czwartek, 27 października 2011

Ryż z brokułami i pieczarkami na bogato ;) - warto polubić brązowy ryż

Ryż brązowy to ryż , z którego usunięto tylko wierzchnią niejadalną warstwę. W porównaniu z białym zawiera więcej witamin , składników mineralnych  i jest polecany dla osób odchudzających się i cukrzyków ,ma  niski indeks glikemiczny .

Risotto....... chyba nie , znawcy specjalnie gotują ryż do tej potrawy , ja ugotowałam zwyczajnie i Olaboga (!) był to na dodatek ryż w woreczku ;). Bardzo lubię brązowy i jadam tylko taki czy to na ostro , czy na słodko . 

 Ryż na bogato ( z przewagą dodatków ) - duuużo garów do mycia

2 woreczki brązowego ryżu
duży brokuł
pół kilo pieczarek
puszka groszku konserwowego
4 cebule
oliwa do podsmażenie
sól, kolorowy pieprz

Ryż gotujemy wg przepisu . Brokuł gotujemy aby pozostał jędrny , gdy się rozgotuje po wymieszaniu z ryżem może stać się paćką . Pieczarki podsmażamy na oliwie . Cebulę osobno również podsmażamy . Groszek wystarczy odsączyć z zalewy . Brokuła dzielimy na różyczki . Wszystkie składniki mieszamy , solimy , pieprzymy i danie jest gotowe . Doskonale nadaje się do odgrzewania na lekko natłuszczonej patelni .




Dziękuję za :

- zielone szejki
- wczorajszy dzień RAW
- nadchodzący choć po woli weekend
- miłość
- wszystkie pozytywne uczucia

4 komentarze:

  1. Nie umiawialysmy sie, a ja wczoraj dokladnie taki sam zrobilam, gdyz dawno nie jadlam ryzu i przyszla mi ochota na ryz brazowy. Bez brokol moj byl, bo nie mialam ich. Reszta to samo. Pyszny. Wypchalam nim zielone papryki i troszke podgrzalam w parowniku, zeby popryczki zmiekly.

    Teraz, przy zimnej pogodzie, lubie na kolacje cos na goraco.

    Pozdrawiam Cie cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Krysiu :))

    Ojejku a ja w tym roku nie robiłam papryki faszerowanej ryżem jeszcze ........ Dziękuję Kochana za przypomnienie :))

    ŚCISKAM <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubie takie dania.
    Ostatnio wszedzie prawie dodaje dynie. Dynia jest duza, nie da sie zjesc naraz.
    Po pokrojeniu mozna ja trzymac w lodowce, i dodawac gdzie pasuje.
    W tej potrawie male kosteczki dyni lekko podduszone i polaczone dodaja ladny pomaranczowy kolor + wartosci smakowe i odzywcze.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mario :)))

    Też bardzo lubię dynię , dodawałam już do dań na słodko z jabłkami i do pikantnych potraw też . Kupuję po kawałku na targu , niestety nie mam własnej z ogródka . Ile ją można odkrojoną przechowywać w lodówce ?
    Ściskam ciepło :))

    OdpowiedzUsuń