piątek, 22 lutego 2013

Wegański majonez z fasoli prosto i łatwo

Wszyscy już chyba znają przepis na majonez z fasoli . W internecie można znaleźć ich wiele. Wpisuję go tutaj , bo korzystam z bloga ( tak , tak , nie wszystkie przepisy pamiętam ;) jak z książki kucharskiej i gdy zapomnę proporcji będzie jak znalazł.  Uprościłam na maksa wykonanie .

1 puszka białej fasoli ( nie odcedzamy dokładnie , zostawiamy z 2 łyżki zalewy )
1 duży ząbek czosnku wyduszony przez praskę
pieprz kolorowy mielony
około pół płaskiej łyżeczki soli
2 łyżeczki soku z cytryny ( nie zastępujcie kwaskiem cytrynowym  )
2 łyżeczki musztardy sarepskiej ( u mnie z Biedronki )

wszystkie składniki zmiksować

po woli miksując dolać 4-5 łyżek oliwy


   
autor zdjęcia : Piotr

Dziękuję za :

- Agę
- jutrzejszą sobotę
- weganizm
- nadchodzącą ( no mam nadzieję ! ) wiosnę
- wegański majonez :)
- filmy obejrzane  i te do obejrzenia
- życie , które tak mało czasem cenimy
- kawę tak pachnącą , że aromat prawie wychodzi przez uszczelkę słoika
 ( tylko nie mówcie , że uszczelka kiepska ;)
- no i takie tam inne 
- ...........

11 komentarzy:

  1. Piękny majonez i piękne zdjęcie!
    Dobry fotograf nawet w blogowaniu na wagę złota. Aż mam ochotę zrobić taki majonezik.

    Pozdrawiam Cię z serca Justynko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu :))
      Dziękuję , że jesteś :)

      Ściskam mocno ! <3

      Usuń
  2. Super :) będę musiała wypróbować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis, jednak odradzam puszkowane pożywienie. Puszki nie rosną w przyrodzie i nie jest to dla nas naturalne pożywienie, lecz przetworzone. Wyściółka puszek (ta biała) zawiera ponadto rakotwórczy Bisfenol A. Warto zatem zadać sobie trudu, namoczyć zwyczajną fasolę na noc, ugotować i wiesz co jesz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą co do puszek. Opcja dla zapracowanych bardzo :)
      <3

      Usuń
  4. Ile czasu można przechowywać w lodówce? HM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie mam pojęcia , u mnie znika najpóźniej na drugi dzień ..............

      Usuń
  5. Majonez właśnie zrobiony :) Jest pyszny! Dziękuję za przepisy, pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. właśnie zrobiłam i jest przepyszny

    OdpowiedzUsuń