czwartek, 2 sierpnia 2012

Pyska nie można oderwać ;) Przepyszna sałatka fasolkowa

Dawno nic mi tak nie posmakowało od  " pierwszego wejrzenia ;) " , jak ta sałatka. Zostałam poczęstowana tym daniem i zachwyciło mnie. Niby banalnie prosta , niby nic takiego , ale jak dla mnie idealne połączenie smaków. Oczywiście wróciłam do domu z przepisem . I następnego dnia oczywiście ją zrobiłam .

0,25 kg fasolki szparagowej żółtej
0,25 kg fasolki szparagowej zielonej
1 puszka fasolki białej ( nie szparagowej )
1 czerwona cebula
1 duży ząbek czosnku
3 łyżki soku z cytryny
5 łyżek oliwy
1/2 pęczka posiekanej drobno zielonej pietruszki
sól, pieprz , cukier trzcinowy

Fasolki szparagowe ugotować i pokroić na 2-3 cm kawałki. Cebulę pokroić bardzo cienko w półksiężyce np ;) , dodać odcedzoną puszkę białej fasoli i pietruszkę .
Czosnek przecisnąć przez praskę i utrzeć z sokiem z cytryny , dodać oliwę , sól , pieprz , cukier ( około łyżeczki - próbujcie w trakcie robienia czy Wam smak odpowiada ). Polać tym sosem sałatkę i wymieszać.
Wstawić na 10 minut do lodówki.



Dziękuję za :

- przepis na sałatkę ;)
- umiar
- fajne wegańskie blogi
- surowe warzywa i owoce
- barwy lata
- spokojny sen
- zapach popołudniowej kawy


10 komentarzy:

  1. Na pewno smaczna:) Póki co jem na surowo,ale zrobię rodzinie.

    OdpowiedzUsuń
  2. ekocentryczka :))
    na pewno posmakuje :)
    <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie, z pewnością zrobię, tylko fasolkę z puszki zastąpię gotowaną - staram się jeść jak najmniej puszkowych warzyw. Mam nadzieję, że zbyt wiele na smaku nie straci.

    OdpowiedzUsuń
  4. Aleksandra :))
    nawet zyska na smaku :)
    to z puszką to opcja dla leniwszych :)
    Pozdrawiam cieplutko <3

    OdpowiedzUsuń
  5. to ja muszę wypróbować, skoro nie można oderwać to musi być przepyszna :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnemonique :))
      Daj znać Słonko , czy Ci smakowała :)
      <3

      Usuń
  6. W weekend mam rodzinkę, więc napewno zrobię. Mam nawet obgotowane oba kolory fasolek. Nie mam tylko puszkowej, mam zielony groszek, może by był w zastępstwie.

    Dzięki Justynko
    Ściskam i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysia :))
      Myślę , że spokojnie z groszkiem będzie smakowało. Przyszło mi też do głowy teraz , że zamiast fasolki puszkowej mozna dać ugotowany bób np :))

      Pozdrawiam bardzo Krysiu :))
      <3

      Usuń