Mąki kukurydzianej rzczej w swojej kuchni nie używałam . Sama nie wiem dlaczego . Może wspomnienie z dzieciństwa lekkiej goryczki kukurydzianych potraw mnie nie kusiło ?
Pora przywrócić mąkę do łask , może niekoniecznie na co dzień , ale w planie kilka potraw z niej mam.
Dzisiaj chlebek kukurydziany. Jak zwykle w naszym wykonawcą chleba od A do Zet jest Piotr :).
1/4 kostki drożdży
1 łyżeczka soli
czarnuszka i kminek
1 łyżeczka cukru
1 szklanka ciepłej wody
2,5 łyżki oliwy
400 gram mąki kukurydzianej
drożdże rozmieszać z cukrem , zostawić do urośnięcia
wymieszać z resztą składników , zostawić do urośnięcia
piec 50 minut
Dziękuję za :
- dzisiejszą przebiegniętą dyszkę
- ciekawą książkę
- dobre filmy
- zapach bananów
- zwycięstwa nad własnymi słabościami
- Tego jedynego :) z ktorym wszystko jest prostsze
uwielbiam mąkę kukurydzianą, z przepisem wstrzeliłaś się idealnie, wczoraj miałam straszną ochotę na chleb:)
OdpowiedzUsuńMoni :)
UsuńUpiekłaś ???
:))
w jakiej foremce pieczesz? :) koniecznie zrobić muszę :) chociaz ostatnio dorwalam we wro chleby bezglutenowe za piątaka co to długo świeże i mrozić można więc hurtem kupuję ;)
OdpowiedzUsuńNormalna keksówka , stara blaszana wielkość średnia , wykładana papierem do pieczenia . Pralnia sama upiecz :) lepsze będą niż kupowane.
UsuńDwie blaszki do piekarnika i już mrozić możesz :)
jaki ładny żółciutki :)
OdpowiedzUsuńMagda :) To kukurydzianej mąki sprawka :)
UsuńSuper chlebek .ja bardzo lubię mąkę kukurydzianą koniecznie go upiekę dzięki Justyno za kolejny super przepis.
OdpowiedzUsuńBasiu ciekawa jestem , czy próbowałaś ?:))
UsuńPozdrawiam:)
Jest idealny! Mniam!
OdpowiedzUsuń