Wszyscy już chyba znają przepis na majonez z fasoli . W internecie można znaleźć ich wiele. Wpisuję go tutaj , bo korzystam z bloga ( tak , tak , nie wszystkie przepisy pamiętam ;) jak z książki kucharskiej i gdy zapomnę proporcji będzie jak znalazł. Uprościłam na maksa wykonanie .
1 puszka białej fasoli ( nie odcedzamy dokładnie , zostawiamy z 2 łyżki zalewy )
1 duży ząbek czosnku wyduszony przez praskę
pieprz kolorowy mielony
około pół płaskiej łyżeczki soli
2 łyżeczki soku z cytryny ( nie zastępujcie kwaskiem cytrynowym )
2 łyżeczki musztardy sarepskiej ( u mnie z Biedronki )
wszystkie składniki zmiksować
po woli miksując dolać 4-5 łyżek oliwy
autor zdjęcia : Piotr
Dziękuję za :
- Agę
- jutrzejszą sobotę
- weganizm
- nadchodzącą ( no mam nadzieję ! ) wiosnę
- wegański majonez :)
- filmy obejrzane i te do obejrzenia
- życie , które tak mało czasem cenimy
- kawę tak pachnącą , że aromat prawie wychodzi przez uszczelkę słoika
( tylko nie mówcie , że uszczelka kiepska ;)
- no i takie tam inne
- ...........
Piękny majonez i piękne zdjęcie!
OdpowiedzUsuńDobry fotograf nawet w blogowaniu na wagę złota. Aż mam ochotę zrobić taki majonezik.
Pozdrawiam Cię z serca Justynko!
Krysiu :))
UsuńDziękuję , że jesteś :)
Ściskam mocno ! <3
Super :) będę musiała wypróbować. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDaj znać jak smakował :)
UsuńCiekawy przepis, jednak odradzam puszkowane pożywienie. Puszki nie rosną w przyrodzie i nie jest to dla nas naturalne pożywienie, lecz przetworzone. Wyściółka puszek (ta biała) zawiera ponadto rakotwórczy Bisfenol A. Warto zatem zadać sobie trudu, namoczyć zwyczajną fasolę na noc, ugotować i wiesz co jesz :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą co do puszek. Opcja dla zapracowanych bardzo :)
Usuń<3
Ile czasu można przechowywać w lodówce? HM
OdpowiedzUsuńNiestety nie mam pojęcia , u mnie znika najpóźniej na drugi dzień ..............
UsuńMajonez właśnie zrobiony :) Jest pyszny! Dziękuję za przepisy, pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń<3
OdpowiedzUsuńwłaśnie zrobiłam i jest przepyszny
OdpowiedzUsuń