czwartek, 21 marca 2013

Brokuły z brązową soczewicą

Wiosna , wiosna .... Zimna i ponura ( przynajmniej dzisiaj ), wymagająca ciepłych rozgrzewających ciepłych dań . Ciepłej kolacji . Danie dzisiejsze jest smaczne , szybkie w przygotowaniu , można podać z pełnoziarnistym makaronem ( ta wersja króluje u mnie ) , lub z brązowym ryżem.

1 brokuł
2 cebule
1/2 puszki brązowe soczewicy

Brokuła podzielonego na różyczki dusimy w niewielkiej ilości wody pod przykryciem . Gdy zmięknie dodajemy podsmażone na rumiano cebule i soczewicę. Solimy , posypujemy kolorowym świeżo zmielonym pieprzem.


Dziękuję za ;

- filmy
- czytanie książek :)
- nieco gasnącą nadzieję na wiosnę
- zdrowie
- chwile relaksu
- zapachy
- drobne przyjemności

12 komentarzy:

  1. nie dość ze smaczne to ekspresowe danie!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. szybkie i smaczne:) pozdrowionka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoje proste i pyszne przepisy są prześwietne. Tulę mocno.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam soczewicy, bo jak poszłam kupić to była zielona, czerwona, brązowa i miałam problem :) Od jakiej zacząć czy każda jest do czegoś innego np. jedna lepiej się nadaje do pierogów, a inna na zupę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim faworytem jest czerwona , najbardziej mi smakuje ale też łatwo ją rozgotować ;) Doskonała do wszystkiego. Popróbuj każdej i sama odnajdziesz tę , która sprawdza się najlepiej :)

      Pozdrawiam ciepło <3

      Usuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń