sobota, 21 maja 2016

Zupa Miso z pęczakiem

Przepisów na zupę miso jest wiele , ten z pewnością nie jest japoński , ale zupa na prawdę jest pyszna .
I zdrowa , bo miso jest pastą , która powstaje w wyniku długiej fermentacji ziarna soi z dodatkiem ryżu bądź ziarna jęczmienia i soli morskiej i enzymów ( kropidlaka ) .
tutaj możecie przeczytać więcej o dobroczynnych waściwościach pasty miso .

Przepis na  2,5 litra zupy

1 marchewka
1 pietruszka
pół małego selera
3 ziemniaki
kawałek pora
ziele angielskie , liśc laurowy , szczypta kurkumy , łyżeczka czubata lubczyku suszonego , sól , pieprz.
100-120 gram ugotowanej kaszy pęczak
1 czubata łyżka pasty Shiro miso sweet 

Ugotować pęczak w osolonej wodzie.
Warzywa oprócz ziemniaków pokroić drobno w wrzucic do garnka , obrać ziemniaki i pokroić na kawałki , dodać do gotujących się warzyw , dodać przyrawy ( oprócz pasty miso ) . Gdy warzywa są miękkie , dodać do zupy kaszę , wyłączyc gaz . Gdy zupa trochę przestygnie paste miso zopsuścić w kilku łyżkach zupy i dodać do garnka ( nie do wrzątku , bo utracimy dobroczynne właściwosci pasty miso ) .
Zupę można posypać czymś zielonym ( koperek , pietruszka , szczypiorek czy drobno pokrojona kapusta pekińska młoda ) .











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz