sobota, 25 stycznia 2014

Bezglutenowe wegańskie brownie

Da się :)
Przepis zmodyfikowany z poprzedniego ( w dziale słodkości ) .

4 dojrzałe banany + łyżeczka soku z cytryny rozgnieść

tabliczka gorzkiej czekolady + 2 lyżki mleka Alpro - rozpuścić w mleku czekoladę i cukier i 2 łyżki oleju
  składniki  suche ( poniżej ) dokładnie wymieszać    i dodać do masy bananowo-czekoladowej
    1 płaska łyżeczka proszku bezglutenowego do pieczenia lub pół łyżeczki sody
    1/2 szklanki cukru brązowego
        1 kubek mąki ( gryczana +z amarantusa )
    3 łyżki kakao

Piekliśmy 28 minut

Banany rozgniecione były niezbyt dokładnie , co daje ciekawy efekt kawałeczków w środku.


Dziękuję za :

- ciepłą czapę
- ciepło w domu ( szeroko rozumiane :))
- gotowanie
- odpoczynek
- czytanie

12 komentarzy:

  1. zabrakło czekolady wiec robie dzisiaj bezglutenowca z kaszy jaglanej. Ale zarażasz przepisami bezglutenowymi, więc od niechcenia samo się robi ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo tak mi lekko na bezgluciu :)
      Co robisz z jaglanki ? Daj przepis , jaglaną uwielbiam , ostatnio pies mi podjada , tylko jej muszę olejem polewać :)
      Jutro robimy próbę z szarlotką bez gluta :)

      Usuń
    2. Przepraszam, że wtrącę "podczytuję" czasami :) Jaglana na śniadanie: Ugotować jaglaną na mleku, dodać banany ( już na talerzu do kaszy), polać miodem. :) Pozdrawiam

      Usuń
    3. Witaj :)))
      Jaglanka Ok :) , miodu nie używam :)

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Witaj, zaglądam tu czasami i lubię Twoją stronę:) dlatego nominowałam Cie do Liebster Award na moim blogu:) Zachęcam do zabawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pegasa :)
      Bardzo dziękuję za nominację . Postaram się ogarnąć w natłoku zajęć :)

      Usuń
  3. To właśnie przepis jaki lubię. Jeśli piekę dla siebie to tylko tego typu słodkości.Czasami dla gości zrobię coś z tych wysoko cholesterolowych ale coraz rzadziej. Przekonali się do moich zdrowych łakoci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. green :)
      Na moje niekiedy narzekają częstowani , że za mało słodkie :)

      Usuń
    2. Właśnie takie jest najlepsze :) intensywna słodycz zabija smak pozostałych składników. Nie czujesz nic tylko cukier :(

      Usuń
    3. To prawda , słodki ulepek nie jest smaczny :)

      Usuń
  4. bierze mnie co raz bardziej, a jestem strasznym abnegatem kuchennym, wiec zapytam: ile to jest kubek? jak sie ma do szklanki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Kubek u mnie to mniej więcej szklanka :))
      Pozdrawiam :)

      Usuń