Ten post dedykuję miłej osobie o nicku Pangea jak i wszystkim osobom , które chcą wkroczyć na ścieżkę weganizmu i nie bardzo wiedzą jak , bądź mają wątpliwości jak przygotowywać potrawy , które nie zawierają składników pochodzenia zwierzęcego.Bazuję na swoich doświadczeniach i wiedzy zaczerpniętej z internetu , będę podawać źródła , z których skorzystałam pisząc ten post.
Nie jestem ani dietetykiem ani nie mam fachowej wiedzy na temat odżywiania , wszystko co przeczytacie w tym poście opiera głownie na moich eksperymentach w kuchni .
Zaczynając przygodę z weganizmem myślałam , że będzie ciężko . Moja dieta od ponad 20 lat była wegetariańska , ale sery , jogurty , majonezy i jajka towarzyszyły mi na co dzień i myślałam , że wykluczając z diety te składniki moja kuchnia stanie się uboga … jakże się myliłam !
Początkowo chciałam wszystkie produkty , które wykluczyłam z diety zastąpić odpowiednikami pochodzenia roślinnego . Np. na śniadanie często kiedyś jadałam twarożek z rzodkiewką . Po kilku miesiącach diety wegańskiej stwierdziłam , że nie dość , że nie brakuje mi tego przykładowego twarożku , to nawet nie przyszło mi by teraz do głowy go czymś zastępować ( tzn. jakimś roślinnym odpowiednikiem ) . Odkryłam takie bogactwo kuchni roślinnej , wciąż mam nowe pomysły na potrawy , korzystam z przepisów znalezionych w internecie , śmiało mogę stwierdzić , że kuchnia stała się jeszcze bardziej urozmaicona . Dziwne , prawda?
Jeśli brakuje Wam produktów zastępujących nabiał – teraz nie jest to już problemem. Dostępne są sery wegańskie , które można zapiekać , smażyć i używać do kanapek . Zajrzyjcie do ofert sklepów z wegańskimi produktami , np. http://www.evergreen.pl/ser-weganski-p-631.html . Dobrą alternatywą jest też tofu , można z niego zrobić nawet sernik tzw. tofurnik.
Zastąpić mleko krowie też jest łatwo. Można użyć mleka sojowego , ryżowego , migdałowego dostępnego w sklepach albo zrobić takie mleko samodzielnie.
Do smarowania kanapek można używać margaryn wegańskich , ja wolę pasty warzywne , musztardę , lub pomidory czy ogórki położone bezpośrednio na kanapkę .
Usmażenie naleśników wegańskich tez jest bardzo proste – moje są zwykle na mleku sojowym , do ciasta dodaję odrobinę oleju i łyżkę mąki z ciecierzycy . Tę mąką właśnie zastępuję jajko. Sprawdza się doskonale.
Zastąpić jajko w wypiekach można na różne sposoby , dokładnie opisane tutaj :
Kotlety można zrobić z roślin strączkowych , kasz , ryżu , warzyw , ugotowane i przyprawione rozdrobnić , dodać przyprawy , mąkę z ciecierzycy , mokrą dłonią formować niewielkie kotleciki i smażyć na patelni. Jeśli masa wyjdzie zbyt rzadka , wystarczy dodac troszkę bułki tartej lub płatków owsianych. Z warzyw i roślin strączkowych można upiec wspaniałe pasztety do jedzenia na ciepło i na zimno.
Placki…….. kto nie lubi placków ziemniaczanych , czy z cukinii ? , doskonale się smażą bez dodatku jajka , masa jest kleista i wcale tam jajka nie potrzeba . Placki można robić ze wszystkich warzyw , w kolejnym poście pokażę Wam jak się robi placki z kapusty .
W mojej codziennej diecie jest bardzo dużo surowych owoców i warzyw , które uważam za najzdrowszy pokarm , taki który służy mi najbardziej – po tego rodzaju posiłkach nie czuje się przejedzona ani ociężała , mam mnóstwo energii .
Polecam gorąco zielone szejki na bazie banana i szpinaku . Można do nich dodać jakiekolwiek owoce .
Dieta wegańska – od Was zależy , czy będzie zdrową urozmaiconą dietą , czy bardzo niezdrową monotonną i ubogą w składniki odżywcze. Tak , tak weganizm również można „ uprawiać " w niezbyt zdrowej formie , jeśli podstawę będzie stanowić biała mąka , biały makaron , cukier , czy samo przetworzone kupowane w sklepie jedzenie z dodatkami konserwantów i wszelkich tych substancji , których nazw nie znamy a nawet ciężko nam je przeczytać ;).
W mojej kuchni używam : makaronów pełnoziarnistych , brązowego ryżu , cukru trzcinowego , mąki z pełnego przemiału , dużej ilości owoców i warzyw , niewielkiej ilości roślin strączkowych , orzechów i migdałów , ziół świeżych i suszonych , oliwy z oliwek , oleju sezamowego lub z orzecha włoskiego.
Bardzo chętnie pomogę i odpowiem na wszelkie pytania ( o ile będę znać odpowiedź oczywiście ) na temat diety wegańskiej i tego jak daną potrawę przygotować , by nie zawierała składników pochodzenia zwierzęcego.
W internecie coraz więcej jest blogów wegańskich , na których można znaleźć wspaniałe przepisy na proste , łatwe jak i bardziej wyrafinowane potrawy . Zachęcam bardzo do spróbowania – choćby na miesiąc jedzenia wegańskiego . Na pewno wiele z Was nie będzie chciało wrócić do poprzedniego sposobu odżywiania , a Ci którzy wrócą przez ten miesiąc skorzystają . Jeśli miesiąc wydaje się zbyt długi można spróbować innej metody . Jeden codzienny posiłek zastąpić wegańskim , kolejnego tygodnia dwa posiłki. Wybierzcie metodę , jaka najbardziej Wam odpowiada .
Ja odkryłam wiele zalet diety wegańskiej : poprawa samopoczucie , rzadziej boli mnie głowa ( prawie wcale ) , schudłam i utrzymuję swoją wagę nie ograniczając jedzenia, mam więcej energii .
To co , spróbujesz ? :)))
Dziękuję za :
- ciekawe książki
- dobre filmy
- spokojne chwile
- jazdę samochodem
- ludzi
- dobrą energię
- bliskich
- ludzi czytających bloga i piszących tu :)
- zielone szejki
dziękuję za ten post, jest dla mnie bardzo pomocny i może komuś jeszcze się przyda :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
pangea
dziekuje za ten post kochanie:)))) ściskam
OdpowiedzUsuńPangea :) Ciężko mi było wszystko zmieścić w jednym poście , wyszło w pigułce , o szczegóły pytaj Słonko , chętnie odpowiem :)
OdpowiedzUsuń<3
EwCiA Skarbie :)
Ja dziękuję za Ciebie :) pokazałaś mi drogę do dobrego samopoczucia przez Raw :)))
Uściski <3