środa, 21 marca 2012

Przedwiośnie - co jem ? Surówka z kiszonej kapusty

Kompletny brak pomidorów i ogórków zdatnych do jedzenia. Cena rzodkiewki kosmiczna. Czekam z utęsknieniem na tegoroczne warzywa. Jednak w tym czekaniu jeść coś trzeba.

Aby surowego w jedzeniu było sporo trzeba się nieźle jabłek nadźwigać ;) . Codziennie piję zielone szejki i prawie codziennie zajadam surówkę z kiszonej kapusty i ogórki kiszone , których zapasy niestety po woli się kończą .

Surówka z kiszonej kapusty

pół kg kiszonej kapusty
3-4 starte marchewki
1 posiekana cebula
szczypiorek
1 jabłko
łyżka oliwy dobrej jakości
pieprz



A Wy jak robicie surówkę z kiszonej kapusty ? :))

Wyczytałam kiedyś , że do surowej marchewki warto dodawać oliwę , bo wtedy organizm przyswaja witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.


Dziękuję za :

- dobry sen
- wewnętrzny spokój
- bloga
- widok zmęczonego zabawą psa :))
- Tu i teraz

6 komentarzy:

  1. Ja po pierwszej zmianie w swoim życiu w dziedzinie odżywiania - makrobotyka - miałam problem z małą ilością słoików i przetworów, a kolejny sprawił, że spiżarnia pękała w szwach do granic możliwości ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ania :))
    No właśnie :)) Już planuję , że na przyszły rok to ho ho ;) Trzeba będzie regały w piwnicy zrobić :))
    Uściski Kochanie <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Arek i Justynka26 marca 2012 12:16

    Surówkę robię podobnie, ale...bez jabłka. Nie mogę się przemóc w surówce. Po prostu mi nie smakuje...

    OdpowiedzUsuń
  4. Arek i Justynka :))
    Bez jabłka też jest smaczna :)) Jak mam zieloną pietruszkę to też dodaję do surówki , ładnie wygląda no i ma mnóstwo witaminy C :))
    Pozdrawiam <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja ukisiłem sam w garnku glinianym dodałem dużo przypraw przeciw wzdęciom,jem codziennie bo bardzo mi smakuje i jest bardzo zdrowa.Dodam,że żadne witaminy z apteki nie zastąpią tych z kapusty kiszonej.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Też kisimy w domu w dziale kiszonki mozesz znaleźć nasz przepis :)

    OdpowiedzUsuń