuuuuz
- wegańskie przysmaki

4 komentarze:

  1. Udanej niedzieli:) Też odpoczywam w miłym gronie, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię wegańskie i witariańskie ciasta, bo są banalnie proste :) Przy witariańskich trzeba tylko odczekać noc, żeby orzechy się namoczyły.
    Jutro robię mleko kokosowe i migdałowe, więc może się skuszę na ciasto wege, tyle że z dodatkiem dyni, bo siedzi i patrzy na mnie od ponad tygodnia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawa jestem jak Ci wyszło ? :-) Na pewno pyszności !

      Usuń