Jedna z wersji w jakiej robię brokuły. Ostatnio mogę je jeść na okrągło , podobnie jak czerwone buraki . Jest bardzo zdrowy , ma zastosowanie w profilaktyce przeciwnowotworowej. Wzmacnia system nerwowy , jest polecany przy anemii . Należy go gotować bardzo krótko . I jak tu nie polubić brokuła ? Szczególnie , jeśli przygotujemy go tak , jak nam najbardziej smakuje .
Brokuł w cebuli
1 świeży brokuł
3 cebule
1-2 łyżki oleju
sól, pieprz kolorowy
Brokuła gotujemy , dzielimy na małe różyczki . W tzw. międzyczasie podsmażamy na złoto pokrojoną cebulę . Wykładamy brokuła na talerz , na wierzch cebulę , solimy i pieprzymy . Pieprz powinien być świeżo zmielony , pod wpływem ciepła da wspaniały aromat .
Jadłam to danie jako obiadowe z dodatkiem startej marchewki z olejem sezamowym . Spójrzcie jakie cudowne kolory :))
Dziękuję za :
- obfitość kolorów
- spokój
- ciekawe filmy
- dobrą lekturę
- że jutro jest piątek
:)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście bardzo ładne i kolorowe danie, uwielbiam takie zestawienia kolorów, moja głowa i ciało mówią mi wtedy, że to po prostu musi być superzdrowe :D Poza tym, przygotowując takie potrawy czuję się jak artystka, co w jakiś sposób cieszy też moją duszę :)))
Pozdrawiam i ściskam, Gosia :)))
Robię jutro takie brokuły. Cudnie wyglądają.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Gosia :)))
OdpowiedzUsuńCieszę się , że Cie widzę <3
Słyszałam kiedyś , że gotowanie to sztuka :) Był czas , gdy nie lubiłam gotowania a teraz prawie " kocham gary " ;) . Uwielbiam wymyślać , kombinować , nie korzystam raczej z przepisów , bawię się smakiem i kolorami :))
Biedronko :))
Polecam , polecam :)) Pysznie i zdrowo ;)
Ściskam Was dziewczyny :))