środa, 28 września 2011

Złote aromatyczne talary z żółtej cukinii - błyskawiczne danie

Szybki pomysł, szybkie wykonanie , prostota w każdym calu :)
Potrzebujemy tylko :

1 niewielką żółtą cukinię
1 cebulę
1-2 łyżki mąki pełnoziarnistej
kurkumę , pieprz , sól
olej do smażenia

Cukinię i cebulę ścieramy na tarce z grubymi otworami i solimy . Po kilku minutach odlewamy nadmiar soku ( nie cały ) , dodajemy mąki jak najmniej tylko tyle by uzyskać lepką konsystencję . Podałam 1-2 łyżki mąki bo to zależy jak małą cukinkę macie . Przyprawiamy kurkumą i pieprzem . Na rozgrzany olej kładziemy łyżką niewielkie krążki , troszkę grubsze niż placki . Smażymy z obu stron na złoto ostrożnie przewracając na drugą stronę .




Na moim stole jak zwykle podane były z ogromną ilością surówek .

Smacznego Kochani :)))


Dziękuję za :

- cudowne blogi na które trafiam
- równie cudownych blogowiczów
- dynię
- bliskich
- wieczorną jazdę samochodem

4 komentarze:

  1. Placuszki - palce lizać.
    Jakiego oleju używasz do smażenia Justynko?

    krystyna

    OdpowiedzUsuń
  2. Krysia :))
    Do smażenia używam oleju rzepakowego . Nie wiem czy to dobry wybór .........
    Uściski <3 :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pewno dobry Justynko, bo ładnie wychodzą Twoje smażone pysznosci.
    Ja staram się rzadko smażyć,
    biorę olej rzepakowy również,
    lubię grejfrutowy lub migdałowy,
    w USA akurat one są tanie.
    W organic sklepie pewno drogie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Krysiu :) Wiem , że smażenie nie jest zbyt zdrowe , też staram się ograniczać bo jestem maniakalnym pożeraczem jeśli chodzi o smażone ;) Migdałowego i grejfrutowego nie widziałam jeszcze ( moja mieścina jakoś z zaopatrzeniem kuleje ) . Kiedyś smażyłam na oleju ryżowym - faktycznie dobrze się sprawdzał, prawie bezzapachowo :))

    Uściski <3

    OdpowiedzUsuń