poniedziałek, 21 maja 2012

Pojawia się wiosną . Z dzieciństwa pamiętam kompot z rabarbaru . Zimny , prosto z lodówki . Cudownie orzeźwiający  w upał.Rabarbar zawiera dość dużo żelaza , jednak nie powinno się go jeść zbyt często , bo może się przyczynić do powstania kamieni nerkowych. Jednak od czasu do czasu na pewno nie zaszkodzi.

Muffinki z rabarbarem

Zrobienie ciasta na muffinki jest bardzo proste. Rządzi jedna zasad - osobno mieszamy składniki mokre i osobno suche. Dopiero później je łączymy.

składniki suche

2 szklanki mąki z pełnego przemiału
1/4 szklanki cukru ( jeśli wolicie mniej kwaśne to pół szklanki )
2 łyżeczki proszku do pieczenia

składniki mokre

1 szklanka mleka sojowego
4-5 łyżek oleju
3-4 łodygi rabarbaru
rabarbar należy obrać , pokroić i zasypać 2 łyżkami cukru

suche i mokre ( plus rabarbar ) składniki wymieszać w oddzielnych miskach
połączyć ze sobą zawartość obu misek i wymieszać
 Pieczemy 15 minut w 180 stopniach

Są dość kwaśne w smaku , można śmiało posypać cukrem pudrem.






Dziękuję za :

- moją ulubioną porę roku
- drobne przyjemności
- małe radości
- rabarbar :)
- Tu i teraz






9 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda. Zjadłabym sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miodne ;) Podoba mi sie struktura ciasta, wydaje sie taka soczytsta ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimku :)Veganadvain :)
    Polecam wam serdecznie :) Są wilgotne no i wiadomo kwaśne ;)
    Sciskam cieplutko ! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Raz tylko robiłam coś z rabarbarem i mimo, że danie nie wyszło tak jak miało to i tak było pyszne, więc teraz bardzo mnie kuszą Twoje przysmaki <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Cottie :) Nareszcie Cię widać :)
    Rabarbar jest przepyszny :) Marzy mi się coś z nim z kruszonką :)
    <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja ostatnio zrobiłam ciasto z rabarbarem, a raczej z tym co z niego zostało, gdyż moja pociecha zjadła prawie cały zapas na surowo z cukrem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. kowalova :)
    Witaj miło :)
    Na surowo z cukrem najlepszy ;)
    <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja mam jakieś opory przed rabarbarem ale wygladają tak smakowicie ze muszę spróbować :-)
    Pozdrawiam Justynko :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie jest taki zły na jaki wygląda ;)
    Tylko troszkę słodkości mu trzeba dodać .
    Usciski <3

    OdpowiedzUsuń