Kompletny brak pomidorów i ogórków zdatnych do jedzenia. Cena rzodkiewki kosmiczna. Czekam z utęsknieniem na tegoroczne warzywa. Jednak w tym czekaniu jeść coś trzeba.
Aby surowego w jedzeniu było sporo trzeba się nieźle jabłek nadźwigać ;) . Codziennie piję zielone szejki i prawie codziennie zajadam surówkę z kiszonej kapusty i ogórki kiszone , których zapasy niestety po woli się kończą .
Surówka z kiszonej kapusty
pół kg kiszonej kapusty
3-4 starte marchewki
1 posiekana cebula
szczypiorek
1 jabłko
łyżka oliwy dobrej jakości
pieprz
A Wy jak robicie surówkę z kiszonej kapusty ? :))
Wyczytałam kiedyś , że do surowej marchewki warto dodawać oliwę , bo wtedy organizm przyswaja witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
Dziękuję za :
- dobry sen
- wewnętrzny spokój
- bloga
- widok zmęczonego zabawą psa :))
- Tu i teraz
Ja po pierwszej zmianie w swoim życiu w dziedzinie odżywiania - makrobotyka - miałam problem z małą ilością słoików i przetworów, a kolejny sprawił, że spiżarnia pękała w szwach do granic możliwości ;-)
OdpowiedzUsuńAnia :))
OdpowiedzUsuńNo właśnie :)) Już planuję , że na przyszły rok to ho ho ;) Trzeba będzie regały w piwnicy zrobić :))
Uściski Kochanie <3
Surówkę robię podobnie, ale...bez jabłka. Nie mogę się przemóc w surówce. Po prostu mi nie smakuje...
OdpowiedzUsuńArek i Justynka :))
OdpowiedzUsuńBez jabłka też jest smaczna :)) Jak mam zieloną pietruszkę to też dodaję do surówki , ładnie wygląda no i ma mnóstwo witaminy C :))
Pozdrawiam <3
Ja ukisiłem sam w garnku glinianym dodałem dużo przypraw przeciw wzdęciom,jem codziennie bo bardzo mi smakuje i jest bardzo zdrowa.Dodam,że żadne witaminy z apteki nie zastąpią tych z kapusty kiszonej.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Też kisimy w domu w dziale kiszonki mozesz znaleźć nasz przepis :)
OdpowiedzUsuń