Pierogi żytnie zrobiliśmy całkowicie przypadkiem . Po prostu zamiast mąki pszennej zrobiliśmy ciasto z żytniej orientując się dopiero przed lepieniem pierogów . Oba rodzaje ciasta są z mąki bio , pełnoziarnistej razowej 2000 .
1 kg mąki
łyżeczka soli płaska
łyżka oleju
2 - 2,5 szklanki gorącej wody
Zagnieść ciasto i pozostawić nakryte lnianą ściereczką na 20-30 minut .
Pierogi z mąki pszennej lepi się łatwiej niż z żytniej . Z żytnią trzeba postępować ciut delikatniej , ciasto zrobiliśmy nieco grubsze , więc wyszło ich mniej . Z kg pszennej powstało około 70 pierogów , z żytniej
10 mniej . Pierogi z mąki żytniej są przepyszne . Ciasto lekko aldente , nie rozłazi się ciapowato pod zębami , czuć pełnoziarnostość , kolor nieco gorszy niż z pszennej , przypomina szary papier toaletowy ;) , z pszennej było lekko czerwonawe .
przed gotowaniem z lewej pszenne z prawej żytnie
Po ugotowaniu , żytnie nadal z prawej ;)
Farszu nie widać , był ruski z tofu . Pychota !
Lepcie pierogi :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz