wtorek, 16 czerwca 2015

Pekińska z mega zdrowym dresingiem

Przepis bardzo prosty . Pekińska najlepiej smakuje teraz , jak jest młoda , ale i zimą można zrobić tę sałatkę .

1 średnia kapusta pekińska - pokroić drobno , posolić i podusić lekko rękami by zmiękła
3 pomidory pokroić  w kostkę

dresing

1 łyżeczka dobrej oliwy
1 łyżeczka ksylitolu
pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny ( najlepiej bio - patrz Lidl )
1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
1 cm imbiru wyciśnięty przez praskę

Dresing przygotowuję z 15 minut wczśniej by składniki się połączyły smakowo a przede wszystkim , by czosnek zdążył uwolnić swe cudowne właściwości.

Przed podaniem dresing łączę z pokrojonymi pomidorami a później z kapustą.




Dziękuję za :

- wciąż nowe pomysły
- możliwość korzystania z technologii , które nie były dostępne wcześniej
- ciągłe chęci , że chce się chcieć :)
- cele i wyzwania
- owoce , owoce , owoce !

4 komentarze:

  1. Ja mam słabość do pekińskiej. Potrafię liść po liściu zjeść całą główkę. No i do tego tania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Też lubię pekińską , w różnych postaciach :) Polecam Kimchi :)

    OdpowiedzUsuń