poniedziałek, 1 września 2014

Suszone pomidory również w oleju ;)



Można oczywiście kupić w sklepie .A można się troszkę zabawić i zrobić własnoręcznie .
Do suszenia wybraliśmy pomidory Lima . A konkretnie 2 kg Limy .

Przekrojone na pół . Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( ważne by nie był kiepskiej jakości , wtedy mogą się przyklejać . Z braku piekarnika z termometrem suszyliśmy w nieco antycznym przy uchylonych drzwiczkach , więc ciężko mi określić , jaka była temperatura .Lekko posypane solą .

Ususzone podzieliłam na dwie części . Jedna - bez dodatków zamkięta w słoiczku - już  używam do sosów , pasty z cieiorki itp; Drugą część zrobiliśmy w oliwie . Do słoiczka włożone pomidory - plus pokrojony ząbek czosnku plus zioła prowansalskie plus kawałek ostrej papryczki posiekanej drobno - zalać bardzo ciepłą ale nie wrzącą oliwą ( bo pomidorki się usmażą ), zakręcić słoik i postawić do góry dnem do wystygnięcia .

Nie wiem , ile można przechowywać , u nas zapewne długo nie da rady ;p


  

Dziękuję za :

- wieczne coś do zrobienia ;)
- bieganie , choć czasem trudno znaleźć czas
- za Nas
- za małe i wielkie radości
- plany
- wspólne gotowanie :)

6 komentarzy:

  1. Justynko, patrząc na Twoje pomidorki to chyba za długo je suszyłaś jak do oleju poszły :) Zrobiłam tak w zeszłym roku i niestety w ogóle nie zmiękły, ale dałam radę zjeść.
    Teraz ususzyłam ponad 10 kg i zrobiłam takie bardziej miękkie.

    OdpowiedzUsuń
  2. cześć:) nominowałam cie do pierwszej zabawy na moim blogu, w której koniecznie musisz brać udział, po szczegóły zaprasza m cie tu http://fitsport1.blogspot.com/2014/09/jestem-soba-pierwsza-zabawa-u-moni.html i do ostatniego wpisu, przesyłam masę słoneczka :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Serdecznie zapraszam Twój blog do nawiązania współpracy z Mikserem Kulinarnym:
    http://zmiksowani.pl

    Nie wiem czy wiesz, ale Mikser Kulinarny jest serwisem zrzeszającym polskie blogi kulinarne. Obecnie posiada ponad 4 000 blogów w bazie, z których pobrał już ponad 600 000 przepisów kulinarnych. Nasz serwis jest jednym z najpopularniejszych serwisów kulinarnych w Polsce. Dzięki nam, fani kuchni utworzyli już ponad 25 000 wirtualnych książek kulinarnych, w których zapisali ponad 400 000 przepisów do wypróbowania na później! Twoje przepisy też mogą się w nich znaleźć :)

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Z przyjemnością i ja tu zajrzalam. Wszystko wygląda szalenie apetycznie. Zagoszczę tu na dłużej

    OdpowiedzUsuń
  5. Hej Justynko,
    dawno Cię nie słychac. Wszystko u Ciebie ok?
    Serdeczności posyłam.

    OdpowiedzUsuń