czwartek, 12 kwietnia 2012

Aromatyczny pasztet z grochu z zielonym pieprzem

Przepis znalazłam na puszka.pl Klik  
Lekko zmodyfikowałam

Wyszła mi pełna blaszka keksówka pysznego aromatycznego i pikantnego pasztetu.


-2 szklanki grochu w połówkach  (ugotować )
3/4 szklanki płatków owsianych zaparzyć szklanką wody i chwilkę pogotować

3 cebule posiekać

3 korzenie pietruszki , 1 seler i 2 marchewki zetrzeć na grubych oczkach

1 łyżka kolendry całej , łyżeczka kminku całego i łyżka pieprzu zielonego w całości - podsmażyć chwilkę na oliwie  , dodać cebulę i zeszklić , później dodać starte warzywa i dusić .

Wystudzone wszystkie składniki wymieszać , dodać sól , pieprz mielony , ze dwa ząbki wyciśniętego czosnku i mały koncentrat pomidorowy.

Masę wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki .

Piekłam około 50 minut w około 180-200 stopniach ( niestety brak w piekarniku termometra :))

Aromat Was zaskoczy . Smak również . Cudo , pyszności.

Przechowujemy w lodówce .


Dziękuję za :

- czytelników bloga :)
- czas wolny gdy odpoczywam
- czas zajęty gdy nie odpoczywam
- za to kim jestem i gdzie jestem
- za weganizm pyszny i zdrowy :))

3 komentarze:

  1. Vegejustyno tu jest prostota i radość życia, na tym blogu, w tych przepisać... W ten smętny deszczowy dzień odwiedziłam Cię i
    od razu poczułam się lepiej :))))
    Pozdrawiam
    Joanna

    OdpowiedzUsuń
  2. Joanno :)) Witaj cieplutko :)
    Ciesze się , ze zajrzałaś .
    Na pewno coś tu znajdziesz na pochmurny dzionek na poprawe humoru :)
    Zajrzyj do słodkości :)
    <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie wygląda! Zrobię na święta!

    OdpowiedzUsuń