Szybki pomysł, szybkie wykonanie , prostota w każdym calu :)
Potrzebujemy tylko :
1 niewielką żółtą cukinię
1 cebulę
1-2 łyżki mąki pełnoziarnistej
kurkumę , pieprz , sól
olej do smażenia
Cukinię i cebulę ścieramy na tarce z grubymi otworami i solimy . Po kilku minutach odlewamy nadmiar soku ( nie cały ) , dodajemy mąki jak najmniej tylko tyle by uzyskać lepką konsystencję . Podałam 1-2 łyżki mąki bo to zależy jak małą cukinkę macie . Przyprawiamy kurkumą i pieprzem . Na rozgrzany olej kładziemy łyżką niewielkie krążki , troszkę grubsze niż placki . Smażymy z obu stron na złoto ostrożnie przewracając na drugą stronę .
Na moim stole jak zwykle podane były z ogromną ilością surówek .
Smacznego Kochani :)))
Dziękuję za :
- cudowne blogi na które trafiam
- równie cudownych blogowiczów
- dynię
- bliskich
- wieczorną jazdę samochodem
Placuszki - palce lizać.
OdpowiedzUsuńJakiego oleju używasz do smażenia Justynko?
krystyna
Krysia :))
OdpowiedzUsuńDo smażenia używam oleju rzepakowego . Nie wiem czy to dobry wybór .........
Uściski <3 :)))
Pewno dobry Justynko, bo ładnie wychodzą Twoje smażone pysznosci.
OdpowiedzUsuńJa staram się rzadko smażyć,
biorę olej rzepakowy również,
lubię grejfrutowy lub migdałowy,
w USA akurat one są tanie.
W organic sklepie pewno drogie.
Krysiu :) Wiem , że smażenie nie jest zbyt zdrowe , też staram się ograniczać bo jestem maniakalnym pożeraczem jeśli chodzi o smażone ;) Migdałowego i grejfrutowego nie widziałam jeszcze ( moja mieścina jakoś z zaopatrzeniem kuleje ) . Kiedyś smażyłam na oleju ryżowym - faktycznie dobrze się sprawdzał, prawie bezzapachowo :))
OdpowiedzUsuńUściski <3