Weekendy sprzyjają deserom . Jest więcej czasu ,by je zrobić i na tyle czasu ,by się nimi wspólnie bez pośpiechu delektować .
Najlepiej wtedy smakują .
Kończy się niestety sezon gruszkowo-śliwkowy.Gruszki i śliwki podjadamy głównie na surowo , jednak na zakończenie sezonu czas na ciasto ze śliwkami , które uważam za najsmaczniejsze . Mnóstwo jest teraz gatunków śliwek , ale ja zdecydowanie wolę węgierki . Są małe i niepozorne ale nadrabiają smakiem.
Ciasto z węgierkami na mleku ryżowym Alpro
3 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
składniki wymieszać
1,5 szklanki mleka ryżowego Alpro
7 łyżek oliwy
mokre składniki wymieszać z suchymi
wylać połowę ciasta na blaszkę , wyłożyć połowę śliwek
wylać na to drugą połowę ciasta , na wierzch ułożyć śliwki
Piec około 30 minut w 180 stopniach
aż ciasto się zarumieni ale nie wyschnie za bardzo
powinno być wilgotne :)
Cukru w przepisie jest niewiele , jeśli wolicie bardziej słodkie ciasta , dajcie więcej , ja wolę posypać ciasto cukrem pudrem na wierzchu.
Dziękuję za :
- wolne chwile
- " nicnierobienie "
- małe chwile lenistwa
- opcję niedzielną ( kawa na stół i nogi na ławę ;)
- luuuuuuz
- wegańskie przysmaki
Udanej niedzieli:) Też odpoczywam w miłym gronie, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWzajemnie :-) Udanego dnia :-)
UsuńLubię wegańskie i witariańskie ciasta, bo są banalnie proste :) Przy witariańskich trzeba tylko odczekać noc, żeby orzechy się namoczyły.
OdpowiedzUsuńJutro robię mleko kokosowe i migdałowe, więc może się skuszę na ciasto wege, tyle że z dodatkiem dyni, bo siedzi i patrzy na mnie od ponad tygodnia ;)
Ciekawa jestem jak Ci wyszło ? :-) Na pewno pyszności !
Usuń