Jeśli znudziła się Wam surówka z marchewki w dotychczasowej kombinacji z jabłkiem czy selerem to dobrze trafiliście . Danie proste , ilość składników niewielka a smak zaskakujący.
Marchewkę zetrzeć na tarce drobnych oczkach
Sos robimy z masła orzechowego , najlepiej własnego wyrobu . My robimy masło orzechowe miksując blenderem solone prażone orzeszki.
Na 1 łyżeczkę masła orzechowego dodaję 2 łyżeczki oliwy. Oczywiście sosu należy zrobić tyle , potrzebujecie do startej marchewki , troszkę jeszcze trzeba sos dosolić.
Zdjęcia surówki nie mam , bo była dobra i szybko się zjadła .
Foto : Piotr.
Dziękuję za :
- maila od Agi
-chwile nieliczne leżenia do góry brzuchem
- rozmiar xs (niezmiennie cieszy )
- bieganie choć forma po kontuzji spadła i trzeba się " natyrać "
- Tu i Teraz
Uwielbiam masło orzechowe z warzywami :P A moim zimowym hitem surówkowym była marchewka starta z kwaszonym ogórkiem. Dziękuję, że jesteś :*
OdpowiedzUsuńAga :)) Z kwaszonym jeszcze nie jadłam .... co jeszcze dodajesz ??? muszę wypróbować , zapodaj przepis :) Dziękuję Skarbie ! <3
UsuńBrzmi smakowicie. Uwielbiam marchewkę w każdej postaci. Z masłem orzechowym jeszcze nie kombinowałam. Napewno spróbuję.
OdpowiedzUsuńNajczęsciej ostatnio wypijam sam sok z marchewki, bez dodatków, taki mi smakuje, pewno mam zapotrzebowanie na marchewkę.
Serdecznie Cię Justynko pozdrawiam i moc uscisków posyłam.
Krysia Kochanie :)) Marchewka w soku u nas też jest , tak co drugi dzień naprzemiennie z sokiem z buraka :) Dodajemy dla smaku jabłuszko .
UsuńUściski przeogromne <3
o proszę, ciekawy przepis, kiedys wypróbuję!
OdpowiedzUsuńkiedyś potrafiłam jesc dzien w dzien marchewke z jablkiem, teraz jakos moj zwyczaj przepadl :)
maugomaugo :)) Ja też mam ten zwyczaj , czasem naprzemiennie z kalarepką :)
Usuń