Naleśniki elastyczne
Na podstawie przepisu Jadłonomii http://www.jadlonomia.com/przepisy/idealne-nalesniki-bez-jajek/
Przepis zodyfikowałam ilościowo i dałam mąkę pełnoziarnistą ( potrzebowałam dużej ilości naleśników ). Wyszło 27 sztuk
3 szklanki mąki razowej pszennej
1 szklanka zmielonych płatków owsianych
1 3/4 szklanki wody x 3 :-) ( zamiast mleka )
3 łyżki oleju
szczypta sody
sól
Płatki zmieliłam w Vitamixie , mąkę razowa 2000 też zmieliłam , bo była b gruboziarnista .
Suche składniki wymieszałam , dodałam wodę . Smazyłam naleśniki po 15 minutach , gdy ciasto ciut zgęstniało.
Były bardziej elastyczne niż bezglutenowe , niestety mniej niż bym chciała , bo przy zawijaniu krokietów trochę pękały.
Być może to wina mąki pełnoziarnistej ?
Farsz jak pasztetowa do krokietów
Tym razem skorzystałam z tego przepisu :
http://veganfotoku.blogspot.com/2014/03/roslinna-weganska-pasztetowa-weganski.html
Jak zwykle zmieniłam ilość składników
1 kg soczewicy zielonej
20 dkg pieczarek ( następnym razem dam ich więcej )
1 por
3 łyżeczki kolendry
garść majeranku , pieprz , sól , olej z pestek winogron
soczewicę ugotowałam i zblendowałam żyrafą , bo nie chciało mi się myć poźniej Vitamixa
Na oleju podsmażyłam kolendrę i majeranek ( zapach obłędny ) , dodałam pokrojone pieczarki i por i podsmażyłam . Wymieszałam z soczewicą i farsz do naleśników gotowy . Z tej ilości wysmarowałam 27 naleśników , odłożyłam słoiczek jako pasztetową na jutro do chleba . Z pozostałej reszty po dodaniu garści płatków owsianych , szczypty soli i 2 łyżek ciepłej wody ulepiłam 8 kotletów .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz