czwartek, 27 grudnia 2012

Wegańskie ciasto bez pieczenia - Stefanka

 Po świątecznych daniach przyjemnie zatopić zęby w jabłku. Surowym . Soczystym. Zjeść dojrzałego ( ten z  plamkami ) banana.
 Ale zamiast surowości przepis na ciasto  , które robiłam na święta.

Przepis znalazłam Tutaj

Lekko zmodyfikowałam ( jak zwykle ;) ) ale zmiany były minimalne.

1,5 opakowania ciastek zbożowych " Bonitki " ( Biedronka )
1 mleko sojowe waniliowe ( też Biedronka )
cukier pominęłam całkowicie , bo nie lubię zbyt słodko , jeśli lubicie dodajcie koniecznie cukru
3 łyżki oliwy
10 łyżek kaszy manny

polewa:
czekolada gorzka ze skórką pomarańczy ( Biedronka) rozpuszczona w 4-5 łyżkach mleka sojowego plus 2 łyżeczki cukru trzcinowego

Zabrakło mi czegoś na wierzch do posypania :)

Mleko zagotowałam z oliwą  , dosypując kaszę mieszałam aż zgęstnieje. Wystudziłam.

Blachę wyłożyłam folią spożywczą układając warstwowo masę i ciastka na przemian - zaczynając i kończąc ciastkami. Ciastka były okrągłe , więc trzeba pokruszonymi załatać luki.

Zawinięte w folię wędruje do lodówki , po kilku godzinach delikatnie odkleić trzeba folię i można zrobić polewę. Lepsze jest na drugi dzień.


Ciasto nie okazało się w moim guście - jednak wolę te z dużą ilością owoców :)




Dziękuję za :

- świąteczną przerwę
- słodkie lenistwo
-filmy oglądane w łóżku
- odpoczywanie
- gotowanie
- za to , że na moim talerzu nie poległo żadne zwierzę :)
- za Tu i teraz
- bycie sobą niezależnie od tego , czy się to komuś podoba :)

8 komentarzy:

  1. Kiedyś słyszałam, że mleko sojowe z biedronki jest GMO, więc lepiej z nim uważać
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. http://karmimypsiaki.pl?polecajacy=43791

    jedno kliknięcie zero kosztów a ogromna pomoc :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak malo roboty a jaki efekt *_* fajny pomysl bardzo

    OdpowiedzUsuń
  4. Moze ciasto bedzie Ci lepiej smakowac, gdy dodasz do mieszanki mleka i kaszy kakao. Znam ten przepis w nieweganskiej wersji i jest przepysznie czekoladowe. Proporcje sa tez troche inne, jest duzo wiecej tluszczu, no i oczywiscie cukier.
    Pozdrawiam, Karolina

    P.S. Swietny blog, czesto tu zagladam i korzystam z przepisow.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolina :)
      Zastanawiam się nad modyfikacją przepisu , bo ciasto robi się szybko , ale chyba uderzę w stronę owocową :)Szarlotkowe , śliwkowe smaki jakoiś bardziej moje podniebienie rozpieszczają :))

      Ps. Cieszę się !

      <3

      Usuń
  5. wygląda mega smacznie:)

    OdpowiedzUsuń