Lubię piec muffinki. W ciągu 20-25 minut od zaświtania myśli " przydałoby się coś słodkiego do kawy " już można wyciągnąć pachnące z piekarnika.
Osobno przygotowujemy składniki mokre i osobno suche .
suche :
2 szklanki mąki z pełnego przemiału
1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
mokre:
1 i 3/4 szklanki mleka sojowego
4-5 łyżek oleju
składniki suche mieszamy osobno , mokre też i dopiero łączymy razem ze soba
2 banany pokrojone na 3-5 cm kawałki
polewa:
3/4 gorzkiej wegańskiej czekolady
3 łyżki mleka sojowego ( najlepiej waniliowe )
łyżeczka lub dwie cukru ( najlepiej trzcinowy )
Do foremek wkładamy na dno łyżkę ciasta , układamy na środku po kawałku banana i przykrywamy ciastem by nie wystawał :)
Pieczemy 15 minut w około 180 stopniach.
Gdy wystygną polewamy polewą. Robi się ją bardzo łatwo : łamiemy czekoladę na kawałki do garnuszka dodajemy cukier i mleko i podgrzewamy na malutkim ogniu do rozpuszczenia mieszając drewnianą łyżką .
a tak wyglądają po przekrojeniu :
Smak i zapach och i ach :)) Spróbujcie sami :)
Dziękuję za :
- wegańskie blogi
- zdrowie
- pomysły
- niedzielne popołudnie
- Tu i Teraz :))
Znowu mi smaki narobiłaś. Uwielbiam takie słodkości.
OdpowiedzUsuńAnia:)
Ania :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam :)
Uściski Słonko <3
Mnie też Justynko
OdpowiedzUsuńzachciało się upiec takie mufinki.
Po przekrojeniu wyglądają cudnie.
Dziękuję za to, że Jestes, za Twoją stronę i za Wszystkich tutaj przebywających.
Krysiu :)) Dziękuję , że zaglądasz Kochanie :)
OdpowiedzUsuńŚciskam z całych sił <3 :))))
Zaglądam i czytam Justynko zawsze, ale nie zawsze pisze koment ze wzg. na czas.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię u Ciebie podglądać.
Też
Ściskam z całych sił <3 :))))
Cieszę się bardzo Krysiu :))
Usuń<3 :))))))))))
Holly sh...:)))) superanckie kochanie szok normalnie:)
OdpowiedzUsuńdziękuję Kochanie :))))))))))
OdpowiedzUsuń<3
mniam!
OdpowiedzUsuńale najbardziej podziwiam nowy fryz! grzywka super! :D
pozdrawiam:))
Wegan Nerd :))
OdpowiedzUsuńdziękuję Słonko :)))
ściskam mocno <3